Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ženy spotřebují 200 vložek ročně. Češka s menstruačními kalhotkami slibuje změnu

Autor: Hana Langrová - 
30. května 2019
05:25

Češka Linda Šejdová s odborníky z liberecké univerzity vymyslela menstruační kalhotky z nanovláken. Před třemi lety s touto hygienickou pomůckou na český trh přišla Ilona Bittnerová, která prodává kalhotky, které kombinují přírodní a PUL (polyester laminovaný polyuretanem) materiály. Obě tyto inovace by měly snížit ekologický a uhlíkový dopad na planetu. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak jsou kalhotky spolehlivé a na kolik vyjdou?

Průměrná žena spotřebuje za rok přes dvě stě vložek či tampónů. Ty jsou pro planetu velkou zátěží, protože nejsou z recyklovatelného materiálu a končí na skládkách. Jen v Evropě je to deset miliard kusů hygienických potřeb ročně. Uhlíková stopa ženských hygienických potřeb, které použila jedna žena za rok, je 5,3 kg CO2.

Hrozivé číslo by mohly pomoci snížit menstruační kalhotky. Vyrábí se v několika variantách v různých částech světa už delší dobu. Některé jsou jako doplněk - pojistka k dalším menstruační potřebám. A další mají i savé vrstvy.

Jako první v Česku začala tyto kalhotky před třemi lety vyrábět firma Meracus. Nabízíme menstruační kalhotky v obou variantách - ty slabší, které jsou vhodné jako pojistka nebo při slabé menstruaci, a se silnější savou vrstvou pro dny normální i silnější menstruace, vhodné na noc nebo také při inkontinenci. Silnější kalhotky mají nepropustnou vrstvu až k hornímu okraji na zádech, hodí se proto pro ženy, které mají problém s protékáním v noci,“ vysvětlila majitelka firmy Ilona Bittnerová.

Nedávno se objevil na trhu další typ menstruačních kalhotek. Linda Šejdová, která je vymyslela, chtěla vyvinout kalhotky z jiného materiálu. Ve spolupráci s Technickou univerzitou začala vyrábět hygienickou potřebu z nanovláken.

Konkurenční kalhotky Meracusky jsou pevnější než běžné spodní prádlo, aby se neposouvaly a aby nikde nic neproteklo. Vydrží funkční i tři roky. „Déle jsme je zatím neměly možnost testovat, protože tak staré jsou naše prototypy. Praní není problém, ale hlavně u varianty s krajkou doporučujeme prát je v sáčku na praní, aby zůstaly nejenom funkční, ale i hezké,“ doporučila Bittnerová.

Dotyková vrstva je z přírodního materiálu, aby to byla příjemné na tělo. Druhá vrstva je savá a třetí je vyrobená z PUL materiálu a zajišťuje nepropustnost.

Menstruační kalhotky je dobré mít aspoň dvoje

Kalhotky Snuggs jsou vyrobené ze tří vrstev. První savá vrstva musí rychle odvést tekutinu od těla, tak aby se žena cítila v suchu a udržela tělesnou teplotu. Druhá část má za úkol tekutinu udržet. „Třetí vrstva jsou právě nanovlákna, která zadržují tekutinu a zároveň jsou paropropustná. Nepropouští molekuly vody, ale molekuly vzduchu ano. Díky tomuto materiálu jsou kalhotky opravdu tenké,“ vysvětlila Šejdová.

Výrobci obou českých typů menstruačních kalhotek doporučují pořídit si alespoň dvoje, aby je nositelka mohla vyprat a stihly se usušit.

Kalhotky vydrží rok až dva. Trapas prý nehrozí

Nejenom, že jsou kalhotky pohodlné a ženě nehrozí žádný trapas. Navíc jsou i velmi ekologické. „Spočítali jsme, že žena utratí za hygienické potřeby zhruba stejnou sumu, jako kdyby si zakoupila dvoje nebo dokonce troje naše kalhotky. Navíc se bude chovat mnohem ekologičtěji,“ vyčíslila Linda Šejdová.

Ve světě se kalhotky vyrábí z mnoha materiálů. Například jedna z francouzkých firem se chce úplně vyhnout umělým látkám a vyrábí pouze z přírodních. „Zaujala mě zmínka, kterou jsem našla u francouzských menstruačních kalhotek, a to, že jsou zcela bez nanovláken. To mě zaujalo, protože já mám nové technologie ráda, ale dle tohoto vyjádření očividně existují ženy, které chtějí jen přírodní produkty,“ dodala Ilona Bittnerová.

Ženy, které chtějí být ekologické a nezatěžovat přírodu vložkami a tampóny, mají ještě jednu možnost - menstruační kalíšek. V Česku zatím vyrábí kalíšky dvě firmy a během léta by se měla přidat i třetí, která donedávna do ČR pouze tuto menstruační pomůcku dovážela.

Srovnání cen ekologických menstruačních potřeb

Menstruační kalhotky z nanovláken: 28 euro (723 Kč)

  • vhodné pro slabou a střední menstruaci

Menstruační kalhotky z kombinace přírodních a umělých vláken: 690 Kč

  • vhodné pro slabo a střední menstruaci
  • ve dvou variantách: sportovní a elegantní s krajkou

Menstruační kalhotky z kombinace přírodních a umělých vláken: 740 Kč

  • vhodné pro střední a silnou menstruaci
  • ve dvou variantách: sportovní a elegantní s krajkou

Menstruační kalíšek: 390-799 Kč

Vložky 24 kusů: 65-120 Kč

Tampóny: 45-65 Kč

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michaela_Ant ( 6. července 2019 09:34 )

Je to jen reklama na dvě konkurenční značky kalhtek.
Pokud by jsem měla volit tak jedině menstruační kalíšek, nedovedu si představit že by jsem měla kalhotky a v nich by jsem měla trávit při periodě několik hodit s tím, že mi nahradí tampon nebo kalíšek.
Jako řešení je to hluboko ale opravdu hluboko pod pohodlím a spolehlivostí kalíšku a dokonce i látkových vložek které jdou ale normálně vyměnit, narozdíl od celých kalhotek které by jsem musela měnit celé, to je opravdu nesmysl a krok zpět od látkových vložek.

Jinak k těm menstruačním kalíškům, to že jsou vyrobeny v ČR tak to má pro samotnou funkčnost kalíšku asi takový význam jako když si já vezmu na jídlo hůlky
Na trhu je nepřeberné množství m.kalíšků tak si může každý vybrat podle potřeby, hlavně se nenechte ovlivnit tím že vybíráte podle země výroby, to je jen reklamní trik, já jsem při prvním výběru podlehla a samozřejmě to nevyšlo, napodruhé mám zahradiční a je super.

Dost mi v článku hodně věcí připomíná jednu skupinu na Facebooku kterou vede jedna ze zminovaných dam, tak na tu pozor, tváří se jako že je to místo pro radu a pomoc ale na prvním místě je hlavně prodej a také hlavně tam pořád dokola melou že kalíšek hlavně z Čech nebo Finska nebo odkudkoliv HLAVNĚ ALE OD NICH Z ESHOPU
a na všechny ostatní se snaží naházet jen špatné světlo...obrázek si udělejte sami.

Veronika17 ( 30. května 2019 16:26 )

Pokud někdo tráví čas, byť jen třeba minutu, tím, že uráží přehnaně negativními výrazy člověka, kterého ani nezná, tak by se jeho existence dala označit za zbytečnou. Můžete na menstruační kalhotky mít jakýkoli názor, ale i takový názor se dá vyjádřit tak, aniž byste na člověka, který za nimi stojí, prskal/a tyto urážky.

sassanka5522 ( 30. května 2019 09:57 )

presne,ako si napísala...keď sa chlapi vyjadrujú k ženským veciam..dobrá sranda...aj tak je to len a len na žene,v čom sa cíti najpohodlnejšie...a dnes sú intímne potreby tak kvalitné...

LucyLu11072018 ( 30. května 2019 09:32 )

Stačí menstruační kalíšek za 500,- a ekologická stopa je nulová. Předražený kalhotky ve kterých mám chodit celý den... Omg

Misova ( 30. května 2019 08:18 )

Tak nejak si to nedovedu predstavit. Byt v tom cely den , tak to musi zapachat ne?

Zobrazit celou diskusi