Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nespíte za úplňku? Instinkty vás chrání před predátory, zmiňuje expertka

Autor: Nikola Forejtová - 
22. ledna 2019
00:00

Rudý Měsíc byl v historii lidstva vždy symbolem zkázy. Mluví se o něm v souvislosti s morovou ránou, válkou a příchodem ničivého božstva. Tradice velí, aby si v době, když bude červený Měsíc brázdit oblohu, lidé zapalovali bílou svíčku na ochranu a rohy své domácnosti pokropili posvěcenou vodou. Rudá barva ale nemá nic společného s příchodem vlkodlaků, je to znamení, že je atmosféra plná znečištění a rozptýlila se modrá barva. Přesto lidé přisuzují Měsíci velký vliv na svou psychiku. Podle psychoterapeutky Martiny Viewegové se spoustu klientů „zblázní“, když je s naší přirozenou družicí něco v nepořádku.

Rudý měsíc opět brázdil oblohou. V pondělních ranních hodinách byla naše přirozená družice dobře pozorovatelná především v severních Čechách a až do osmi do rána jsme se mohli kochat takzvaných superúplňkem spojeným se zatměním. Už od pradávna lidé přisuzují Měsíci spoustu „zásluh“ za dění na zemi. Ať už byl zbarvený do oranžové, hnědé či modré barvy, viděli v tom znamení shůry. Barvy přitom způsobuje pouze fyzika.

Zatmění Měsíce v Los Angeles Zatmění Měsíce v Los Angeles | ČTK

„Na Měsíc dopadá jen červená část spektra slunečního světla, neboť vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Měsíc má při zatmění vždy naoranžovělou barvu a na odstínu závisí množství znečisťujících části v atmosféře,“ vysvětluje Lenka Soumarová z pražského planetária. Dodává, že tmavší barvu má pak především tehdy, kdy je v ovzduší velké množství částic ze sopečných erupcí nebo prachových bouří.

Pověry o vlcích a Měcíci

Jasné světlo z úplňku může v lidech přesto budit mnoho negativních i pozitivních reakcí. „V období úplňku si lidé stěžují na nespavost, probouzení během noci. Někdy zmiňují únavu nebo naopak přehnanou energii,“ řekla Blesk Zprávám Viewegová z psychoterapeutického centra Anděl v Praze. Dodává také, že obecně říkají, že jejich klienti více „blázní“, ale vliv Měsíce na lidskou psychiku není podložen studií a tak jde jen o dojmy.

„Některé výzkumy tvrdí, že jde o placebo efekt,“ říká Viewegová a vysvětluje, že člověk přisuzuje své stavy lunárnímu cyklu přirozeně, aniž by o tom kolikrát věděl. Lidé totiž pořád patří do živočišné říše a řídí se svými instinkty. „Můžeme vzít v potaz, že dříve jsme o jasném světle během úplňku nemohli tvrdě usnout, protože nás mohlo něco sežrat. Dnes nám taková nebezpečí nehrozí, ale naše evoluce nestíhá éru moderního člověka,“ dodává.

V tuto chvíli neexistuje seriózní výzkum, který by zkoumal vlivem Měsíce na člověka, ale mnoho odborníků nezakrývá, že by v cyklu Měsíce a člověka určitá souvislost být mohla. „Na základě pozorování zhoršování se psychických potíží u některých klientů v ordinaci, se zdá, že Měsíc opravdu může hrát roli, jsou to ale jen dojmy,“ uzavírá Viewegová.

Další superúplněk až v roce 2025

„Měsíc neběhá kolem Země rovnoměrně, jeho dráha je skloněna o 5 stupňů. Aby se dostal do pravého stínu, trvá to několik let,“ řekla pro Blesk Zprávy odbornice z pražského planetárie Soumarová. Další úplné zatmění by mělo proběhnout 7. 9. 2025.

„Už Chaldejci v 6. století př. n. l. dokázali předpovědět zatmění díky dlouhodobým pozorování pohybu Měsíce a Slunce,“ prozradil nám astronom Pavel Gabzdyl. Podle něj můžeme další zatmění pozorovat v ideálním případě až 106 minut. Na to je ale zapotřebí výborná viditelnost, jako to bylo i při letošním zatmění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi