Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Epidemie chřipky se řítí na Česko. Pozor i na davy lidí, říká hygienička a radí očkování

Autor: Mii - 
23. ledna 2019
05:10

Nejlepší ochrana před chřipkou je prevence. Člověk musí myslet na to, že přes zimní období je v Česku zvýšený výskyt podobných nemocí a ještě na podzim by měl vyrazit na očkování. Říká to hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová, podle které má smysl nechat se očkovat i nyní. Chřipková sezóna trvá až do dubna, čas tedy ještě je. Potvrzuje také, že Česko se pomalu řítí do stavu epidemie, kdy ale přesně nastane, podle ní nelze říci.

Třetí týden ledna, 1158 lidí nemocných chřipkou na 100 tisíc obyvatel. Podobný stav se dá přesně popsat jako nastupující vlna epidemie. Ta se vyhlašuje od 1500 nemocných lidí na 100 tisíc obyvatel a k této hranici se pomalu přibližujeme.

Kdy se k ní ovšem dostaneme, nelze podle Gottvaldové určit. „Je to otázka času a je to podmíněno mnoha faktory,“ uvedla hygienička s tím, že to můžou být dny, ale i týdny. „Záleží na dynamice růstu, jestli jsou prázdniny…“ dodala.

Ačkoli chřipková sezóna v Česku trvá od listopadu do dubna, leden je pro zvýšený výskyt těchto onemocnění nejtypičtější, na aktuálním stavu tak není nic neobvyklého. Nejde přitom jen o chřipku, ale i nejrůznější akutní respirační infekce virového původu. Typicky nemoci, u kterých je třeba požít léky na zvýšenou teplotu a zůstat v klidu na lůžku.

Očkovat se může člověk i teď

Gottvaldová zdůrazňuje, že ne vždy je průběh infekce bezproblémový. „Chřipka je onemocnění, které může mít velmi závažný průběh. Je to komplikující onemocnění,“ vysvětlila. Znamená to, že může velmi ublížit lidem, kteří již určitou nemocí trpí.

Video  Epicentrum chřipka  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Jako nejlepší prevenci proto hygienička doporučuje, aby lidé mysleli dopředu a nechali se očkovat. „V každém případě je nejlepší přijít k lékaři v říjnu před začátkem chřipkové sezóny a nechat se očkovat,“ říká Gottvaldová. Platí to zejména pro rizikové skupiny, mezi které patří lidé nad 65 let a jedinci s již základním onemocněním.

Očkování je pak podle hygieničky třeba opakovat pravidelně. „Na každou novou sezónu je připravená nová vakcína, je třeba se očkovat před každou sezónou,“ uvedla.

Pokud však někdo zapomněl a neočkoval se, pořád ještě může. „Lze doporučit očkování i během průběhu sezóny, tvorba protilátek ale zabere čas, obvykle 14 dní,“ prozradila Gottvaldová s tím, že kvůli tomu není vyloučeno, že chřipku dostane i čerstvě očkovaný člověk.

Pozor na davy lidí

Jinak vedle očkování platí v rámci prevence všeobecné rady, které se lidé učí od mala. „Zabránit tomu, abychom při kašlání šířili naše tělesné tekutiny dál, důkladně si umývat ruce, omezit mimovolné pohyby jako dotýkání úst…,“ vyjmenovávala hygienička. Zapomenout se samozřejmě nemůže na vitamíny v podobně ovoce a zeleniny.

Pomůže také vyhýbání se velkým davům. „Čím více potkáte lidí, tím je větší šance, že se nákaza rozšíří,“ řekla Gottvaldová. I proto je největší nemocnost vždy mezi dětmi do 14 let – mají ještě nezralý imunitní systém a pohybují se v kolektivu osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 23. ledna 2019 10:26 )

Svata pravda.

sronin ( 23. ledna 2019 09:19 )

Vysvětlí mi někdo, proč bych se měl nechat očkovat, když vakcíny obsahují jen ty kmeny virů, které se už vyskytly ? Platí přece, že vir chřipky mutuje a nebezpečná je hlavě nová mutace. Ale proti ní očkování v době aktuální epidemie NENÍ ! Navíc, pokud se nechám očkovat a hned na to se nakazím, má onemocnění mnohem vážnější průběh. Tak co to je za agitku v článku ? Každý ví, že očkování (když už) má smysl jen před chřipkovou "sezonou". Zbyly vakcíny a je potřeba se jich zbavit ?

dandova ( 23. ledna 2019 09:10 )

Souhlas. Teď je na očkování pozdě. Je zajímavé, že se varování objeví vždycky, když se zjistí, že mají moc vakcín.

mandat ( 23. ledna 2019 07:41 )

Nesmysl, ockovani proti chripce se ma delat od rijna do listopadu.Radit nekomu na konci ledna,aby se dal ockovat je nehoraznost.Asi se potrebuji zbavit lezaku a vnucuji sve zbytecne ockovani.Nejlepsi je zazvor,cesnek a vitamin C.Davy lidi jsou vsude ve velkem meste.V Praze staci jit do metra.Jak muzete oblbovat narod.

Zobrazit celou diskusi