Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krevetové špízy z Globusu nejezte. Veterináři: Jsou plné antibiotik a možná je máte v mrazáku

Autor: ČTK - 
23. prosince 2020
10:50

Veterináři varují kvůli nadlimitním hodnotám antibiotika oxytetracyklin před zmraženými krevetovými špízy z Vietnamu, od května si jich zákazníci koupili 1120 kilogramů. Prodávaly se v obchodním řetězci Globus, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Čeští veterináři dostali informace o problematickém výrobku od kolegů z Německa.

„Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít někteří spotřebitelé produkt ještě ve svém mrazáku. V takovém případě by jej určitě neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě, kde jej zakoupili,“ uvedl Vorlíček. Výrobek je označený jako Krevetové špízy (Garnelen-Spieße) Seawork, šarže L 1/20/F-16-ALL-FISH VN016II001, s datem minimální trvanlivosti do konce roku 2022. Balení vážila po 800 gramech, výrobce je vietnamský podnik Quy Nhon Frozen Seafoods Joint Stock Company Seaprodex. Veterináři nařídili stahování produktu z trhu.

Oxytetracyklin je tetracyklinové antibiotikum, které se podle SVS používá při léčbě bakteriálních infekcí zvířat. Podle evropských nařízení může být ve svalovině zbytků antibiotik maximálně v hodnotě 100μg/kg. „V tomto případě došlo k překročení uvedeného limitu. Tento nález nepředstavuje pro spotřebitele přímé riziko ohrožení jeho zdraví,“ uzavřel mluvčí.

Zobrazit celou diskusi