Bánh mì: Proč se francouzská bageta stala hitem vietnamské kuchyně

Bánh mì je čím dál populárnější jídlo původem z Vietnamu. Většina lidí jej má spojené se sendvičem z francouzské bagety, která je plněná tradičními vietnamskými ingrediencemi. Nebylo to tak ovšem vždy.
Navzdory tomu, že bánh mì známe především jako sendvič, v překladu jde především o bagetu, samostatně lze totiž tyto dvě slova přeložit jako pšeničné pečivo nebo pšeničný chléb. Více se ovšem sousloví proslavilo jako označení populárních baget, se kterými se svět začal seznamovat především po válce ve Vietnamu.
Bánh mì je skvělou ukázkou fúze kuchyní různých kontinentů. Základem je totiž světlá francouzská bageta, se kterou se Vietnamci seznámili v době, kdy byla jejich země součástí francouzské kolonie a až do začátku války za nezávislost se připravovala s podobnými náplněmi jako ve Francii. Po rozdělení Vietnamu na sever a jih se ovšem v Ho Či Minově Městě objevily první pekárny, které začaly bagety plnit typicky vietnamskými ingrediencemi, tenkými plátky grilovaného masa, Chả lụa, nakládanou bílou ředkví nebo mrkví.
Světový rozmach ovšem jídlo zažilo až v sedmdesátých letech, kdy jej začala připravovat bistra provozovaná vietnamskými komunitami ve Francii nebo USA. Jídlo postupně objevují i Češi, pro které se stává podobně populárním jako další tradiční vietnamské pouliční jídlo – polévka pho.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.