Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tahle choroba dostala Karla Svobodu: Většinu dožene k sebevraždě, varuje expert

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
16. února 2019
06:20

Trpěl jí Miloš Kopecký, Winston Churchill nebo Vincent Van Gogh. Řeč je o bipolární poruše, duševní chorobě, během které se střídají mánie a deprese. Podle psychiatra Pavla Doubka pacienti s touto poruchou mají v porovnání s jinými chorobami největší sklony k sebevraždě. Případně si v těžkém manickém stavu dokáží zničit život i na mnoho let dopředu. Jak poznat příznaky a co je spouštěčem?

„Bipolární porucha patří mezi afektivní poruchy nálady, zvláštností je, že to je komplex dvou podskupin poruch, je to patologicky dobrá nálada, což je mánie, nebo patologicky špatná nálada,“ vysvětlil Blesk Zprávám Pavel Doubek z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN.

Příčiny vzniku bipolární poruchy nejsou známé. Lékaři připouští, že může být i dědičná. „Obecně se připouští teorie stresu a zátěže společně s dispozicí, kterou máte vrozenou, to znamená, že když se setkáte v určitém věku se stresovým zatížením, tak se spustí první příznaky,“ dodává lékař s tím, že bipolární poruchou jsou ohroženi jak muži, tak i ženy. Porucha se může projevit kolem 18 a 20 let, ale jsou i typy, které mají pozdější nástup, např. kolem 30. roku.

Podle lékaře je diagnóza této choroby velmi obtížná. Odborník musí prokázat nejen depresivní náladu, ale i manickou poruchu.

Větší riziko sebevraždy

Podle Pavla Doubka trpí bipolární poruchou 1,2 až 1,8 procenta celé populace. „Bipolární porucha má ze všech psychických poruch nejvyšší riziko sebevražedného chování. Uvádí se, že polovina pacientů se o sebevraždu pokusí, 20 % ji skutečně dokoná,“ říká psychiatr. 

Jaké jsou projevy bipolární poruchy? Jsou pacienti s touto duševní nemocí nebezpeční? Zjistíte v rozhovoru:

Bez léků to nejde

Základem léčby je nasazení stabilizátoru nálady, pacienti totiž nemohou poruchu zvládnout bez léků.

Pokud máte někoho blízkého s bipolární poruchou, je dobré s ním jeho onemocnění probrat a podporovat ho v léčbě a medikaci. Stejně jako u všech psychických onemocnění platí, že pro pacienta je těžké si přiznat, že je nemocný, zvláště pokud se nachází v manické fázi.

Výhody bipolární poruchy? Kreativita

„Bipolární porucha má, kromě těch negativ, že trpíte duševní poruchou a toho, že jste v riziku sebevražedného chování, i svoje výhody. Některé studie se snažily prozkoumat, že častěji bývají tito lidé více kreativní a když se nálada zrychluje z manické k hypománii, kdy to zlepšení té nálady ještě není destruktivní, tak mohou přijít na něco zajímavého. Spousta kreativních osobností trpěla bipolární poruchou,“ říká Pavel Doubek.

Například se tvrdí, že Tomáš Alva Edison vymyslel žárovku ve chvíli, kdy měl manickou epizodu. Díky ní byl schopen pozorovat žárovku 80 hodin, aniž by šel spát. Bipolární poruchou trpěl třeba herec Miloš Kopecký, skladatel Karel Svoboda, spisovatel Ota Pavel nebo zpěvák Petr Muk. 

Ze zahraničních osobností má bipolární poruchu např. herečka Catherine Zeta-Jones, Mel Gibson, trpěl jí i zpěvák skupiny Nirvana Kurt Cobain, ze svých depresí se na sociálních sítích zpovídala také zpěvačka Sinéad O'Connor.

Nevyhýbala se ani politikům a státníkům. Nejslavnějším pacientem byl např. Winston Churchill, Napoleon nebo Abraham Lincoln.

Bipolární poruchu měl i skladatel Ludwig Van Beethoven, malíř Vincent Van Gogh, spisovatel Edgar Allan Poe a Ernest Hemingway.

Podle lékaře okolí pacienta s touto chorobou velmi těžko přijímá, zejména pokud má zrovna povznesenou náladu. Proč to tak je? Vysvětluje psychiatr Pavel Doubek: