Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Zlatý důl“ u Jermanové: Zaměstnanci berou víc než ministři. Důvod štědrých odměn úřad tají

Aktualizováno -
10. srpna 2020
13:55
Autor: ČTK - 
10. srpna 2020
09:25

Na středočeském krajském úřadu brali někteří zaměstnanci prémie až 85.000 korun měsíčně, oproti jiným krajům nezvykle vysoké. Uvedl to dnes server SeznamZprávy. Úřad poskytl informace o výši platů a odměn dvaceti lidí, o které požádal server, částky ale nepřiřadil ke konkrétním lidem. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) dnes v reakci uvedla, že nemá na udělování odměn žádný vliv, je to podle ní kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů. Opoziční ODS toto vysvětlení považuje za alibistickou kličku a žádá hejtmanku, aby zdůvodnění zveřejnila.

Jeden z úředníků si tak podle serveru přišel téměř na 200.000 korun měsíčně, několik dalších kolem 150.000 korun měsíčně. Jeden z platů celkově přesáhl za rok částku 2,3 milionu korun. „Na otázky ohledně odměňování neodpovědělo ani tiskové oddělení kraje. Nevysvětlilo například, kdo a jakým způsobem o přiznání prémií rozhoduje,“ uvedl server.

Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů | profimedia

„Udělování mimořádných odměn není v kompetenci hejtmana kraje. Na výběr zaměstnanců, uzavírání pracovních smluv, ani na jakoukoli personální agendu spojenou se zaměstnanci krajského úřadu, tedy ani na poskytování a výši odměn, nemá žádný vliv. Toto je kompetence ředitele krajského úřadu, případně vedoucích jednotlivých odborů,“ řekla Jermanová. Podle opozičního zastupitele Martina Kupky (ODS) středočeští občanští demokraté po vedení kraje požadují jasné vyjádření, zda se informace zakládají na pravdě, kdo takto vysoké odměny dostal a za co. „Jen tak lze rozptýlit pochybnosti jak veřejnosti, tak všech dalších zaměstnanců kraje, pro které je podobné chování dehonestací jejich práce,“ řekl Kupka.

Hejtmanka dodala, že požádala ředitele úřadu Jiřího Holuba, aby jí předložil systém přidělování odměn a zároveň jí vysvětlil a zdůvodnil vyplacené částky úředníkům zmíněným v článku. Řada z nich na krajském úřadě podle vyjádření hejtmanství již zaměstnaná není.

Podle jeho zjištění vedoucí úředníci v jiných krajích berou i s odměnami od 50.000 do 70.000 korun měsíčně, výjimečně to je až 75.000. „A když už dostávají prémie, tak ne pravidelně desítky tisíc měsíčně. Ale pouze čtvrtletně – a ještě mnohem nižší: třeba 10 až 15 tisíc, výjimečně probleskne v tabulkách 30 tisíc,“ informuje Seznam.cz.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub uvedl, že přímo na krajském úřadě je zaměstnáno 692 lidí, celkem zaměstnává Středočeský kraj 55.000 lidí. Porovnání s Plzeňským krajem je tak podle Holuba nepřiměřené, Středočeský kraj lze podle něj srovnávat pouze s hlavním městem Prahou. „Odměny jsou vždy udělované konkrétnímu zaměstnanci v souladu s objemem práce a zodpovědností s tím spojenou,“ řekl Holub.

Středočeský kraj také serveru nekonkrétně sdělil, že úředníci obdrželi vyplacené odměny za úspěšné splnění specifikovaných úkolů, na stejný dotaz Plzeňský kraj u každého úředníka uvedl několik bodů, proč si bonusy zasloužil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 10. srpna 2020 18:39 )

Bohužel. Nechápu. Třeba tam lidi šli i s dobrým předsevzetím, ale moc a peníze u nich rychle zafungovaly.

.tg.bb ( 10. srpna 2020 18:37 )

Ono to bude asi tak:

Máš 150 táců, a vlastně za nic? Takže třetina se mi vrací zpět. Vaše Hauptmanka. Zn. Pouze v hotovosti.

krapotkin ( 10. srpna 2020 17:53 )

V Soběslavi si ouřadové také žijí jako prasata v žitě, k tomu ještě podnikají a s daněmi si hlavu lámat nemusí. Finanční odbor všechno přikryje.

strejda777 ( 10. srpna 2020 17:28 )

Jermanka zase perlí! Ta si prostě nedá pokoj. Nejhorší na tom je, že ji nikdo není schopen donutit všechny ty svoje eskapády vysvětlit a doložit a dokázat (když jsou tedy, podle ní, správné a běžné). Ta ženská se chová jakoby vedla stát ve státě! To se fakt nenajde nikdo, kdo jí zatrhne tipec? Babě?

villon ( 10. srpna 2020 16:01 )

Řídíme stát jako svou firmu, ne? Tak na tohle skočilo mócinky moc koblih. Ale budou Anoferťáky volyt dál, nemám strach. Čehúni jdou do riti.

Zobrazit celou diskusi