Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po smrti chlapce (†6) další hazard v Rakousku: Čech uvízl na příkré skále přes noc

Autor: ČTK, Mii - 
24. února 2020
11:10

Nechybělo málo a došlo k dalšímu neštěstí. Jen pár hodin poté, co v Rakousku přímo před zrakem své matky zemřel chlapec (†6) z Česka, protože se za tmy zřítil ze srázu, se do nesnází u našich sousedů dostal další Čech. Muž (33) uvízl v horách nedaleko města Ebensee. Kvůli silnému větru nebylo možné jej zachránit hned, a tak Čech musel strávit noc pod širým nebem, informoval server Oberösterreichische Nachrichte.

Český turista se v neděli dostal do úzkých při sestupu z hory Spitzlstein nad hornorakouským městem Ebensee. Ocitl se na místě, ze kterého se nedokázal vlastními silami dostat, a zatelefonoval proto o pomoc.

Čeští záchranáři, kterým se dovolal, jej přesměrovali na rakouské kolegy. Těm se ho sice podařilo rychle lokalizovat, kvůli silnému větru jej ale nemohli hned zachránit.

„Seděl uprostřed skalní stěny, asi 150 až 200 metrů nad jezerem Traunsee,“ řekl v pondělí serveru Oberösterreichische Nachrichten člen horské služby Andreas Buchegger. „Je to opravdu svislá, příkrá skalní stěna, daleko od jakéhokoli turistické stezky,“ dodal. V noci a za špatného počasí by podle něj byla záchrana muže příliš nebezpečná.

Vrtulník Čechovi nakonec na pomoc vyrazil až v pondělí brzy ráno. Podle Bucheggera bylo vybavení, které s sebou Čech měl, naprosto nedostatečné, ačkoliv turista tvrdil opak. „Je až s podivem, jak dobře noc na tak exponovaném místě přestál,“ řekl záchranář.

Ze skalní stěny vrtulník českého turistu dostal do údolí v pondělí kolem osmé hodiny ranní. Následně byl muž převezen na kontrolu do nemocnice. Žádné zranění neutrpěl, pouze byl podchlazený. 

Náročná tůra byla pro českého chlapce osudnou

Takové štěstí ale neměl pouhý den před tím český chlapec, který se svou matkou, jejím přítelem a rodinným přítelem absolvoval túru na vrchol rakouské hory Drachenwand. Skupina musela kvůli dítěti zpomalit tempo, a když se vracela, bylo již pozdě a tma.

Chlapec kolem půl sedmé večer pravděpodobně zakopl, uklouzl a zřítil se ze skalnatého srázu. Padal nejméně 60 metrů. Zdravotníci se jej snažili na místě oživit, ale pokusy byly neúspěšné, chlapec zemřel. Situaci komplikoval fakt, že terén byl velmi náročný a záchranáři nemohli dorazit vrtulníkem, ke chlapci museli sestoupit.

Hora Drachenwand má jednu z vyšších obtížností, náročná je i pro dospělého člověka. Několik expertů již počínání skupiny odsoudilo.