Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nádhera na nebi: Zatmění Měsíce pomohla v Česku jasná obloha. A bylo na co koukat

Aktualizováno -
21. ledna 2019
08:30
Autor: Dagmar Honsová, ČTK - 
20. ledna 2019
05:25

V pondělí brzy ráno nastalo úplné zatmění Měsíce, které bylo pozorovatelné v celém průběhu a startovalo bude krátce po půl páté ráno. Úplné zatmění Měsíce nastalo ve chvíli, kdy dosáhlo 20° vysoko nad obzor, a trvalo 62 minut, od 5:41 do 6:43 českého času. Šlo o poslední úplné zatmění tohoto desetiletí. Měsíc z oblohy úplně nezmizel, ale měl neobvyklý cihlově červený až hnědý odstín. Sledování v Česku přála i většinou jasná obloha. V českých hvězdárnách sledovaly úplné zatmění Měsíce stovky lidí. Z území České republiky bylo úplné zatmění možné spatřit zhruba po půl roce, příští možnost budou lidé mít až v září 2025.

Zatmění se odehrálo nad západním obzorem ve velmi fotogenické oblasti oblohy mezi souhvězdími Blíženců a Raka. K pozorování zatmění lidé nic speciálního nepotřebovali. Oblačnosti v noci na pondělí ubývalo a ve druhé polovině noci byla na většině území převážně jasná obloha. 

Měsíc během zatmění nad západním obzorem z oblohy nezmizel, měl červenohnědý nádech. „Patřilo to mezi tmavší zatmění, světlejší bývají naoranžovělá,“ řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Nynější zatmění by sice nemuselo být tak tmavé, protože Měsíc neprocházel úplně středem zemského stínu, vliv ale mělo zaprášení zemské atmosféry, nedávno byly sopečné erupce, doplnil. Platí, že čím je atmosféra Země průzračnější, tím víc propustí slunečních paprsků a Měsíc je při pohledu ze Země „čistší“.

Měsíc se při pohledu z Česka začal ponořovat do zemského stínu krátce po 04:30, kdy nad jihovýchodem zároveň vycházela jasná dvojice planet Venuše a Jupiteru. Úplné zatmění začalo v 05:41, vrcholilo zhruba o půlhodinu později. Zemský stín Měsíc opustil krátce před 08:00, chvíli poté zapadl. V některých jiných částech světa mohli úplné zatmění spatřit už v neděli.

Takzvaný tyrkysový jev, kdy se na světlý okraj Měsíce promítá světlo procházející ozonovou vrstvou Země a vytváří namodralý nádech, dnes astronomové při pozorování nezaznamenali. Může ale být patrný až na fotografiích. „Pokud to bylo slabé, tak to bude třeba na fotkách,“ řekl Suchan.

Fáze zatmění Měsíce (21. 1. 2019) Fáze zatmění Měsíce (21. 1. 2019) | Infografika Blesku

Nejbližší částečné zatmění, při kterém zemský stín překryje zhruba dvě třetiny měsíčního kotouče, bude z Česka pozorovatelné letos v létě, v noci na 17. července. Na úplné zatmění bude nutné si počkat do 7. září 2025. „Budou vidět další zatmění do té doby, dokonce jsou úplná, ale ne z našeho území,“ vysvětlil Suchan.

Předchozí úplné zatmění Měsíce mohli lidé v Česku sledovat loni 27. července večer. Planeta tehdy byla v zemském stínu 103 minut a tuto dobu až do konce tohoto století žádné další úplné zatmění nepřekoná.

Podařilo se vám zatmění Měsíce vyfotit a chcete se o svůj úlovek podělit s dalšími čtenáři? Pošlete nám váš snímek na adresu tip@blesk.cz i s aspoň rámcovým údajem, odkud byl pořízený.

Video  Dobré vědět: Poslední zatmění měsíce na dlouhou dobu  - VTM.cz
Video se připravuje ...

spania ( 21. ledna 2019 12:20 )

Nevím jak kde,ráda bych byla tu nádheru na nebi taky viděla,ale tady u nás na západě ani ťuk.Po Měsíci ani vidu ani slechu.Bohužel...

openha ( 21. ledna 2019 11:40 )

Začalo to včera večer na zastávce autobusu v Ostravě-Vítkovicích,z nejblížšího komínu zdejší cementárny,betonárny stoupal k zataženému nebi červený kouř...Na Dubině byl už pořádný smog a obloha byla celá utopená v mlze.Několikrát jsem během noci přistupil k oknům ale smogová mlha trvá až do poledne dnešního dne a nikde není ani stopa po jasné obloze....měsíc byl zřejmě kvůli smogu na dovolené v ,,cizině" a nás tu nechal na pospas smradlavé realitě !!!

aeraluna ( 21. ledna 2019 09:53 )

Vaše nadšení je chválihodné - ovšem ten pravopis Napsat "vyditelný" téměř fyzicky bolí.

nilud ( 21. ledna 2019 09:05 )

No to je zázrak. To bude konec světa.

zacoaproc ( 21. ledna 2019 08:44 )

Paráda. Fotim to z Vaclavaku a Bomba!

Zobrazit celou diskusi