Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozkopané Česko: Letos čeká řidiče přes 330 uzavírek. Zkomplikují cestu i vám?

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    12. 2. 2019
    05:45

    Česko má síť zhruba 56 tisíc kilometrů silnic a dálnic a ročně se má opravit zhruba pět procent z nich, uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký. Zatím je to ale výrazně víc. Už na začátku února je v běhu 21 oprav a 30 staveb, dalších 332 oprav by se mělo v tomto roce spustit. Nejvíce změn pocítí řidiči v Ústeckém kraji, nejméně problémů pak čeká motoristy v Jihočeském a Zlínském kraji. Podívejte se na velký přehled plánovaných oprav napříč kraji a zjistěte, zda se nedotknou právě vaší trasy. 

    „Pokud chceme udržet naše komunikace v dobrém stavu, musíme každoročně opravit přibližně pět procent sítě. V aktuálním období opravujeme výrazně více, protože v minulosti toto pravidlo nebylo dodržováno,“ zmínil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

    „Podle konceptu ŘSD, který byl stanoven v roce 2011, se opravy dálnic provádějí v dlouhých úsecích, jež šetří finance a celkový čas omezení pro řidiče. Pokud budeme držet nastavený koncept oprav, dostaneme se na už zmíněných a standardních pět procent v letech 2020/2021,“ dodal.

    Obecně lze říct, že plošné opravy u asfaltových vozovek jsou nutné po 15 až 20 letech a u betonových po 25 až 35 letech. Velmi ale záleží na tom, jak vysokou zátěž musí komunikace snášet. „V průběhu této doby je samozřejmě nutné provádět údržbu komunikace,“ dodal mluvčí ŘSD.

  • 1.Praha

    Stavební práce v hlavním městě nás ze strany ŘSD v metropoli nečekají, to ale neznamená, že během roku nebude řada ulic rozkopaných a průjezdných jen s omezením. Podrobný přehled, který by byl nad rámec tohoto článku, najdete na speciálním seznamu po zvolení Prahy v krajském menu.

    Oprava D8 blízko Roztok, která začala v srpnu roku 2018, by měla být ukončena v září tohoto roku. Podle ŘSD práce na tomto asi šestikilometrovém úseku stála téměř 269 milionů korun. Součástí oprav vozovky a dešťové kanalizace je také demolice a následná výstavba mostu.

    Praha plánované stavby Praha plánované stavby | ŘSD

  • 2.Středočeský kraj

    Ve Středočeském kraji je situace na silnicích trochu „akčnější“. Na rozdíl od hlavního města zde bude probíhat i výstavba nových dálničních i silničních úseků. Řidiči jen těžko ujdou kolonám při pokračování modernizace úseku D1, a to od exitu 21 Mirošovice až po exit 29 na Hvězdonice. Úsek dlouhý 7,70 kilometru by měl být hotov v roce 2021.

    Od roku 2017 také pokračují práce v okolí Řevničovic na dálnici D6. Úsek dlouhý 5,60 kilometru a obchvat dlouhý 4,20 kilometru by se měl motoristům zpřístupnit v roce 2020.

    Pokračují také opravy u Velké Dobré, kde je neprůjezdný levý pás dálnice u exitu 16. Práce by měly být hotovy na konci května tohoto roku. Celkově stálo toto dílo 178,79 milionů korun. Řidiči ale nemusí jásat. Středočeský kraj čeká v letošním roce 31 oprav a rekonstrukcí vozovek, svodidel i zdí. Část z nich bude krátkodobého rázu. 

    Zdržení můžete čekat například na D6 u Kladna, a to od května do července. Budou se opravovat odvodňovací žlaby, a to ve středním dělícím pásmu na 17., 18., 19. a 21. kilometru. Léto bude opravami protkané, především pak u Mělníka a u Mladé Boleslavi.

    Středočeský kraj Středočeský kraj | ŘSD

  • 3.Jihočeský kraj

    Dokončení stavebních prací na dálnici D3 se ještě ani letos nedočkáme. Práce na desetikilometrovém úseku Ševětín-Borek by měly být hotové také až v příštím roce.

    Na co by si řidiči měli dát pozor, jsou plánované opravy mostů. Jedním z nich je most spojující Vodňany a Strakonice. Stávající mostní objekt je podle ŘSD v havarijním stavu a bude tak provedena nová výstavba. Bude zde také zřízená cyklostezka a bezpečný přechod. Opravy budou stát 13,74 milionu.

    Na silnici I/4 u Nerestce bude také opraven most. Za plánovaných 27,71 milionu by měla být prodloužena životnost konstrukce a v rámci rekonstrukce bude například vyrovnána nerovná silnice betonem.

    Jihočeský kraj Jihočeský kraj | ŘSD

  • 4.Plzeňský kraj

    V Plzeňském kraji pokračuje stavba na I/21 v úseku Nová Hospoda-Kočov. Tříkilometrová stavba dává silničářům zabrat a dokončení plánují až na příští rok.

    Problémem mohou být začátkem února otevřené opravy na silnici I/20 v Plzni v ulici Slovanská. Zde se opravuje nejen vozovka, ale také tramvajová trať a vodovodní armatury. Obousměrný provoz vozidel je sveden na tramvajové pásy.

    Od 4. února se také pracuje na propadlé vozovce u věznice. Provoz je převeden do protisměru a vozovka je tak zúžena na jeden jízdní pruh. Opravy by měly být hotovy v červnu.  Naplánováno je pak dalších 17 oprav, především pak v ulici Studentská, kde budou také nově přidány cyklostezky a opraveny budou i chodníky.

    Plzeňský kraj Plzeňský kraj | ŘSD

  • 5.Karlovarský kraj

    V kraji plném oplatek budou mít řidiči relativně klid. Jediná probíhající stavba je pokračování výstavby pětikilometrového úseku na I/21 v úseku Trstěnice-Drmoul. Už v tomto měsíci se ale práci na silnici nevyhnete. Plánuje se výstavba 138 metrů dlouhé zdi na silnici I/20, a to za 5,28 milionů korun. 

    V přípravě je dalších 12 projektů. Jeden z nich můžete očekávat od dubna do června na silnici I/6 u Žalmanova. Bude se zde rozšiřovat křižovatka o odbočovací pruh. Provoz bude na místě řízen kyvadlově pomocí semaforů. 

    Karlovarský kraj - modré ukazatele symbolizují plánované opravy Karlovarský kraj - modré ukazatele symbolizují plánované opravy | Ředitelství silnic a dálnic

  • 6.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji trvají stavby na D6 blízko Lubence, obchvat by měl být hotový v roce 2021. Dobrou zprávou je ale dokončení stavby na I/13 u Třebušic, kde skončí budování 1,3kilometrového úseku, jehož výstavba začala v roce 2017. 

    Ústecký kraj ale čeká v tomto roce vůbec nejvíc oprav, a to celkem 82. V realizaci jsou prozatím pouze dvě. Tou první, která může ovlivnit řidiče, je na I/13 u Hostomic, kde se kvůli utrženému svahu opravuje 100 metrů vozovky. Provoz je veden do protisměru. Oprava zde bude trvat až do konce roku 2020.

    Za 73,43 milionu se opravuje most na I/27. Od začátku února až do listopadu tohoto roku bude probíhat demolice mostní konstrukce a stavba nové. Provoz bude sveden do jednoho jízdního pruhu, takže zde čekejte výrazné zdržení.

    Ústecký kraj Ústecký kraj | ŘSD

  • 7.Liberecký kraj

    Dobrou zprávou je brzké dokončení obchvatu na silnici I/15 u Kravař. A stejně tak dokončení oprav mostu na I/9 v obci Sosnová. Částečná omezení v provozu zmizí v červnu. 

    Úsek I/14 Jablonec nad Jizerou - Poniklá dál potrápí řidiče. Kyvadlově řízená doprava tu vydrží až do června příštího roku. 

    Pár uzavírek můžete očekávat na silnici I/35. Například v úseku Liberec-Hodkovice bude od dubna do října probíhat obnova krytu vozovky a na šesti kilometrech bude úplná uzavírka s převedením provozu na druhý jízdní pás. 

    Liberecký kraj Liberecký kraj | ŘSD

  • 8.Královéhradecký kraj

    Královéhradecký kraj se už nyní potýká se spoustou problémů na silnicích. Kromě nových staveb na D11 na trase Hradec Králové - Smiřice a Smiřice - Jaroměř probíhá šest rozsáhlejších oprav a dalších 41 jich je v plánu. 

    V dubnu proběhne demolice mostu u Hořic a následovat bude kompletní rekonstukce. Práce zde potrvají až do října roku 2020.

    Pozor by si měli řidiči dát také v Hradci Králové, kde se až do prosince tohoto roku bude opravovat most přes Labe a provoz je veden jedním jízdným pruhem. Až do Vánoc bude také omezen provoz na jeden jízdní pruh v Ostoměři na silnici I/35.

    Úplnou uzavírku pak mohou motoristé očekávat až do června tohoto roku na I/14 v Dolní Radechové. Oprava dvoukilometrového úseku stojí téměř 41 milionů korun.

    Královehradecký kraj Královehradecký kraj | ŘSD

  • 9.Pardubický kraj

    Nové výstavby zde pokračují na dálnici D35 v úseku Časy - Ostrov. Nových 14,70 kilometru zde bude dokončeno v roce 2022.

    Co se týče oprav, celkem se v tomto kraji mohou řidiči těšit na 24 dalších komplikací v dopravě. Jedna z již probíhajících oprav ztěžuje dopravu na silnici I/35 ve Vysokém Mýtu. Opravuje se zde křižovatka. Práce by měly být dokončeny v červenci. Celkem stálo použití nového asfaltu a přidání světelné signalizace 52,21 milionu. 

    Uzavírky mohou řidiči čekat blízko Pelhřimova, na silnici I/19 u Dobovic, kde se bude na mostě opravovat zábradlí, budou zde měněna svodidla a zajistí se strmé svahy v okolí mostu. 

    Pardubický kraj Pardubický kraj | ŘSD

  • 10.Kraj Vysočina

    Kraj Vysočina se nadále potýká s modernizací D1. Podle odhadů zde až do příštího roku budou pokračovat práce od exitu 90 u Humpolce až do sjezdu Větrný Jeníkov na 104. kilometru. Omezení ale potrvá jen do poloviny února, řidiči se budou v tomto úseku muset obejít bez jednoho jízdního pruhu v obou směrech. 

    Zprovoznění v příštím roce se také má dočkat obchvat na komunikaci I/19 u obce Kámen. Stavba byla zahájena loni. V letošním roce se budou silnice v tomto kraji potýkat ještě s dalšími 14 opravami. 

    Vysočina Vysočina | ŘSD

  • 11.Jihomoravský kraj

    Už od roku 2018 se stavaři potýkají se zkapacitněním ulice Dornych v Brně. Silnici I/41 chtějí zpřístupnit pro více aut. Úsek dlouhý 1,50 kilometru budou dodělávat ještě v příštím roce. 

    Zato úsek dlouhý 1,80 kilometru na silnici I/42 v Brně na Žabovřeské se jim trochu protáhne. Podle odhadů jim budou práce trvat až do roku 2023.

    Pokračující opravy mostu na silnici I/52 u Pasohlávek plánuje ŘSD ukončit na konci dubna tohoto roku. Prozatím je zde zaveden kyvadlový provoz v jednom jízdním pruhu. 

    V plánu je ale dalších 35 oprav, které vás mohou na silnicích zdržet. Od června si například počkáte u Ivanovic, kde se bude měnit kryt vozovky. Opravy by měly trvat jeden měsíc. Na půl kilometru dlouhém úseku bude provoz řízen kyvadlově pomocí semaforů. 

    Pozor by si řidiči měli dát i na I/19 na mostě přes Sychotínský potok. Od července až do září tohoto roku se bude na mostě bourat a bude se opravovat stávající konstrukce. Silnice bude částečně uzavřena. 

    Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj | ŘSD

  • 12.Zlínský kraj

    Ve Zlínském kraji se doteď řidiči moc nezdrží. Prozatím je v realizaci stavba obchvatu na D55 u Otrokovic v délce 3,10 km. Podle plánů by měla být stavba ukončena v roce 2021. 

    V plánech ale ŘSD počítá s celkem 14 různými opravami. Zdržení můžou řidiči čekat například při stavbě opěrné zdi na silnici I/49 nebo také na silnici I/57 u Valašských Příkazů a u Buchlovského kopce. Na opravu vybraných úseků je vyčleněno celkem 40 milionů korun.

    Modré špendlíky označují práce, které jsou v přípravě a budou v letošním roce zahájeny. Zlínský kraj bude mít oprav relativně dost Modré špendlíky označují práce, které jsou v přípravě a budou v letošním roce zahájeny. Zlínský kraj bude mít oprav relativně dost | Ředitelství silnic a dálnic

  • 13.Olomoucký kraj

    Olomoucký kraj má v současnosti hodně probíhajících staveb. V letošním roce se řidiči konečně dočkají dokončení modernizace 14,30 kilometru na D1. Omezení potrvá na silnici I/55 u stavby mimoúrovňové křižovatky (MÚK) u Přerova a stavby MÚK na D46 u Olšan. Řidiči se zde nových úseků dočkají až v roce 2021 a v případě Olšan v roce 2020.

    V plánu je ještě rekonstrukce stávající komunikace I/46 severně od Olomouce a úpravy na D35, kde se na vybraných úsecích bude opravovat vozovka. Drobných úprav se dočká také dopravní značení. 

    Modré špendlíky označují práce, které jsou v přípravě a budou v letošním roce zahájeny. Olomoucký kraj toho moc nečeká Modré špendlíky označují práce, které jsou v přípravě a budou v letošním roce zahájeny. Olomoucký kraj toho moc nečeká | Ředitelství silnic a dálnic

  • 14.Moravskoslezský kraj

    Moravskoslezský kraj má v současnosti nejvíce probíhajících staveb. Ani jedna nebude letos ukončena. Nejdéle se řidiči potýkají s prodloužením Rudné na silnici I/11. Stavba zde funguje od roku 2012. Úsek dlouhý 6,70 kilometru by měl být hotový příští rok. 

    V roce 2020 bude také dokončena stavba severního obchvatu v Opavě na silnici I/11, stavba 3 kilometrů na I/58 v úseku Příbor - Skotnice a MÚK dlouhá 11,50 kilometru na D48. 

    V letošním roce si ale budou moci oddychnout řidiči, kteří se odhodlají vjet na D1. Na konci června bude dokončen úsek od 356. do 370. kilometru. Opravit havarijní stav vozovky stálo 48,86 milionů. 

    Od 22.1. 2019 až do 4. 7. 2019 se u Dětmarovic opravuje most. ŘSD nabádá řidiče ke zvýšené opatrnosti. Celková rekonstrukce je prozatím hotová z půlky.

    Více informací o uzavírkách se dozvíte v aplikaci ŘSD. 

    Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj | ŘSD

adamice ( 12. února 2019 06:38 )

Tu mapu dělal skutečný inteligent. Člověk se nedozví, kde přesně se bude opravovat.

Zobrazit celou diskusi