Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do kauzy uhlobaronů se „namočili“ Gross i Zeman. Proč začal soud až po 20 letech?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    28. 11. 2018
    06:30

    Jedna z největších tunelářských afér má konečně soudní pokračování. Po 20 letech začal v Česku proces s uhlobarony, kteří měli získat koncem 90. let minulého století Mosteckou uhelnou společnost (MUS) za peníze, které z ní předtím vyvedli. Ve Švýcarsku už dostala část z hlavní pětice obžalovaných pravomocné tresty. Švýcaři se ke kauze dostali skrze tamní banky, ve kterých si manažeři uložili peníze. Celkem jim zabavili 13 miliard korun. Do privatizace MUS se namočili i expremiéři Stanislav Gross a Miloš Zeman.

  • 1.O co v kauze jde?

    Podle ministerstva financí měla pětice obžalovaných MUS pod kontrolou nejpozději od roku 1998, tedy ještě o rok dříve, než se původně předpokládalo. S tím souhlasí i žalobci. Původně se za začátek kauzy totiž pokládala až privatizace státního podílu v roce 1999. Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus měli stát obrat o minimálně tři miliardy korun, když společnost nejdřív vytunelovali, a pak za ty stejné peníze firmu koupili.

    V Česku stane před soudem také exnáměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Sýkora, celkem je tak obžalovaných šest. Ve Švýcarsku to byl zase Koláčkův kolega Luboš Měkota, který ale v březnu 2013 za podivných okolností zemřel na golfu, bylo mu 55 let. Manažeři vinu odmítají.

    Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonín Koláček Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonín Koláček | ČTK

  • 2.Proč to trvá tak dlouho?

    V době, kdy Švýcarsko začalo se spravedlností v ruce sbírat podklady po odsouzení exmanažerů Mostecké uhelné, se zároveň potýkalo se silnou kritikou západního světa za to, že se neumí popasovat s praním špinavých peněz na svém území. Rozsudek, byť zatím pro většinu z manažerů stále nepravomocný, tak můžeme pokládat do určité míry za exemplární. Pravomocné tresty dostal zatím pouze Koláček s Krausem.

    To česká justice se potýká s nejednoznačností a vysokou byrokracií, a tak zatímco v alpské zemi začal proces už v květnu 2013 a má za sebou „první kolo“, u nás se soukolí teprve rozjíždí. Po 20ti letech. Protikorupční policie se přitom prodejem zabývala minimálně od roku 2003, případ ale několikrát odložila s tím, že se podle ní nic nekalého nestalo.

    Podnět k obvinění tak od žalobců přišel až v roce 2012, poté začala tuzemská policie zabavovat majetek (Švýcaři peníze zmrazili už o 4 roky dříve). Naposledy přišel půlroční odklad soudu kvůli tomu, že se nepodařilo obeslat všechny účastníky procesu.

    Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Petr Kraus (vlevo) a Oldřich Klimecký 26. listopadu 2018 u městského soudu v Praze, který začal projednávat kauzu údajného tunelování a podvodného ovládnutí MUS Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) Petr Kraus (vlevo) a Oldřich Klimecký 26. listopadu 2018 u městského soudu v Praze, který začal projednávat kauzu údajného tunelování a podvodného ovládnutí MUS | ČTK

  • 3.Proč jsou Švýcaři napřed?

    Jak už bylo řečeno, svou roli v rychlosti rozhodování hraje i kritika Švýcarska, které mělo laxně postupovat proti praní špinavých peněz na svém území. A tak se manažeři rozloučili se svými miliardami už v roce 2008, o dva roky později už vyslechli expremiéra z doby privatizace společnosti Miloše Zemana, tehdejšího vicepremiéra Vladimíra Špidlu i exministry Miroslava Grégra s Eduardem Zemanem.

    První rozsudky padly už v listopadu 2013, tedy jen půl roku po zahájení procesu. S pozdějším odvoláním pak uspěla trojice manažerů, Koláček s Krausem by měli v květnu nastoupit do švýcarského vězení.

    Česko ale původně nemělo ze zabavených miliard dostat nic. I stát ale se svým odvoláním uspěl a do případu je přizván jako účastník sporu a bude se moct o svůj podíl (cca 3,3 miliardy korun) ještě poprat.

    Z archivu někdejšího uhlobarona: Koláček v knize „Jak se těží miliardy?" tvrdí, že Zemana znal Z archivu někdejšího uhlobarona: Koláček v knize „Jak se těží miliardy?" tvrdí, že Zemana znal | Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy?

  • 4.Jaká je role Grosse a Zemana?

    Do celé věci se už v počátku zapletla tehdejší garnitura ČSSD, která byla u moci. Pod privatizací z roku 1999 je podepsán také tehdejší premiér Miloš Zeman, současná hlava státu. Ten přitom „nenechal nit suchou“ na někdejším ministrovi financí Sobotkovi (také ČSSD), který byl u dalšího privatizačního průšvihu jménem OKD.

    Cesty pak vedly také k dalšímu sociálně demokratickému expremiérovi Stanislavu Grossovi. Jeho okolí mělo mít přístup k účtům, na které putovala provize z prodeje MUS. Informovala o tom v roce 2011 Mladá fronta DNES.

    „Peníze z privatizace mosteckých uhelných dolů zprostředkovaně zamířily i k oficiálním stranickým představitelům (ČSSD). Více než 30 milionů z provize za Mosteckou uhelnou šlo do firmy, v níž působil tehdejší šéf ekonomické sekce ČSSD Zdeněk Uhlíř, pokladník strany,“ uvedl například deník. Třetina z této částky pak putovala do nadace, kde seděli Zdeněk Škromach nebo Petra Buzková a jejímž předsedou byl Stanislav Gross osobně. Peníze putovaly oklikou přes Gibraltar nebo Kypr...

    1996: Šel také za svědka korunnímu princi ČSSD Stanislavu Grossovi a Šárce Bobysudové. 1996: Šel také za svědka korunnímu princi ČSSD Stanislavu Grossovi a Šárce Bobysudové. | ČTK

  • 5.Co se stane, když budou muset manažeři do vězení ve Švýcarsku?

    Pokud Koláček s Krausem skutečně nastoupí své tresty ve Švýcarsku, bude jejich stíhání v Česku zastaveno. Obžalovaní totiž nemohou být potrestáni dvakrát za stejnou věc. Došlo by tak k dalším komplikacím v tzv. české větvi případu. 

    10. října 2013: Antonín Koláček (vlevo) přichází v doprovodu právníků vyslechnout si rozsudek švýcarského soudu 10. října 2013: Antonín Koláček (vlevo) přichází v doprovodu právníků vyslechnout si rozsudek švýcarského soudu | ČTK

hradnisamohonka ( 28. listopadu 2018 17:08 )

Milouši až tě zavolají k soudu ,řekni že si nic nepamatuješ, neb jsi byl jako vždy na šrot.

ANO_nam_bude_lip ( 28. listopadu 2018 13:26 )

Nedotáhne. Ani náhodou. My zloději to držíme pevně v ruce

oldedek ( 28. listopadu 2018 12:38 )

"Do privatizace MUS se namočili i expremiéři Stanislav Gross a Miloš Zeman...." Ale to ví, kromě Zemanovců, každý ...

levicove-smegma ( 28. listopadu 2018 11:33 )

Proto soudruzi zloději vyšetřování tak dusili.

prasatkopepicek ( 28. listopadu 2018 10:19 )

Jen Zminka o tom, ze by mohl byt Zeman do neceho namoceny spolehlive vytoci vsechny zemanoidy. To si libit nenechaji. Zeman je pro ne Buh a nikdo ho nesmi spinit. A zobrazovat se smi jen jeho hezke fotky (coz je cim dal tezsi takove najit). A hezky o nem mluvit. A chvalit.... Kdo to nebude delat, jde proti obycejnym lidem! A podobne zvasty. Zemanovci je banda vymastencu, nic jneho.

Zobrazit celou diskusi