Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vše o daňovém balíčku a dalších změnách: Nemovitosti s výhodami, pomoc pro podnikatele

  • Autor: Marta Prokešová - 
    2. 7. 2020
    05:40

    Celý balík novinek má pomoci těm, kteří se nyní potýkají s důsledky drastických opatření kvůli šíření koronaviru. Schvalován byl rychle ve stavu legislativní nouze, ale nyní ho musí znovu potvrdit Sněmovna, které ho vrátili senátoři. Platit začne ihned poté, co ho posvětí i prezident a norma vyjde ve Sbírce zákonů. Podívejte se přehledně, co všechno se s daňovým balíčkem mění.

  • 1.Zpětné uplatnění ztráty

    Změna, která pomůže podnikatelům, kteří se dostali do minusu. Zavádí se institut zpětného uplatnění daňové ztráty. Zatímco dosud si mohli tento propad podnikatelé uplatnit až v následujících zdaňovacích obdobích (tedy v následujícím roce), nově to bude za dvě tato období předcházející tomu, kdy ztráta vznikla. Jinými slovy, pokud podnikatel kvůli krizovým opatřením vykáže ztrátu za zdaňovací období roku 2020, bude si moci o tento deficit zpětně snížit svůj základ daně za léta 2019 a 2018.

    Uplatnit ztrátu zpětně bude možné už za zdaňovací období, které skončí 30. června. Finančák mu pak přeplatek za minulé roky vrátí. A ještě jedna novinka: za první období, kdy bude možné daňovou ztrátu uplatnit zpětně, může poplatník výši svého „propadu" odhadnout.

    Tuto odhadnutou ztrátu pak bude moci uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně v bezprostředně předcházejícím zdaňovacím období. Je však nutné dát si pozor, případný rozdíl plynoucí v neprospěch státu bude nutné vrátit. A to i s úrokem z prodlení.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině