Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Resort obrany zakročil proti Huawei. Z mobilů musí zmizet citlivá aplikace

Autor: ČTK - 
9. února 2019
10:35

Ministerstvo obrany nařídilo odstranit ze služebních telefonů značky Huawei bezpečnostní aplikaci AirWatch, svým pracovníkům proto rozeslalo podrobný manuál. Informuje o tom v sobotu web server iRozhlas.cz. Je to první konkrétní opatření, které ministerstvo provedlo v reakci na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Software americké firmy ministerstvo podle registru smluv používá pro zabezpečení přístupu do interního informačního systému armády.

„Tento krok souvisí s doporučením kybernetického úřadu, na jehož základě nyní ministerstvo obrany - stejně jako jiné instituce - provádí analýzu rizik s cílem posílit bezpečnost informačních a komunikačních systémů,“ potvrdil serveru mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Z jakého důvodu může software pro správu firemních telefonů v zařízeních Huawei představovat bezpečnostní riziko, Pejšek neupřesnil. „Analýza rizik ještě není hotová. Takže zatím jediným - a možná dočasným, uvidíme, jak dopadne analýza rizik, konkrétním opatřením je nepoužívání dané aplikace na telefonech Huawei,“ dodal.

S aplikací lze ovládat mobil na dálku

Z registru smluv vyplývá, že ministerstvo AirWatch používá například pro zabezpečení přístupu z mobilních telefonů do některých služeb vnitřního informačního systému armády. Jde o software americké firmy VMware, který umožňuje ovládat služební telefony na dálku. Pokud by pracovník zařízení s citlivými daty ztratil, ministerstvo je může na dálku smazat.

Podle Pejška nemá ministerstvo s čínskou společností žádný přímý vztah. Používá ale některé její komponenty, jako jsou mobilní telefony nebo externí modemy, které jim dodal operátor O2. „Přesný počet není veřejnou informací, ale mezi uživatele nepatří nikdo z vrcholného managementu resortu,“ uvedl mluvčí.

To, že se v resortu používá „velmi malé množství“ telefonů značky Huawei, zmínil v rozhovoru pro dnešní deník Právo také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Sice se nejedná o vysoký armádní top management, armádní velitele, ale i tak jsme tyto telefony odinstalovali, aby nemohly vstupovat do naší resortní aplikace zvané mobilní kancelář, a to do té doby, než budeme mít zpracovanou analýzu,“ řekl.

Zákaz užívání Huawei vydalo i ministerstvo zdravotnictví

NÚKIB před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE varoval loni v prosinci. Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Na základě varování úřadu Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně.

Deník Právo v pátek uvedl, že zákaz používání technologií od čínských firem Huawei a ZTE vydalo ministerstvo zdravotnictví. Firma Huawei se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupilo proti němu také čínské velvyslanectví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rockyshowman ( 9. února 2019 13:54 )

Akdyž to projedeme, kdo to zaplatí ?

gabreta ( 9. února 2019 12:13 )

A v tom je třeba hledat důvod kampaně. Amíci se snaží zachraňovat svoje firmy a nám z jejich pr*dele nekoukají ani boty!!

Agent_007 ( 9. února 2019 12:01 )

Bude tam nová aplikace od NSA.

Zobrazit celou diskusi