Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli covidu do invalidního důchodu? A proč si hlídat odpracované roky? Odpovědi odborníků z Horké linky

  • Autor: Radka Růžičková - 
    11. 11. 2020
    05:10

    Život v době covidu komplikuje nejen strach o zdraví i různá »pandemická« nařízení, ale především nedostatek informací. Řada normálních životních situací přitom běží nezávisle na pandemii, jenže šance na získání rady se blíží nule. Jak moc lidem informace chybí, ukázala akce Odborníci na telefonu Blesku. Blesk připravil přehled nejzajímavějších otázek a odpovědí.

  • 1.Ptali jste se...

    Horká sluchátka drželi specialisté z České správy sociálního zabezpečení a lavina dotazů je téměř zavalila. Epidemie koronaviru komplikuje život na všech frontách.

    Jenže lidé marodí i s jinými problémy, než je covid, chystají se do starobního důchodu nebo žádají o důchod invalidní. Kvůli zavřeným školám jsou maminky nuceny zůstat s dětmi na ošetřovném, řeší mateřskou nebo otcovskou dovolenou. A právě informace k oblastem, které má »pod palcem« Česká správa sociálního zabezpečení, se včera změnily doslova v telefonní dynamit.

    V úterý 10. listopadu na dotazy čtenářů odpovídali odborníci z České správy sociálního zabezpečení. V úterý 10. listopadu na dotazy čtenářů odpovídali odborníci z České správy sociálního zabezpečení. | archiv Blesku

    Šanci zavolat přímo konkrétním odborníkům využily desítky volajících. Aby se vyloučilo jakékoliv riziko nákazy, zvedali odborníci z ČSSZ telefonní sluchátka v bezpečí svých kanceláří, do kterých měli všechny hovory přepojené. Blesk připravil přehled nejzajímavějších otázek a odpovědí.

    Prodlouží mi dvojčata otcovskou dovolenou? Mám jako studentka nárok na mateřskou? V opilosti jsem se popral a jsem na nemocenské. Budou se mi peníze krátit?  Jak a proč si hlídat odpracované roky do důchodu?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.