Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tvrdý muž s velkým srdcem: Politici vzpomínají na Petra Kellnera (†56), Zeman lituje tragédie

  • Autor: for,ČTK - 
    Aktualizováno -
    29. 3. 2021
    19:40
    29. 3. 2021
    11:11

    V sobotu tragicky zahynul nejbohatší Čech, oblíbený filantrop a podnikatel Petr Kellner (†56). Politici na něj vzpomínají v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky si velice vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragické smrti,“ uvedl na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO).

    Podnikatel a nejbohatší Čech Petr Kellner v sobotu 27. března tragicky zahynul. O život přišel nad aljašským pohořím nedaleko jezera Judd, kam vyrazil spolu s dalšími pěti lidmi lyžovat. Osudným mu byla nehoda vrtulníku, kterou přežil jenom jeden pasažér.

    „PK byl velký člověk. Chytrý, pracovitý, charismatický. Naučil mne strašně moc: o byznyse, o lidech, o moci, o světě, o tom co je v životě důležité. Měl jsem ho rád. Nikdy dřív jsem nepracoval s nikým, kdo by se mu blížil. Zapalte mu dnes večer svíčku,“ uvedl jeho kolega Vladimír Mlynář, člen představenstva PPF. A co politici?

  • 1.Hamáčkovo děkování, Babišův smutek

    Zpráva o úmrtí tohoto oblíbeného a tak trochu tajnůstkářského miliardáře zasáhla českou byznysovou i politickou scénu. Lítost nad Kellnerovou smrtí projevil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Neuvěřitelná tragédie. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé rodině,“ uvedl na twitteru ministerský předseda.

    Kellner byl nejbohatším Čechem. Kellner byl nejbohatším Čechem. | Blesk/PPF/ČTK

    Hamáček: Pomáhal ČR v krizi

    Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. „Před rokem byl jeden z prvních podnikatelů, kteří pomáhali ČR v těžké situaci na začátku pandemie. Čest jeho památce, upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ napsal vicepremiér na twitteru.

    Kellner loni v březnu, kdy začala v Česku sílit první vlna epidemie koronaviru a země měla zoufalý nedostatek ochranných pomůcek, věnoval prostřednictvím PPF Česku 120 tun zdravotnického materiálu.

    Z nejvlivnějších mužů české politické scény se ozval i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Osobně jsem pana Kellnera neznal, ale zaujaly mě a se zájmem jsem si vyslechl jeho názory, které občas publikoval. Bezesporu byl velmi schopným manažerem a pracovitým člověkem. A také milujícím otcem. Je to velmi smutné. Celé jeho rodině a blízkým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ komentoval.

    Odpoledne přidal zmínku o úmrtí na svůj twitter také předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Nečekaná tragická úmrtí bývají dvojnásob bolestná. Upřímnou soustrast všem blízkým. Petr Kellner inspiroval a bude inspirovat. Jako většina opravdu úspěšných vzbuzoval obdiv i pochybnosti. R. I. P.,“ uvedl.

    Boss přijel do práce: Kellner vystupuje z auta. Boss přijel do práce: Kellner vystupuje z auta. | Výroční zpráva PFF 2011

  • 2.Soustrast z Bruselu

    Památku nejbohatšího Čecha a filantropa uctili i europoslanci. Mezi prvními Tomáš Zdechovský. „Modlím se za Petra Kellnera a jeho rodinu a děkuji za vše dobré, co dokázal. Byl to velmi tvrdý a často nesmlouvavý byznysmen, ale s velkým srdcem. R. I. P.,“ uvedl.

    Kolega Zdechovského z Bruselu, Jan Zahradil (ODS), podotkl, že Kellner na něj osobně působil jako zářný příklad toho, jak se může pracovitý člověk prosadit v zemi, ze znovunabytou svobodou. „Petra Kellnera jsem nikdy osobně nepotkal. Vždy pro mne ale představoval pozitivní příklad toho, jak se v naší znovunabyté svobodě po roce '89 mohl nadaný a pracovitý člověk prosadit, uspět doma i ve světě a něco velkého zbudovat. Za ten příklad děkuju a je mi to nesmírně líto,“ napsal.

  • 3.Zemanova soustrast, Výborný o pomíjivosti

    Kellner si svůj osobní život velmi chránil. „Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla ke smrti Kellnera mluvčí PPF Jitka Tkadlecová, která informace o jeho úmrtí dnes potvrdila médiím.

    Výborný o pomíjivosti, Ovčáček o Bohu

    Ke smrti Kellnera se vyjádřil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který spolu s pietou sdílel i snímek z kostela. „Víme totiž, až bude stržen stan, v kterém tady na zemi bydlíme, že nám Bůh dá obydlí jiné. Ne dům udělaný lidskýma rukama, ale věčný v nebi. 2. Korinťanům 5,1, R. I. P. Petr Kellner. Upřímnou soustrast nejbližším,“ sdílel na twitteru. Později sdílel i pocity prezidenta Miloše Zemana. „Prezident republiky si velmi vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragickou smrt.“

    Video  Resort, ve kterém trávil čas Petr Kellner (†56) před svou smrtí.  - Tordrillo Mountain Lodge
    Video se připravuje ...

    Hodně síly nejbližší rodině pak popřál i expředseda lidovců Marek Výborný. „Sám vím, jak je život tady na zemi křehký a pomíjivý. R. I. P. Petr Kellner a upřímnou soustrast a hodně síly všem nejbližším,“ komentoval Výborný, který nedávno náhle přišel o milovanou manželku Markétu.

  • 4.Klausův smutek

    „Jeho životní příběh byl příkladem využité šance, kterou schopným mladým lidem nabídla ekonomická transformace a privatizace na počátku 90. let,“ uvedl bývalý prezident Václav Klaus v prohlášení, které zaslala jeho kancelář ČTK. Svůj počáteční privatizační úspěch dokázal podle Klause Kellner rozvinout do rozměru, který daleko přesáhl hranice země.

    „Vybudoval silnou finanční skupinu investující do mnoha oborů a zaměstnávající stovky tisíc lidí v řadě zemí světa. Jeho výjimečné postavení mezi podnikateli nejen v mnoha zemích světa, ale v celém našem regionu, bylo výsledkem jeho tvrdé práce a mimořádného podnikatelského talentu,“ uvedl exprezident. Kellner byl podle něj příkladem, i pokud jde o společenskou odpovědnost a podporu společensky prospěšných aktivit. „Neskrýval své politické názory a vyjadřoval své obavy o směřování naší společnosti,“ uvedl s poděkováním za podporu, kterou zesnulý miliardář věnoval vzniku a činnosti exprezidentovu Institutu Václava Klause.

    nvestiční společnost PPF vyvěsila na svém sídle v pražských Dejvicích 29. března 2021 černou vlajku k uctění památky miliardáře a podnikatele Petra Kellnera, který zemřel 27. března při nehodě vrtulníku na Aljašce. nvestiční společnost PPF vyvěsila na svém sídle v pražských Dejvicích 29. března 2021 černou vlajku k uctění památky miliardáře a podnikatele Petra Kellnera, který zemřel 27. března při nehodě vrtulníku na Aljašce. | ČTK / Šimánek Vít;

  • 5.Zpackaná pieta Pirátů

    Upřímnou soustrast vyjádřili i další politici. Mezi nimi i předseda ODS Petr Fiala, podle kterého Kellner vždy zůstal spojen s Českou republikou.

    Poprask na sociálních sítích způsobila poslankyně Pirátů Olga Richterová. „V pádu vrtulníku zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. „Další připomenutí, že peníze nejsou zdaleka vše. Mnohdy spíše naopak. Soustrast pozůstalým, a mementomori nám všem (pamatuj na smrt - pozn. red.),“ napsala.

    Smazaný tweet Olgy Richterové Smazaný tweet Olgy Richterové | reprofoto Twitter

    Po vlně kritiky tweet smazala a omluvila se. „Myslím na to, jak jsme všichni křehcí a smrtelní. Před chvilkou jsem napsala nevhodnou formuli. Toto mělo být jádro. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké, či svého blízkého,“ uvedla.

  • 6.Truchlí i šéf Seznamu

    Ředitel olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch na sociálních sítích zmínil Kellnerovy investice do biomedicíny. „Byl mimo jiné jedním z prvních investorů do biomedicíny a biotechnologií v ČR. Založil společnost Sotio, stimuloval zájem řady dalších investorů o výsledky akademického výzkumu, čímž se zasloužil o rozvoj tohoto perspektivního odvětví. Upřímnou soustrast rodině. R. I. P.,“ uvedl.

    Kellnerova smrt zasáhla i šéfa Seznamu Iva Lukačoviče. „Dnes jsem se musel omluvit z porady vedení na zoomu. Měl jsem slzy v očích. Petře, budete nám strašně chybět,“ napsal.

    A mimo politickou scénu zavzpomínal i režisér David Martínek. „Kellner pro mě představoval člověka, který jak v byznysu, tak v osobních věcech preferoval korektní a solidní mravy. Neokázalost, inteligenci, kreativitu, znalosti a schopnosti. Dokázal úspěch v podmínkách nesmírně náročného byznysu, provozovaného na třech kontinentech. Myslím, že nemáme mnoho takto schopných lidí. Obdivoval jsem ho a přiznávám, držel jsem mu palce. Upřímnou soustrast rodině,“ uvedl Martínek.

  • 7.Smutek v Liberci

    Tragické úmrtí Petra Kellnera se vedle jiných výrazně dotklo i hokejového Liberce, s jehož klubem pojilo miliardáře silné pouto. Českolipský rodák klub z města, kde prožil mládí, finančně podporoval a byl občas spatřen i na extraligových zápasech Bílých Tygrů v Home Credit Areně, která nese název jeho firmy.

    „Ztráta, která bolí! Tragicky zahynul Petr Kellner. Muž, který byl po dlouhé roky úzce spjat s libereckým hokejem, a to nejen tím extraligovým. Byl především významným podporovatelem mládežnického hokeje v Liberci. Bílí Tygři Liberec vyjadřují upřímnou soustrast celé rodině a jeho blízkým. Děkujeme za vše!“ uvedli Severočeši na webových stránkách klubu.

    Ztráta, která bolí! Tragicky zahynul Petr Kellner. Muž, který byl po dlouhé roky úzce spjat s libereckým hokejem, a to...

    Zveřejnil(a) Bílí Tygři Liberec dne Pondělí 29. března 2021

    Úmrtí Kellnera zarmoutilo vedle hokejového klubu i klub fotbalový. „Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým bývalého spolumajitele klubu Petra Kellnera,“ uvedl tým na svém twitteru.

    Sportovním světem očividně zpráva o úmrtí znatelně otřásla. Kellner byl totiž častým návštěvníkem utkání a se sportovci přicházel často do styku. Mezi truchlícími se tak ocitla i známá fotbalová legenda Petr Čech. „Smutná zpráva o tragické nehodě jedné z největších a nejúspěšnějších osobností České republiky a velkého fotbalového fanouška, Petra Kellnera, dnes obletěla svět. Bylo mi velkou ctí poznat ho osobně, byl výjimečně inspirativním člověkem. Chtěl bych touto cestou vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině,“ uvedl v zármutku na instagramu.

  • 8.Šok ve světě byznysu

    Spolumajitel EPH  Daniel Křetínský událost nekomentoval. „Jsme hluboce zarmouceni zprávou o úmrtí Petra Kellnera, který patřil mezi nejbližší obchodní partnery naší skupiny a byl i spoluzakladatel a do roku 2014 akcionářem EPH. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a jeho nejbližším,“ reagovala EPH.

    „Je to tragédie, při které mi odešel jeden z nejlepších přátel a dlouholetý obchodní partner. V téhle chvíli k tomu neumím říct nic jiného, než že je mi to hrozně líto a že jsem v myšlenkách s Petrovou rodinou,“ uvedl spolumajitel PPF Jiří Šmejc pro Seznam Zprávy.

    Petr Kellner. Petr Kellner. | ČTK / PPF

    Podle ředitele České spořitelny Tomáše Salomona odešel člověk, který zanechal velice významnou stopu v novodobé podnikatelské i společenské historii. „Bude tu obrovsky chybět,“ dodal. Upřímnou soustrast poslal prostřednictvím twitteru rodině, přátelům i kolegům ředitel ČSOB John Hollows. „Petr bude nepochybně hrozně chybět,“ podotkl.

    „S úctou k rodině a památce Petra Kellnera nebudeme tuto osobní tragickou událost komentovat,“ uvedl podnikatel Zdeněk Bakala. Podobně se vyjádřil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

  • 9.Slova od ekonomů

    Se svou vzpomínkou přišel i ekonom a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Petr Kellner byl úspěšným podnikatelem a investorem, ojedinělým v celé střední Evropě. Začal kuponovou privatizací, ale na rozdíl od mnoha jiných, on věděl, že peníze a majetek znamenají odpovědnost. Uměl rozhodnout, měl skvělou intuici. Bude nám chybět,“ napsal na twitteru.

    A není jediným ekonomem, který na Kellnera vzpomíná. Své řekl i ekonom Lukáš Kovanda pro CNN Prima News. Kovanda byl také hostem Epicentra Blesk Zpráv. „Skupina (PPF) tímto přichází o svého zakladatele, lídra, vizionáře. A takoví lidé jsou velmi těžko nahraditelní, protože mají určité své představy, nějakým způsobem si získali založením té skupiny autoritu, kterou v podstatě už nikdo jiný nemůže v plné míře převzít,“ uvedl v rozhovoru pro médium.

    Video  Zemřel Petr Kellner! Nejbohatší Čech se aktivně zajímal o sport, dceru podporoval v parkuru.  - iSport.tv
    Video se připravuje ...

    Kellner málokdy vystupoval v médiích. Svého soukromého života si velice cenil a své nejbližší chránil před nechtěnou popularitou a medializací. Své postoje zveřejňoval ve výročních zprávách PPF - častokrát i s jedinečným snímkem své aktuální podoby a se snímky z hor a z lyžování.

    Forbes, který Kellnera označil za nejvlivnějšího muže Česka, na jeho počest znovu sdílel článek. „Za dobu existence PPF ještě nikdy nebyl tak velký rozdíl mezi světem, který naše výroční zpráva popisuje, a světem, v němž vychází. V roce 2019 se světu ještě dařilo,“ píše Petr Kellner v první větě své každoroční zdravice okolí.

    „To ale bylo předtím, než přišel koronavir. Pro člověka, který tak jako já miluje tvořit a stavět, je nejhorší vidět úpadek a destrukci. Zažil jsem to a viděl už několikrát. Pandemie všem bez rozdílu ukázala relativitu věcí, které jsme považovali za zásadní a neměnné,“ pokračoval Kellner.