Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mate útočníka a nahrává důkazy: Týraným Čechům pomůže důmyslná aplikace

Autor: bud - 
23. března 2019
15:20

Je intuitivní, názorná a může pomoci předcházet utrpení obětem domácího násilí. Řeč je o mobilní aplikaci Bright Sky, kterou vymyslel britský policejní vyšetřovatel a která se už letos objeví i v Česku. Aplikace je unikátní v tom, že lidem nejenže pomůže domácí násilí vůbec rozpoznat, ale nasměruje je také k organizacím, které mohou pomoci. A pomáhá také tajně shromažďovat důkazy.

Pomoc obětem domácího násilí je v Česku roztříštěna mezi řadu organizací. V některých případech poskytují komplexní pomoc, jindy jde spíše o poskytnutí ubytovávání v rámci azylového domu a konzultace jsou spíše omezené. Občas proto může být pro týrané ženy nebo muže obtížné se mezi všemi nabídkami pomoci zorientovat.

V dohledné době by v tom měla pomoci speciální mobilní aplikace Bright Sky, která bude obsahovat návody pro případ nouze, právní rady i kontakty na místa, kde je možné se obrátit. Pomáhal ji vyvinout bývalý britský policista John Liversidge, který se domácím násilím zabýval, a jen v Británii za poslední rok pomohla více než 40 tisícům lidí.

S lokalizací pomáhá policie

Nyní její českou podobu připravuje Nadace Vodafone, která už má na starosti třeba důležitou aplikaci Záchranka. „Aplikaci teď začínáme překládat a přizpůsobovat pro Česko, ve spolupráci s Policií a příslušnými ministerstvy. Projekt je zaujal a my jsme moc rádi. Evidentně je taková věc velmi potřeba,“ vysvětlila Veronika Řídelová z nadace.

Cílem je především to, aby aplikace nabídla přesné informace, které je možné využít právě v Česku a v rámci zdejší legislativy. Spuštění je momentálně plánováno na září, zatím je dostupná pouze anglická verze. Aktivita nadace však už nyní rozpoutala velkou diskusi, lidé si vzájemně sdílejí své zkušenosti a podporují se. „Na téma máme mezi veřejností obrovskou odezvu, ozývají se nám ženy i muži, kteří tím sami procházejí,“ uvedla Řídelová s tím, že už samotná debata je velmi důležitá.

Video  „Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar popsala, jak ji manžel roky týral  - David Budai, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na lokalizaci aplikace pro Česko se podílí také organizace Rosa, která se na pomoc obětem násilí specializuje už 25 let. Má rozsáhlé zkušenosti především s týranými ženami, jen za posledních pět let obrátilo 26 tisíc žen – dvě třetiny dokonce kvůli fyzickému týrání. A díky tomu budou v aplikaci dostupné užitečné informace vycházející z denní reality.

Aplikace je unikátní hned v několika ohledech. Předně nabízí velmi podrobně zpracovaného průvodce, který obětem pomůže v uvědomění, v jak vážné situaci se nachází. Jak totiž ukazují zkušenosti expertů, značná část obětí si týrání vůbec nepřipouští. „Oběť zranění způsobené násilníkem většinou bagatelizuje, vymýšlí různé důvody, jak ke zranění došlo, vymlouvá se na špatně rozestavěný nábytek, náhlé pády ze schodů. Často je přesvědčená, že za násilnické chování partnera si může sama,“ řekla nedávno pro Blesk Zprávy Dana Pokorná z organizace proFem.

Důkazy se posílají mimo telefon

Součástí aplikace je také speciální funkce pro zaznamenávání důkazů týrání. „Lze vést záznamy o násilných incidentech, aniž by informace zůstávaly uloženy na použitém zařízení. Uživatelé mohou incidenty dokumentovat formou textových, audio, video nebo fotografických záznamů, které se ukládají do bezpečného digitálního deníku. Ten pak lze využít jako důkazní materiál pro policejní intervenci a stíhání pachatele,“ vysvětlil spoluautor John Liversidge s tím, že všechny důkazy se automaticky odesílají na skrytý email.

Domácí násilí v Česku je totiž nepříznivou realitou. Podle výzkumu Asociace pracovníků intervenčních center ČR z roku 2015 se obětí domácího násilí stala každá šestá žena. Až polovina žen pak přišla s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, nebo třeba svědek. Organizace Rosa pak odhaduje, že nějakou formou násilí může být zasažena dokonce až třetina českých žen. Domácí násilí a týraní ovšem zažívají také muži a senioři a velmi často se dotýká také dětí.

joudajoudovy ( 23. března 2019 16:11 )

a co tyrani urady a soudy? tez se obeti mohou registrovat?

Zobrazit celou diskusi