Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Primula vyrobil nebezpečnou sýrovou pomazánku: Může obsahovat smrtelný botulotoxin

Otrávené sýry Primula Original Cheese 150 g, Primula Light Cheese 150 g a Primula Cheese  Jalapeno 150
Otrávené sýry Primula Original Cheese 150 g, Primula Light Cheese 150 g a Primula Cheese Jalapeno 150  (Autor: Blesk:Státní veterinární správa)
Autor: jn - 
19. června 2020
13:39

Na českém trhu se objevila potenciálně zdravotně nebezpečná sýrová pomazánka dovezená z Velké Británie. Pomazánku od britského výrobce Primula Ltd. ve třech různých příchutích v Česku prodává obchodní řetězec Iceland.

„Ve výrobku se našla baktérie Clostridium botulinum, která produkuje jed botulotoxin,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

„Zákazníci by v žádném případě neměli pomazánku jíst. Mohou ji vrátit v prodejnách Iceland,“ dodal.

Pomazánka je jedovatá následkem „chyby ve výrobě“. Přestože se nález má týkat jen malého množství výrobku, v případě ČR jde o zhruba 150 balení, z trhu jsou preventivně stahovány veškeré šarže pomazánky.

Smrt udušením

Botulotoxin je známý také jako „klobásový jed“, který způsobuje otravu botulismus. Už přibližně jeden mikrogram je pro člověka smrtelný. Botulotoxin blokuje funkci nervů a vede k postupnému ochrnutí svalstva a smrti udušením za plného vědomí. Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi