Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další problém s masem v Lidlu: Polské sklenice Pikok falšovaly složení

Autor: ČTK - 
26. března 2019
17:25

Obchodní řetězec Lidl prodával dva druhy masných výrobků, u nichž Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že jsou falšované. Oba jsou původem z Polska, prodávané pod privátní značkou Pikok. Bylo v nich méně masa, než být mělo, uvedl v úterý v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Mluvčí Lidlu Zuzana Holá v reakci sdělila, že řetězec na základě výsledků kontroly inspekce oba produkty okamžitě stáhl z prodeje.

„Výsledky kontroly SZPI u obou výrobků neprodleně řešíme s dodavatelem a rozhodně z nich vyvodíme důsledky,“ uvedla Holá. S prodejcem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. Nejde o první případ falšování masných výrobků v Lidlu, objevují se i v jiných řetězcích.

Ve výrobku Pikok Kuřecí maso - Sterilovaný masný výrobek o hmotnosti 280 gramů s datem minimální trvanlivosti do 23. listopadu 2020 mělo být 80 procent masa. „Analýza prokázala přítomnost masa v množství 72,1 procenta,“ uvedl Kopřiva.

Ve výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso - Sterilovaný masný výrobek o hmotnosti 300 gramů s datem minimální trvanlivosti do 20. prosince 2020 mělo být 89 procent masa, analýza potvrdila přítomnost pouze 78,9 procenta masa.

„K výrobku Pikok Chalupářské vepřové maso s datem minimální trvanlivosti 20. prosince 2020, číslo šarže: L: 17660 máme od dodavatele k dispozici protokol z laboratorních testů, podle kterého je obsah masa v pořádku. Celou záležitost tedy aktuálně s dodavatelem prověřujeme,“ reagovala mluvčí Lidlu.

Inspekce nařídila šarže stáhnout z prodeje a udělat analýzu zaměřenou na obsah masa v akreditovaných laboratořích u pěti dalších dodaných šarží těchto potravin, a to na vlastní náklady.

Vzhledem k opakovaným zjištěním falšování u tohoto druhu výrobků bude inspekce pokračovat v kontrolách s nesníženou intenzitou. Výrobci a prodejci falšováním získávají nelegální konkurenční výhodu na trhu proti poctivým výrobcům a prodejcům. Do potravin dávají místo masa levnější složky. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Andrej3 ( 28. března 2019 09:12 )

Myslím si, že je to mnoho povyku pro nic. Když uděláte rozbory z 10-ti různých sarží, tak zjistíte, že každá je trochu jiná.To je naprosto normální. No a jinak to bylo nějak závadné? Tak proč to stahovat, stačí napsat Sleva z důvodu nižšího obsahu masa o 20 % a uvidíte, jak se po tom zboží jen zapráší!!!

Peter123 ( 27. března 2019 10:56 )

LIDI, PROBUĎTE SE UŽ KONEČNĚ !!! Nekupujte ten polskej hnus. Když to nebudete kupovat, tak jim to v těch prodejnách zasmrádne a přestanou to z Polska dovážet. A pokud to nebudeme kupovat, Evropská unie už s tím nic nenadělá. Vždyť z Polska přichází akorát pša, krev, cholera a salmonela !!!!

kradlous ( 27. března 2019 10:07 )

Opět a zase jsem objevil v Albertu vákuové maso,na štítku je napsáno,chov Německo a baleno v Polsku.Co se to děje?Němci posílají maso do Polska aby ho tam zabalili?A není to trochu jinak?Poláci místo masa z Německa zabalí to svoje smradlavé.

kradlous ( 27. března 2019 10:01 )

Poláci totiž již nic jiného neumí než podvádět.Závadné maso,taktéž vejce,máslo,některé sušenky,posypová sůl.....

blackhole1 ( 27. března 2019 09:29 )

Homosexuálové jsou omyl a zmetek přírody, to mi nikdo nevymluvi!

Zobrazit celou diskusi