Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Senioři plavou přes „svůj La Manche“. Kilometry jim pomáhá zdolat i plavkyně Lucie

Autor: nkov - 
7. února 2019
13:40

V únoru probíhá už pátý ročník akce „Přeplavme svůj La Manche“. V projektu SenSen (Senzační senioři) Nadace Charty 77 se týmy složené ze seniorů snaží společnými silami uplavat 34 kilometrů, tedy šířku slavného kanálu. V plavecké štafetě závodníky podporuje patronka projektu a profesionální plavkyně Lucie Leišová, která si s nimi tento týden byla zaplavat i sama.

„Smyslem projektu Přeplavme svůj La Manche není překonávat rekordy, ale udělat něco pro svoje zdraví. Přesto nás každý rok senioři překvapí svými úžasnými výkony,“ řekla manažerka projektu SenSen Markéta Zajícová. Výsledky štafety, která poběží celý měsíc, budou nadací vyhlášeny na konci února.

Do letošního ročníku štafety se přihlásilo celkem 20 seniorských klubů z Prahy, Brna, Plzně nebo Českých Budějovic. Minulý ročník, kdy se jich zapojilo 14, uplavali senioři společnými silami přes 3000 kilometrů, čímž la Manche překonali více než 90krát.

Patronkou projektu je profesionální plavkyně Lucie Leišová (23), mezi jejíž největší úspěchy patří překonání Gibraltarského průplavu před pěti lety. Podařilo se jí to teprve jako čtvrté Češce.

„Na projektu Přeplavme svůj La Manche mě nejvíc baví nadšení, které vždycky u seniorů vidím,“ vysvětluje své zapojení Leišová. Letos nejdřív zavítala do Českých Budějovic za seniory z Klubu Aktiv – vítězi loňského a předloňského ročníku projektu. V pondělí 11. února bude plavat se seniory v Praze, dále v Pardubicích (13. února), v Liberci (20. února), ve Svitavách (22. února) a v Poděbradech, resp. v bazénu Nymburce (28. února).

Projekt sdružuje 120 klubů seniorů

Projekt SenSen (Senzační senioři) vznikl v Nadaci Charty 77 v roce 2012 jako odpověď na demografický vývoj v zemi. Jeho cílem je podporovat všechny, kteří chtějí být aktivní věku navzdory. V současné době SenSen sdružuje přes 120 seniorských klubů a organizací z České republiky.

Zobrazit celou diskusi