Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Eura na dovolenou pořídíte za rekordně nízkou cenu. A dolar se dostal pod 22 korun

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
19:50

Česká měna je nyní k euru nejsilnější od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru letos v březnu, a k dolaru dokonce od září 2018. K měně USA se kurz dostal pod hranici 22 korun za dolar a k evropské měně těsně nad 26 korun za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Oproti předchozímu závěru koruna zpevnila k euru o osm haléřů na 26,09 Kč/EUR a k dolaru o 31 haléřů na 21,95 Kč/USD.

Koruna letos zaznamenala výrazné propady proti světovým měnám kvůli pandemii koronaviru. Začátkem března se v Česku objevily první případy nákazy a 12. března vláda kvůli šíření viru vyhlásila nouzový stav. Česká měna pak k euru i dolaru jen během několika dní prudce oslabila – vůči euru asi o dvě koruny a k dolaru o více než tři koruny.

Až zhruba od poloviny května, kdy vláda začala uvolňovat opatření proti šíření viru a kdy skončil nouzový stav, začala koruna zase vytrvale posilovat. Středeční kurz koruny k euru je nejnižší od 11. března letošního roku a kurz k dolaru od 26. září 2018.

Stoupla nezaměstnanost, koruna ale posilovala

Český statistický úřad ve středu oznámil, že tržby českých obchodníků letos v červnu po očištění meziročně klesly o dvě procenta. Úřad práce ČR zase potvrdil další nárůst nezaměstnanosti v Česku, a to z červnových 3,7 procenta na červencových 3,8 procenta.

„Koruna na dnešní data moc nehleděla a hrdě dál posilovala,“ komentoval středeční vývoj na měnových trzích analytik Komerční banky Martin Gürtler. Podle něj k tomu koruně pomohlo mimo jiné posilování eura k dolaru.

  Předchozí závěr Ve středu kolem 17:00
Kč/EUR 26,17 26,09
Kč/USD 22,26 21,95

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikes15 ( 5. srpna 2020 21:10 )

Andrej Babiš prostě umí, jen tak dál

Zobrazit celou diskusi