Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pilsen Steel je v konkurzu. Zaměstnanci se hlásí o peníze a chtějí k soudu

Autor: ČTK - 
16. června 2019
19:58

Krajský soud v Plzni prohlásil konkurz na firmu Pilsen Steel. Předlužené plzeňské hutě a kovárny jsou podle březnového verdiktu soudu v úpadku a od ledna nevyrábí. První jednání soudu se schůzí věřitelů bude ve středu 19. června, zvolí konkurzního správce a řádný věřitelský výbor. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma podala sama na sebe insolvenční návrh 19. ledna.

Pilsen Steel, jejíž stoprocentní obchodní podíl vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, loni přestala financovat ruská banka VEB Kapital. V podniku funguje od března předběžný insolvenční správce Jaroslav Brož, který už přezkoumal pohledávky za téměř 9,4 miliardy Kč.

„Prohlášení konkurzu chápu jednoznačně jako podivný a krajně nesystémový krok, protože soudkyně měla provést toto rozhodnutí až 19. června za účasti všech věřitelů,“ řekla předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková. K soudu podle ní přijdou ve středu desítky, možná stovky ze současných téměř 600 zaměstnanců. Budou se dožadovat květnových výplat a také obnovení výroby ve firmě.

Dlužník dostal usnesení o úpadku už 7. března. Soud nestanovil, jak bude řešen. Připadal v úvahu konkurz na majetek a reorganizace. Podle soudkyně Jiřiny Novotné dlužník ani přihlášený věřitel nepodali v zákonné lhůtě do rozhodnutí o úpadku návrh na povolení reorganizace. Šanci měli ještě do deseti dnů před první schůzí věřitelů 19. června, což se nestalo. Jediné řešení úpadku je konkurzem, uvedla.

Ztráta za jediný rok: 2,3 miliardy

Insolvenční správce zveřejnil 11. června v insolvenčním rejstříku zprávu o hospodářské situaci dlužníka. Uvádí, že firma už prošla insolvenčním řízením v letech 2012 až 2014, které se řešilo reorganizací. „Ta však k ozdravení nevedla. Podnik v letech 2014 až 2018 nedosáhl pozitivního výsledku hospodaření,“ uvádí zpráva. Kumulovaná ztráta činila víc než 4,5 miliardy korun, jen za loňský rok 2,3 miliardy Kč. Míra zadlužení vzrostla z 200 procent na více než 1400 procent - cizí zdroje tak představují čtrnáctinásobek aktiv.

Podnik se pět let nedokázal sám financovat, ztráty byly kryté externím financováním - krátkodobými zápůjčkami od tollingové firmy Pilsen Toll (nakupovala vstupy, nechala si zhotovit výrobky, které prodávala; platila práci ve mzdě), která je získávala od nadřazené společnosti VEB Kapital a následně i od Mezinárodní investiční banky, která s Pilsen Toll podepsala smlouvu na úvěry 15 a 35 milionů eur. Dlužník je zajistil vlastním majetkem. Většinu nemovitostí vlastní Pilsen Estates, sesterská firma dlužníka, která má stejného vlastníka i jednatele.

Podle zprávy byla loni firma k prodeji, ale žádný investor se nenašel a ani teď není. „Jediným relevantním řešením způsobu úpadku dlužníka je konkurz,“ uvedl správce. Do insolvenčního řízení na majetek dlužníka se přihlásilo s pohledávkami 92 věřitelů. Insolvenční správce přezkoumal pohledávky za téměř 9,4 miliardy korun, z čehož je 6,2 miliardy Kč pohledávek zajištěných. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Fanistarra ( 16. června 2019 23:32 )

Získejte bonus zdarma >> www.Bredhot.com

Zobrazit celou diskusi