Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běžkaři vzali hory útokem: „Už toho máme plné zuby!“ Skiareál u Ostravy otevřel na protest

Aktualizováno -
30. ledna 2021
19:49
Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2021
13:51

Sjezdovky a vleky jsou zavřené, o víkendu na hory vyrazili především běžkaři. Zájem sáňkařů a bobařů hlásí z Královéhradeckého i Libereckého kraje menší než minulé víkendy. Běžkaři však vzali útokem nejen Jizerské hory. Davy lidí vyrazily i na Šumavu. V Čenkovicích v Orlických horách řešila policie spuštěný vlek i přes vládní zákaz. Otevřeno měl rovněž areál Vaňkův kopec u Ostravy.

Zájem turistů o návštěvu hor v Královéhradeckém kraji byl se začátkem jarních prázdnin dnes dopoledne v porovnání s minulými víkendy slabší. Policie potvrdila, že nemusela žádné dopravní problémy řešit v Krkonoších ani v Orlických horách. Větší komplikace nezaznamenali ani zástupci horských středisek, zjistila dnes ČTK. Také do horských středisek v Libereckém kraji dnes vyrazilo méně lidí než o minulých víkendech.

Naštvaní běžkaři

Lidé jsou však často z aktuálních vládních opatření rozladění, upozorňují Novinky.cz.

„Už toho mám plné zuby. Doma sedím celé dny na home office, hlavu mám jako škopek od toho, jak se doma učím se synem, teď s ním ani nemůžu vyrazit o prázdninách na sjezdovku. Tak jsme si aspoň vyrazili na běžky okysličit palice do přírody,“ řekl serveru běžkař Roman Krátký.

„Vláda netuší, jak to v lidech kvůli těm všelijakým opatřením vře. Ministr zdravotnictví je technokrat, který jen přidává čísla do tabulek, ostatní mu jen přitakávají. Ať se přijedou podívat na hory sami. Třeba jim dojde, že je tu menší riziko nákazy než při nákupu pečiva,“ vzkázala paní Eva.

Turisté a lyžaři na běžkách 30. ledna 2021 v sedle Skřítek na Rýmařovsku v Jeseníkách, které je výchozím místem řady turistických a běžkařských tras Turisté a lyžaři na běžkách 30. ledna 2021 v sedle Skřítek na Rýmařovsku v Jeseníkách, které je výchozím místem řady turistických a běžkařských tras | ČTK/Radek Petrášek, Luděk Peřina

Orlické hory: Rodiny na svazích

V největším lyžařském středisku Orlických hor v Deštném bylo dopoledne hlavní parkoviště pod sjezdovkami zaplněné přibližně z poloviny.

Na zasněžených svazích bobovaly nebo sáňkovaly desítky lidí, převážně rodiny s dětmi, zjistila na místě ČTK.

Spuštěný vlek v Čenkovicích

V Čenkovicích na Orlickoústecku byl navzdory vládním nařízením v provozu lyžařský vlek. Policie případ zadokumentovala a předá správnímu orgánu. Provozovateli vleku hrozí pokuta až do výše tří milionů korun.

„Dnes jsme prováděli kontroly skiareálů především na Orlickoústecku, kde jsou příznivé sněhové podmínky. Zadokumentovali jsme, že ve skiareálu Čenkovice byl v provozu vlek. Aby nedocházelo ke znovupuštění, jedna z našich hlídek bude provádět svoji činnost v Čenkovicích tak, aby tomu zamezila,“ uvedla Janovská.

Podle ní dnes v Čenkovicích využívaly vlek desítky lyžařů, vypadalo to tam jako za běžného provozu. „Vleky nejely. Jsem pryč, nevím o tom, že by je někdo spustil,“ tvrdil však pro iDnes.cz jednatel skiareálu Libor Černý.

„Byli jsme upozornění, že se tam lyžuje, a údajně, když přijíždí policejní hlídka, vlek se vypne a dělá se jakoby nic. Provoz máme ale zadokumentovaný. Jde o porušení vládních nařízení, vlek má být mimo provoz,“ popsala ale situaci Janovská pro iRozhlas.cz.

Policisté dohlíželi 30. ledna 2021 na provoz u parkoviště pod Šerlichem v Deštném Orlických horách Policisté dohlíželi 30. ledna 2021 na provoz u parkoviště pod Šerlichem v Deštném Orlických horách | ČTK/David Taneček

V Pardubickém kraji není čenkovický případ v letošním roce první. Před týdnem byl v provozu vlek v nedalekých Výprachticích. „I když hlídka přijela na místo, majitel vlek odmítal vypnout. Policisté museli zatarasit přístup na vlek, aby zamezili provozu. Tento vlek tentokrát nejel, alespoň o tom nemáme informace,“ řekla dnes ČTK Janovská.

Policie v kraji v pátek řešila nerespektování zákazu provozu restauračních zařízení. Jedna hospoda byla otevřená v Čisté na Svitavsku a druhá v Hlinsku. „V těchto případech to bylo opakovaně,“ uvedla Janovská.

Otevřený i Vaňkův kopec u Ostravy

Provozovatel areálu Vaňkův kopec na Ostavsku Martin Kafka řekl ČTK, že otevřeno mají i na protest, ale především jim nic jiného nezbývá. „V pondělí máme uhradit elektřinu na prosinec, a nemáme z čeho. Dodavatel nám hrozí odpojením od elektřiny,“ řekl Kafka. Jde podle něj přibližně o 450.000 korun. Na otevření areálu upozornila Česká televize.

Kafka řekl, že se snaží vydělat alespoň nějaké peníze. V areálu dnes lyžovaly desítky lidí. „Jinou možnost nemáme. Neumíme jinak získat nějaké prostředky. Kompenzace žádné nejsou, nedostali jsme ani korunu od státu, a banky vám nepůjčí,“ řekl provozovatel. Uvedl, že ve středisku byly kontroly, ale silou ho nikdo zavřít nenutil. Areál tak, dokud to půjde, bude v provozu dál.

Méně lidí ve Špindlu

Méně lidí přijelo tentokrát i do Špindlerova Mlýna. „Není to tak hrozné jako v některých předešlých víkendech, úbytek lidí určitě je. Může za to několik faktorů, jednak počasí, je zataženo, fouká studený vítr, a také další omezení provozu lanovek. Hodně lidí, kteří si přijížděli zaběžkovat, využívalo k cestě na hřebeny lanovku, a to už teď není možné,“ řekl dnes dopoledne ČTK starosta horského střediska Vladimír Staruch.

Podle něj byla parkoviště ve Špindlerově Mlýně zaplněná zhruba z poloviny. „Také v apartmánových zařízeních je patrný mírný úbytek. Tam, kde byla plná parkoviště, je zaplněnost tak z 80 procent,“ řekl ČTK Staruch.

Přestože je kvůli epidemii koronaviru provoz lyžařských areálů zastaven od 27. prosince a ve čtvrtek vláda rozhodla o dalším zpřísnění opatření, například se zastavily i lanovky a vleky pro pěší či běžkaře, zasněžené hory jsou nadále lákadlem. V Orlických horách i v Krkonoších panují dobré sněhové podmínky.

Hrozba lavin v Krkonoších

V Krkonoších v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech leží 80 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na některých závětrných svazích, uvedla ráno Horská služba Krkonoše.

„Sněhové profily vykazují malou až střední stabilitu. Mohou se vyskytnout laviny deskové. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá,“ uvedli zástupci krkonošské horské služby.

Bez cizinců

Od půlnoci nesmějí podle nového nařízení vlády do ČR přicestovat cizinci z jiných než nezbytných důvodů. Výjimku mají například ti, kteří v ČR pracují nebo studují.

Policejní akce na hranicích naplánované nejsou, dnes ale pokračovaly namátkové kontroly v příhraničních oblastech. I v tomto případě policie v hradeckém kraji dopoledne nezaznamenala problémy.

Běžkaři vzal ihory útokem: Plné parkoviště na Kvildě (30.1.2021) Běžkaři vzal ihory útokem: Plné parkoviště na Kvildě (30.1.2021) | Foto Blesk - Martina Neckářová

Liberecký kraj: Hlavně běžkaři

Spíše než zpřísněná koronavirová opatření, která zastavila lanovky v areálech i pro pěší a běžkaře, je důvodem menšího počtu lidí v horských střediscích v Libereckém kraji hlavně nepřízeň počasí. V horách je dnes mlha, místy sněží a teploměry někde klesají až k minus osmi stupňům. Navíc fouká vítr, který pocit chladu ještě zvyšuje.

Podmínky k lyžování jsou přitom ideální, na svazích Jizerských hor a Krkonoš leží až 90 centimetrů sněhu. Lidé dnes mířili hlavně na běžky, o sáňkování a bobování byl zájem menší. Jizerská o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu, připravila pro běžkaře 250 kilometrů tratí. Upravené jsou v Libereckém kraji i desítky kilometrů tras v sousedních Krkonoších nebo v Lužických horách.

Navzdory nepříznivému počasí se dnes zaplnila i parkoviště v oblíbeném jizerskohorském středisku Bedřichov, které patří k oblíbeným nástupním místům na Jizerskou magistrálu. Zatímco o druhém lednovém víkendu tam ale museli příjezd policisté kvůli náporu motoristů zavřít, dnes byla doprava klidná a žádné problémy hlášeny nejsou. „Na dopravu tam přesto policisté dohlížejí,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Policisté kontrolují i hotely a penziony

Podle Šrýtrové policie nedohlíží jen na dopravu, ale zaměřuje se i na dodržování koronavirových opatření, prověřuje také hotely a penziony. „Za včerejšek (pátek) jsme měli 413 kontrol objektů, v deseti případech jsme odhalili porušení nařízení ministerstva zdravotnictví, z toho v sedmi případech se jednalo o špatné nošení roušek,“ řekla policejní mluvčí.

Policisté také pokutovali 21 lidí, kteří se v pátek navzdory omezením pohybovali venku po 21:00 a v jednom případě řešili oslavu narozenin.

Video  Hamáček proti otevření skiareálů: Nechceme ohrozit nemocnice! A pohrozil zavřením hotelů pro služebky kvůli zneužívání  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

panda82 ( 31. ledna 2021 12:00 )

No z Vaňkova kopce se dá zaparkovat přímo ve Fakultním areálu, ale nemají lůžka , jsou obsazena, tak bacha

samuray ( 31. ledna 2021 08:23 )

No, co Ti mám na to odpovědět. Každý má nějaký názor, jak by to udělal lépe. Ale počítej s tím, že kdyby to bylo podle Tvého, byl bys kritizován stejně, jako dnešní vláda. Ve Švédsku, Anglii, USA to vzali za jiný konec a taky je to špatně. V okolních státech jsou restrikce ještě horší jak zde a jaký to má výsledek? Nikdo přesně neví, jak se ten virus chová, jenom to, že jsou zde stovky tisíc mrtvých, které ten virus nějak postihl. A předvídat vývoj, to je jako předpovídat počasí.

frantacizek ( 31. ledna 2021 06:37 )

a tak to mínus jsem přehlédl na teploměru, ale nevadí

frantacizek ( 31. ledna 2021 06:36 )

a teď si jdu sám zaběhat, nehledě na ten vir pač je tady konečně jako v subtropickém pásmu v zimě má být, nad nulou

frantacizek ( 31. ledna 2021 06:17 )

než mi třeba odpovíš, nabídnu ti své řešení, které (ne sám) píši odpočátku. Vláda odpočátku měla ochránit rizikové skupiny. Spolu se starosty obcí a měst + neziskovek zajistit donášku seniorům domů, včas a často testovat v soc. zařízeních a to i v domech s pečovatelskou službou. Neměly vzniknout žádné doporučené návštěvní hodiny nákupů pro seniory, protože tyhle stejně dodržovala jen část z nich, zbytek chodil normálně během dne s námi ostatními. Odpočátku minimálně rizikovkám - obézním jedincům měly být nařízeny nanoroušky, ideálně celému národu.
V rámci sledování čísel měl být vždy povolen provoz všeho. Když by šla nahoru, ta část dnů, kdy by se muselo PLOŠNĚ /ne tedy vybrané profese nějaký náhodným výběrem premiéra../ zavírat, by byla kompenzována, tak aby se balancovalo mezi šířením nákazy a rizikem úmrtí, ale také mezi možností upadání do depresí doposud zdravého národa, kterému krachuje celoživotně vybudované dílo, nemá možnost uživit rodinu, je mu souzeno jen dívat se na tu zkázu, člověku zvyklému celoživotně pracovat, něco budovat, nyní sedí a přemýšlí o životě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa