Jablka jsou plná bakterií, říkají vědci. Nejvíc jich je v čerstvém bio ovoci

Autor: ČTK, for - 
1. srpna 2019
08:09

Typické jablko obsahuje více než 100 milionů bakterií. Na to přišli vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology. Nejvíc bakterií přitom podle nich překvapivě není na slupce, ale v dužině a semenech. Mikroorganismy jsou podle vědců důležité pro zdravou střevní mikroflóru. Údajně je lepší jíst čerstvá jablka, která narozdíl od konvenčních neobsahují škodlivé patogeny z potravin. 

„Bakterie, houby a viry z naší stravy osidlují přechodně naše střevo,“ vysvětlila agentuře DPA bioložka Gabriele Bergová, která je spoluautorkou studie. „Vaření většinu z nich zabíjí, proto jsou syrové ovoce a zelenina obzvlášť důležitými zdroji mikroorganismů ve střevě,“ dodala Bergová.

Rakouští vědci v rámci svého výzkumu srovnávali také dvě různá jablka. Jablko, které bylo vypěstováno v režimu bio, a jablko z konvenčního zemědělství. V obou přitom objevili zhruba stejný počet bakterií. Čerstvě sklizená bio jablka nicméně podle Bergové obsahovala mnohem pestřejší spektrum bakterií. Podle ní tak lze říci, že bio jablka jsou lepší - přinejmenším pro zdraví lidského střeva.

„Konzumace celého jablka zahrnuje přibližně 100 tisíc kopií bakteriálních genů. Čerstvě sklizená, organicky obhospodařovaná jablka však mají ve srovnání s konvenčními jablky podstatně rozmanitější a ještě výraznější mikrobiotu; Výskyt téměř 40% bakteriálních rodů a řádů se významně lišil mezi organicky a konvenčně řízenými jablky. Kromě toho mají ekologická jablka příznivé účinky na zdraví pro spotřebitele, hostitelskou rostlinu a životní prostředí na rozdíl od konvenčních jablek, u nichž bylo zjištěno, že obsahují potenciální patogeny z potravin,“ píše se ve zprávě.

Kazan53 ( 2. srpna 2019 13:49 )

Bio? Pole, sady atd, přez 55 let se používali různé chemikálie, pescitidy. Kdyby dnes zemědělci,a drobní pěstitelé nepoužívali chemii, tak to potrvá dalších 55 let, než půda bude čistá. Bio je jenom marketingový trik jak oškubat zákazníka.Tuto věc nebo novinku zjistili ve Švýcarsku studování odborníci u nás v České republice to vědí děti co chodí do první třídy

jany ( 1. srpna 2019 09:10 )

patogenyy z potravin? jak znel originalni text? food pathogens?

Zobrazit celou diskusi