Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lék pro 350 tisíc Čechů je dál nedostatkové zboží. Výroba digoxinu už ale běží

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2019
18:40

Výroba léku na srdce digoxin, který byl na přelomu roku nedostupný, byla tento týden obnovena. ČTK to potvrdila firma Zentiva a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). První dodávky dorazily i do lékáren, v části ale pořád chybí a nejde ani objednat, sdělila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Původně se měl tento lék na srdce začít znovu vyrábět až na konci ledna. Od minulého týdne výrobce dovezl 16 200 balení ze Slovenska.

„Postupně se dostává do lékáren. Ty, které si ho předobjednaly, ho většinou už mají. Některé ho ale stále v nabídce distributorů nevidí,“ řekla Bažantová. Podle SÚKL už bylo do distribuce dodáno kolem 50 tisíc balení digoxinu o síle 0,125 miligramu a zhruba 9000 balení dvojnásobné síly. 

Lék užívá asi 350 tisíc Čechů, většinou kvůli poruchám srdečního rytmu nebo při srdečním selhání. Průměrná měsíční spotřeba byla loni v září asi 43.000 balení. Lék se vyrábí z rostliny náprstníku (digitalis), která je v přírodním stavu jedovatá. Na trhu je už téměř 50 let. Podle lékařů už se novým pacientům většinou nenasazuje, nejde ho ale vysadit těm, kteří ho už roky berou. Podobně byla výroba přerušena už v roce 2014.

Video  Ředitelka SÚKL: Lidé často nevědí, že ublížit může i obyčejný Ibuprofen 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 18. ledna 2019 20:31 )

 Rostlina naprstnik je v syrovem stavu jedovata...Hm no Studene listy se tak 100 lez zpatgk pouzivli ui srdecnich vad. Nebyly varene.Byly syrove

Zobrazit celou diskusi