Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Superměsíc si užili lidé napříč planetou. Podívejte se na fotky rekordního úplňku

Aktualizováno -
8. dubna 2020
09:40
Autor: for, ČTK - 
7. dubna 2020
07:27

V noci z úterý na středu na obloze zazářil nejjasnější úplněk roku, tzv. superúplněk. Úkaz se na obloze objeví letos dvakrát, další nastane v květnu, uvedl za Astronomický ústav Akademie věd Pavel Suchan. Astronomové jako superúplněk označují úplněk v době, kdy je Měsíc na své eliptické dráze k Zemi nejblíže. U laiků se objevuje i termín Superměsíc - z anglického Supermoon.

Superúplněk pozorovali lidé po celém světě, ve Spojených státech ozářil ty nejznámější monumenty, například i výškovou budovu Empire State Building. A někteří lidé ho využili jako zátiší pro svatební fotografie.

Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z USA. Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z USA. | Reuters

Některé snímky zachycené z Británie působí doslova tajuplně.

Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z Británie. Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z Británie. | Reuters

České záběry ukazují superúplněk tyčící se nad našimi hrady a zámky. Před tím, než obloha zčernala, měl Měsíc, až děsivě růžovou až zarudlou barvu.

Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z USA. Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z USA. | ČTK/AP/Ted S. Warren

Zbarvení vydrželo jen chvilku, přestože se dubnovému úplňku někdy říká „růžový Měsíc“, v noci svítil spíš jasněji a výrazněji, než barevně, zhodnotili analytici CNN.

Superúplňkem se pokochali i lidé v čínském Wu-chanu, do kterého se po měsících karantény v dubnu opět vrátil život. Noc zkrášlil i Italům a konkrétně Benátkám dodal velmi romantický nádech.

Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z čínského Wu-chanu. Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z čínského Wu-chanu. | ČTK/AP/Ng Han Guan

Co je superúplněk?

Jedná se o jev, kdy se Měsíc na své dráze kole Země, co nejvíce přiblíží k planetě. Měsíc byl od Země v úterý ve 20:00 SELČ „jen“ 356 909 kilometrů. Přiblížil se tak k Zemi nejvíce od února 2019. Průměrná vzdálenost mezi Měsícem a Zemí je přitom 384 400 kilometrů. Úplněk nastal ve 4:34.

Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z Česka. Takhle dubnovou oblohu prozářil superúplněk, snímek z Česka. | ČTK/AP/Peřina Luděk

Se superúplňkem se pojí další zajímavost. Určil totiž datum letošních Velikonoc. Velikonoční neděle, vyjma několika výjimek za století, nastává právě po prvním jarním úplňku.

Další a poslední superúplněk letošního roku lidé spatří 7. května. Měsíc však od Země bude vzdálen o zhruba čtyři tisíce kilometrů více než při nynějším úkazu.

Opakem superúplňku je úplněk v odzemí neboli mikroúplněk. Letos připadá na 20. dubna, kdy bude Měsíc od Země dělit 406 446 kilometrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi