Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dostanou přidáno minimálně 1500 korun. Lidé v Českém rozhlasu si od ledna polepší

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2019
19:23

Český rozhlas navýší od začátku příštího roku mzdy všem zaměstnancům o tři procenta, nejméně ale o 1500 Kč. Vzroste i příspěvek na penzijní připojištění. Vedení ČRo se na tom dohodlo s odbory. Na jednání rady rozhlasu to dnes oznámil generální ředitel René Zavoral. Zvýšení mezd a navýšení penzijního připojištění vyjde ročně na 40 milionů korun.

Původní požadavek odborů přitom kopíroval návrh Českomoravské konfederace odborových svazů, tedy navýšení mezd o šest procent.

„Jsem rád, že kolektivní vyjednávání probíhalo korektně a v krátkém časovém období jsme dosáhli kompromisu. Značnou část úspor investujeme do zaměstnanců v podobě navýšení jejich mezd i sociálních benefitů. Posílení platové konkurenceschopnosti Českého rozhlasu a jeho pracovníků zůstává i nadále jednou z mých priorit,“ uvedl Zavoral.

Podle výše základního platu se hodnota navýšení může kvůli stanovené minimální částce vyšplhat až na deset procent. Od Nového roku dojde také k navýšení příspěvku na penzijní připojištění zaměstnanců o 200 Kč, tedy na 1400 Kč.

Loni se v ČRo zvýšila průměrná měsíční mzda o zhruba 1500 Kč na 39.394 Kč a navíc 90 procent zaměstnanců dostalo přidáno i letos od 1. ledna. V letošní listopadové výplatě zaměstnanci dostanou odměnu 12.000 Kč. V minulém roce také ČRo snížil počet pracovníků o více než 100 lidí.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině