Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaro v Česku: Čápi se vrátili z teplých krajin, snesli první vajíčko

Autor: Mii - 
8. dubna 2019
11:00

Začátek jara se v Česku obvykle nese v duchu návratu ptáků z teplých krajin. Vrací se vlaštovky, červenky, drozdi nebo čápi. Právě čápi jsou pomyslným symbolem, který symbolizuje, že zima je u konce. První čapí pár se do Česka vrátil v březnu, dnes už jich je hlášeno 439. A snesli první vajíčko.

Uvedla to Česká společnost ornitologická (ČSO), která stavy čápů monitoruje. Duben je podle ní pro tyto ptáky hlavní hnízdící sezónou, což se projevilo tak, že ve čtvrtek v noci čapí samička v Bohuslavicích u Trutnova snesla první vajíčko. Lze očekávat, že jich časem bude více, každá samice v průměru snese tři až čtyři.

„Na spoustě hnízd už je plný čapí pár. Jakmile doletí druhý partner, tak nemají na co čekat, výchova čapích mláďat je poměrně dlouhá a náročná,“ uvedla pro aktu.cz Gabriela Dobruská z ČSO.

Vejce v Buhuslavicích je výjimečné z toho důvodu, že velcí ptáci mají jednu snůšku za rok, inkubační doba dlouhá. I proto ČSO Čapy monitoruje. „Prostřednictvím webkamer máme přesný přehled o tom, kdy snesou vejce, jak dlouho trvá inkubace nebo kdy se začnou mláďata líhnout,“ prozradila Dobruská.

Čapi si typicky staví velká a komplikovaná hnízda. „Čápi jsou takoví velcí stavitelé. Každoročně hnízdo opravují a vylepšují,“ sdělil zoolog Petr Kafka z CHKO Broumovsko. Podle něj může být hnízdo po několika letech skutečně obrovské a často musí být upravováno tak, aby se pod ním nezřítil komín nebo jiná konstrukce, kde vzniklo. „Může vážit několik metráků, případně to může klidně být i tuna,“ dodal Kafka.

Zobrazit celou diskusi