Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Benzín zdražuje, šplhá k cenám před koronakrizí v Česku. Připlatíme si i za naftu

Autor: ČTK - 
16. července 2020
10:57

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují. Ceny stouply za poslední týden o více než 30 haléřů. Cena benzinu vzrostla o 38 haléřů na 28 korun za litr, a je tak stejná jako na konci března. Za naftu platí řidiči u čerpacích stanic 27,51 Kč/l, což je o 34 haléřů více než před týdnem. Na podobné úrovni byla cena nafty před Velikonocemi. Vyplývá to z informací na webu firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května, v uplynulých několika týdnech vždy o desítky haléřů na litr. Předtím ceny od poloviny ledna klesaly. Loni v polovině července byl benzin o pět korun na litru dražší a litr nafty stál o 4,50 koruny víc než nyní.

Analytici očekávají, že v následujícím týdnu vzrostou ceny pohonných hmot zhruba o 20 haléřů za litr. „Cena ropy Brent stoupla na 43 dolarů za barel, což je důsledek postupného snižování přebytku na trhu. Růst cen benzinu a nafty brzdí i posilování koruny vůči americkému dolaru,“ sdělil ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Podle analytika společnosti Purple Trading Štěpána Hájka je z vývoje za poslední týdny evidentní, že si řidiči budou muset na postupné zdražování pohonných hmot zvykat.

Analytik BH Securities Štěpán Křeček doplnil, že meziročně jsou pohonné hmoty levnější zhruba o 15 procent. Například Pražané, kteří pojedou na dovolenou do Dubrovníku a zpět, podle něj ušetří téměř tisícikorunu. „Pumpaři se stále potýkají s nižší poptávkou po pohonných hmotách. Mnozí z nich se proto snaží o navýšení marží, aby neutrpěli příliš velké ztráty. Mezi sítěmi čerpacích stanic mohou být výrazné rozdíly,“ uvedl dále Křeček.

Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,92 koruny a nafty 28,72 koruny. Více než 28 korun za litr nafty platí řidiči ještě v kraji Vysočina. Naopak nejlevnější pohonné hmoty tankují řidiči ve Zlínském kraji, čerpací stanice tam Natural 95 prodávají v průměru za 27,57 Kč/l a naftu za 27 Kč/l.

Litr nafty je aktuálně v Česku o padesátník levnější než benzin. Stát podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) připravuje snížení spotřební daně za naftu, její cena by tak mohla klesnout o jednu až dvě koruny na litr. Stát tak chce pomoci zejména nákladním dopravcům, kterým dlouhodobě ubývají zakázky. Opatření by ovšem platilo i pro osobní auta. V Česku jezdí více než dva miliony vozů s dieselovým motorem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi