Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor při výletech do přírody: Klíšťové encefalitidy na jihu Čech značně přibylo

Autor: ČTK - 
15. srpna 2020
09:52

Hygienici na jihu Čech letos zaznamenali 92 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 47 více než ve stejném období loni. V posledním týdnu se nárůst případů mírně snížil, když hygienici zaregistrovali pět nových případů. ČTK to v pátek řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Ačkoliv se aktivita klíšťat kvůli suchému horkému počasí snížila z vysokého na střední riziko, doporučujeme při pobytu v přírodě, především v místech s vysokou trávou a křovinami, velkou obezřetnost,“ uvedla.

Podle ní by lidé i přes vysoké teploty, které mohou být, neměli při výpravách do přírody podceňovat skladbu oblečení. „Doporučujeme dlouhé rukávy a nohavice. Mezi nejrizikovější místa patří křoviny na okrajích lesů a u vodních toků a místa s vysokou nesečenou trávou, klidně i na okrajích měst nebo v parcích. Účinnou prevencí je používání repelentů a následná kontrola těla a rychlé a správné odstranění přisátého klíštěte,“ řekla.

Nelehat a nesedat si v porostech

Hygienici letos v kraji také zaznamenali 235 případů lymské boreliózy. Je to nepatrně více než loni ve stejnou dobu. „Nejvíce prokázaných případů je letos na Českobudějovicku - momentálně 76. Doporučujeme i opakovanou aplikaci repelentů, nelehat a nesedat si v porostech a husté vegetaci především na okrajích lesů a kolem vodních ploch,“ uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

Loni bylo v Jihočeském kraji 99 případů encefalitidy a 431 případů lymské boreliózy. Z hlediska počtu onemocnění bývají nejexponovanější měsíce červen a září, kdy se nejvíc kombinuje dostačující teplo a vlhkost.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi