Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamánek Tuňák s přemírou rtuti: Výrobce musí stáhnout z trhu 4500 výživ

Hamé stahuje dětskou výživu Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem
Hamé stahuje dětskou výživu Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem  (Autor: Hamé a iStock)
Autor: ČTK, kal - 
8. listopadu 2019
15:55

Veterináři nařídili firmě Hamé, aby v Česku stáhla 4500 balení dětské výživy Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem, který prodávaly například Kaufland, Tesco, Albert nebo internetový obchod Mall.cz. Většina výrobků putovala ale do zahraničí, hlavně do Číny a na Ukrajinu. Bylo v něm nadlimitní množství rtuti, sdělil v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Podle mluvčího skupiny Hamé Milana Linky dojde ke stažení výrobku a k doznačení, že by se měl jíst maximálně jednou týdně. Hamé na webu uvedlo, že pokud děti budou jíst výživu jednou týdně, je to naprosto bezpečné.

Veterináři zjistili, že hodnoty množství rtuti z výrobku neodpovídají limitům, které má stát stanovené v monitoringu cizorodých látek. Legislativu ale výrobek neporušuje, protože limity v evropských ani českých zákonech pro rtuť v dětské výživě stanovené nejsou.

Evka4 ( 8. listopadu 2019 20:47 )

Která blbka tohle dává dítěti? Vždyť stačí kousek masa, zeleninka,brambory a je to výborná bašta pro mimi.Tyhle nány si dítě vůbec nezaslouží.

Sibyla ( 8. listopadu 2019 18:20 )

protože si nedokáží nic odříct a místo, aby rozvíjely miminko, tak před sebou tupě tlačí kočár (dítko kouká před sebe a ne na maminku), jako by tlačily nákupní vozík ...
je smutné vidět ty dětské lhostejné tvářičky ....
když má maminka normální kočár, kde se dívají s děťátkem na sebe, tak se to maličké usmívá a je šťastné

Lucio1 ( 8. listopadu 2019 17:18 )

Tak tam dotisknu pouze pro dospělé a je to..My to skousnem..

Sibyla ( 8. listopadu 2019 17:09 )

normální maminka dětem uvaří čerstvé jídlo - a to dělaly i za socíku, kdy se rozhodně nemohly válet doma tři roky, nebyly jednorázové plínky a i výběr surovin byl omezený

dnešní maminy jsou děsně "eko", ale v jedné ruce telefon a ve druhé ruce lžičku a krmí polotovarem.

Zobrazit celou diskusi