Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vejce zlevnila o čtvrtinu. Pivo, nafta i bydlení v listopadu zdražily

Autor: ČTK, Mii - 
10. prosince 2018
09:50

V listopadu zlevňovaly potraviny, zdražovalo naopak bydlení a pohonné hmoty. Celkově spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,1 procenta. V rámci meziročního porovnání jejich růst zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 

„Vývoj byl ovlivněn opět zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce. Pokles cen u těchto potravin proti říjnu zrychlil.

Nájemné proti loňskému listopadu zdražilo o 3,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta, teplo a teplá voda o procento. Vyšší byly i ceny vodného a stočného. O půl procenta naopak zlevnil zemní plyn.

Opět vzrostly ceny lihovin, a to o 3,4 procenta. Pivo bylo dražší o 4,5 procenta, tabákové výrobky o 3,9 procenta. Lidé platili více rovněž za výrobky a služby osobní péče, pojištění nebo finanční, stravovací a ubytovací služby. „Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 10,1 procenta,“ uvedli statistici. O 2,5 procenta zlevnily oděvy.

Meziměsíční vývoj spotřebitelských cen ovlivnilo především zlevnění ovoce o 6,3 procenta a zeleniny o 4,2 procenta. „Z ostatních potravin zlevnily například ceny vepřového masa o 2,9 procenta a cukru o 8,8 procenta,“ dodala Šedivá.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) má strach o české máslo:

Zobrazit celou diskusi