Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina prostaty zabije ročně 1400 Čechů: Jan (51) popsal, jak probíhá obávaná prohlídka

Autor: ula, ČTK - 
31. října 2020
05:30

Rakovina prsou zabíjí ženy, rakovina prostaty muže. Na „pánskou“ rakovinu upozorňuje každoročně měsíc trvající celosvětová kampaň Movember. Muži si celý listopadu neholí knír, a symbolicky tak podpoří boj proti rakovině prostaty. Letos zůstane knírek skrytý pod rouškami a respirátory. Skryto by ale nemělo zůstat téma rakoviny prostaty. Lékaři v Česku každoročně diagnostikují až 8000 nových případů karcinomu prostaty. Počet úmrtí na nádor prostaty se nedaří snižovat, ročně jí podlehne kolem 1400 mužů. Další tisíce zůstávají neodhaleny, protože muži nechodí na preventivní prohlídky. Jak taková prohlídka probíhá, popsal Jan (51).

„Zvýšené riziko onemocnění má v podstatě každý muž po 50. roce života a mužů ve věku 50 a více let je u nás kolem dvou milionů. Zájem o nepovinné preventivní prohlídky se ale pohybuje jen v řádu desítek tisíc. To je ostatně důvod, proč zhruba 20 až 25 procent pacientů přichází pozdě, tedy s nádorem v pokročilém stadiu,“ komentuje profesor Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti a přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Dnešní medicína je schopna odhalit onemocnění v počátečních fázích až u 90 % pacientů. Podmínkou je, aby se nebáli přijít na vyšetření. 

Řada mužů, přestože s ním nemá vlastní zkušenost, si vyšetření až démonizuje. A právě to je důvod, proč kolem vyšetření prostaty vznikají zcela zbytečné mýty a předsudky, které jsou nejen směšné, ale v konečném důsledku také nebezpečné. Kdo sebere odvahu a vyšetření podstoupí, zjistí, že o nic tak hrozného nejde. Své zkušenosti a pocity, které je provázely před a po vyšetření, se rozhodl sdílet např. Jan (51).

Jan: Vyšetření u zubaře je horší

Honza byl před vyšetřením nervozní. „Ačkoliv pocházím z rodiny lékařů, trpím takzvaným syndromem bílého pláště. Jakmile překročím práh ordinace, cítím úzkost, obavy a nejistotu. Zvedá se mi tlak a buší mi srdce. A strašně nerad čekám, natož u lékaře,“ přiznal Honza. Ke kontrole se odhodlal kvůli kamarádům. 

„U jednoho z nich zjistili vyšší hladinu prostatického specifického antigenu, takže je u něj větší riziko onemocnění. Je pravda, že dřív jsme o tom nikdy nemluvili. Nebyl důvod. Teď se ale dostáváme do věku, kdy začínáme toto téma řešit, protože už to zkrátka není to, co to bývalo. Nepociťuji sice žádné závažné problémy, ale je pravda, že začínám třeba víc chodit na malou,“ pokračuje Honza. 

Mnoho mužů má z vyšetření prostaty, které se provádí pohmatem přes konečník a krevními testy, zbytečné psychické bloky. „Nemá smysl si nalhávat, že jde o něco příjemného. Na druhou stranu to není nic, čeho bychom se měli obávat. Doporučuji, aby se muži se svými obavami lékaři svěřili ještě před vyšetřením a požádali ho o větší ohleduplnost,“ vysvětluje Marek Rubricius, terapeut Nadačního fondu Muži proti rakovině.

„Lékař si s vámi na začátku popovídá a provede anamnézu. Následuje vyšetření břicha pohmatem a ultrazvukem a součástí je i prohmatání šourku. Pak už vás čeká ta neoblíbená část, tedy vyšetření prostaty pohmatem přes konečník. Trvá to ale jen pár vteřin a opravdu není čeho se obávat. Za nejhorší na celém vyšetření vlastně považuji odběr krve,“řekl Honza po vyšetření s tím, že klasická preventivní prohlídka u zubaře nebo ústní hygiena jsou pro něj mnohem nepříjemnější.

„Čekal jsem to mnohem horší a ve finále je to jen trochu nepříjemné. Vůbec to nebolí. Je škoda, že někdy nedokážeme překonat sami sebe a své obavy. Často to nejsou obavy z vyšetření jako takového, ale spíš z možného špatného výsledku,“ uzavírá svou zkušenost z vyšetření Jan.

Rakovině prostaty podlehne ročně 1400 mužů

Nepřiznivé diagnózy se však podle urologa nemusí muži obávat. Rakovina prostaty zachycená v časném stádiu je podle odborníků zcela vyléčitelná. Je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v Česku, zkušenost s ní má 62 000 lidí. Průměrný věk pacientů s tímto nádorem během posledního dvacetiletí klesl ze 73 na 68 let.

Počet úmrtí na nádor prostaty se nedaří snižovat, ročně jí podlehne kolem 1400 mužů. Počet nových případů každý rok ale roste, více lidí se daří vyléčit.

„Úmrtnost se stále drží na stejné úrovni a přes všechna opatření se nám ji nedaří snižovat,“ uvedl Zachoval. V Evropě je Česko šesté ve výskytu nemoci, v úmrtnosti na jednadvacátém místě. „Svědčí to o tom, že náš zdravotnický systém je velmi dobrý a je schopen pacienty s rakovinou prostaty velmi dobře léčit,“ dodal.

Případy tohoto zhoubného nádoru se podle něj začínají objevovat u mužů od 43 let věku, jejich počet stoupá po padesátce a nejvyšší je mezi sedmdesáti a pětasedmdesáti roky života. Asi pětina mužů přijde k lékaři s rakovinou až ve stádiu, kdy se dá obtížně léčit. V nejhorším stádiu průměrně pět let přežije jen 40 procent pacientů.

Počet onemocnění v posledním stádiu zvedne pandemie covid-19

Zachoval upozornil, že předcházet rakovině prostaty se prakticky nedá, o to důležitější tak jsou pravidelné preventivní prohlídky u urologa. Podle něj se ale lidé letos kvůli koronaviru, ať už na jaře, nebo teď na podzim, k lékaři bojí ještě více, než obvykle.

„Nedoporučuju nikomu chodit na preventivní prohlídku nyní na vrcholu pandemie. Ale apeluji na všechny, aby tam určitě šli potom. I v případě rakoviny prostaty je tu nebezpečí prodlení kvůli odkládaným kontrolám. Očekáváme, že se zvýší počet případů, které odhalíme v pokročilém stadiu. Proto bych chtěl apelovat na všechny muže nad 50 let, aby prevenci nepodceňovali a jednou za rok si na ni udělali čas,“ dodal. Statisticky to sice potvrzeno nemá, ale zdá se, že už koncem léta a začátkem podzimu pozorovali urologové více případů rakoviny prostaty v pokročilém stádiu, než je běžné.

Mužům mohou pomoci ženy

Typický symbol Movemberu - pěstěný knírek - zůstane letos skrytý pod rouškami a respirátory.

„Během celého listopadu budeme šířit základní informace o onemocnění, které na pomyslném žebříčku nádorových onemocnění v mužské populaci v Česku už několik let zaujímá první místo. Určeny budou nejen mužům, ale z velké části také ženám, které tímto žádáme, aby téma se svými manžely, partnery, bratry či kamarády otevřely. Pomohou nám tím muže nenásilně přimět k debatě, zvýšit jejich zájem o zdraví pohlavních orgánů a v nejlepším případě také absolvovat preventivní vyšetření,“ vysvětluje Jiří Hofreitr.

S osvětou na sociálních sítích a webových stránkách www.nechsevysetrit.cz pomohou lékaři i známí herci Iva Pazderková a David Matásek. Novinkou je psychologická poradna, která bude fungovat na výše uvedeném webu.

Video  Urolog Zachoval: Rakovina varlat postihuje i mladé muže a malé děti  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pfoto1 ( 31. října 2020 14:50 )

No, tak to se děsím, jaká opatření zavedou, až naši představitelé přijdou na to, že lidé umírají i na něco jiného, než covid! Nedejbože, až se zjistí na co všechno dalšího se umírá, to už z domů nevylezeme do smrti

sorgedoktor ( 31. října 2020 10:51 )

NMebudme na sebe zli....On si tady vylava srdce....Takhle se to neda presentovat..Ono totiz kdyz ta cevka tak nejak uplne sedi,tak se snad ani ty pleny nepotrebuji. Hm no pri pokrocilejsim karcxinomu*/ rakovune/ uz asi tak uplne sewdet nemuze..

strejda777 ( 31. října 2020 08:52 )

Mohl jsem se vsadit, že se tady objeví nějaký *** s podobným komentářem. Zaručeně bych vyhrál­....­....­..by­la by to velice jednoduchá a jasná výhra, škoda...

Zobrazit celou diskusi