Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pro léky ode dneška jen s občankou? Lékárníci: Novinka hned měla výpadek

Autor: ČTK, for - 
1. června 2020
10:29

Ode dneška by mělo být možné si vyzvednout léky v lékárně s občanským průkazem nebo pasem místo e-receptu vytištěného na papíře, v mailu nebo jako SMS v telefonu. Po změně volala zejména Česká lékárnická komora (ČLnK). Hned po spuštění se ale systém setkal s problémy. Dvě hodiny nefungoval. Výdej léků ale omezen nebyl. 

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik Státního ústavu pro kontrolu léčiv každý měsíc předepsáno od 5,1 do 6,4 milionu.

„Lékárník načte číslo občanského průkazu nebo pasu pacienta a zobrazí se mu všechny platné nevydané e-recepty,“ popsala komora proces načítání. Dosud se každý e-recept načítal zvlášť z papíru, QR kódu nebo SMS v mobilním telefonu.

Nový systém, který byl dnes spuštěn, se ale hned setkal s problémy. Dvě hodiny nefungoval, jak informovala ČLnK. Výdej léků pak podle vyjádření nebyl omezen. 

Lékárníci si stěžovali, že v případě více receptů takové načítání zdržuje výdej léků. V době epidemie nového typu koronaviru si navíc stěžovali, že musí brát do rukou při načítání e-receptů mobilní telefony mnoha lidí. Předání identifikátoru pomocí SMS plánoval SÚKL jen jako menšinovou možnost, lékaři a pacienti si ho ale oblíbili a v posledních čtyřech měsících loňského roku jich bylo posláno přes milion.

Nově musíme pro léky s občankou, či jiným dokladem Nově musíme pro léky s občankou, či jiným dokladem | Blesk:Jan Doležal

Lékárníci uvidí od června soupis všech nevydaných léků pacienta, lékařům pak takzvaný lékový záznam zobrazí u nemocného všechny dosud předepsané léky. Lidé si mohou na webu epreskripce.cz nastavit, pokud s touto funkcí nesouhlasí. Mohou ji zakázat všem zdravotníkům plošně, nebo jen vybraným.

Lékový záznam je už v současné době přístupný pacientům a jimi zvoleným osobám, třeba rodičům nebo dětem. Mohl by do budoucna zamezit vícečetnému předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

 

marmat ( 2. června 2020 15:11 )

Tak jako EET ......má to logicky fandy a odpůrce !!!
Konzervativní člověk je věrný svému lékaři a zobe CO má -od něj indikováno.
Pak je néééé/malá skupina "obíhačů" různých lékařů
A to se logicky v centrální evidenci promítne ...
KDE, CO a pod jakou záminkou hypochondr a "kreativec" vyloudili!

marmat ( 2. června 2020 15:04 )

Asi jste dítě/rodina, která zatím léky /e-recept vůbec nepotřebuje....
Gratuluji....

marmat ( 2. června 2020 15:03 )

Není nutno pitvat......jen si TO užívat !!!
Pochybujete o lekařích a lékárnících ????
Tak emigrujte....

marmat ( 2. června 2020 15:01 )

Jsou TO doslova fantastický vynálezy....a POKROK !!!
Kolik odpůrců mělo EET a E-recept....????
EET některé šíbry dále drtí.....to se dalo čekat nééééé?
E-recept je GENIÁLNÍ záležitost pro všechny!!!
Kolik času ušetří !!? Nelze ani za rok vyčíslit.
Cestu (často náročnou a často s doprovodem ) k lékaři,
a dlouhé čekání mezi nemocnými lidmi ....­....­....­....­....­....­....
A skupina starších pacientů nemá aplikaci, ani foťák v telefonu.....mobil.
Nejen pro TYTO pacienty je novinka famózní vynález !

mravenecek12 ( 1. června 2020 11:51 )

Nejak tomu nerozumim, to jako nekdo spojil zase dalsi databaze, kde lekarnici budou mit k dispozici cislo OP, rodne cislo, adresu a lekove zaznamy?

Zobrazit celou diskusi