Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komunisté mu zatopili domov kvůli vodě pro Pražany. Jaroslav koukal, jak stoupá hladina

Autor: Nikola Forejtová - 
7. listopadu 2018
05:45

Na úkor ostatních obyvatel museli jiní opustit své domovy a podřídit se režimu. Jedním z nich je i pan Jaroslav (77), kterému ze staré domoviny zbyl jen obraz, kde je namalován jeho domek ve starých Dolních Kralovicích. A tak byly před 45 lety zajištěny pravidelné dodávky pitné vody do Středočeského kraje a Prahy z vodní nádrže Švihov, známé jako „Želivka“. 

Jaroslav se narodil v roce 1941 v rakouském sirotčinci, odkud ho převzala rodina Zahálkových. Vychovala ho ve starých Dolních Kralovicích. Pracoval ve strojírenství a i přes rány, které mu strana dala, do ní musel vstoupit.

„Nešlo to jinak. Každý tam musel být. Manžel chtěl cestovat a dopřát svým dětem kvalitní vzdělaní,“ říká manželka Marie. S Jaroslavem mají tři děti a šest vnoučat. V nových Dolních Kralovicích žijí plnohodnotný život, ale s láskou vzpomínají na svůj první starý domov, který jim připomíná pouze obraz pověšený v ložnici. „Mluvilo se o tom po vesnicích, že nás zatopí. Pak najednou přišli komunisti, když se rozhodlo, že nás zbourají, a nacenili barák“ vzpomíná Jaroslav s manželkou.

„Dědek se nechtěl vzdát našeho domova, tak ho vyvlastnili a poslali nám tenkrát 40 tisíc jako odškodné. Nabídli všem byty v řadovkách buď v nových Dolních Kralovicích, nebo v Benešově a v Praze,“ dodává manželka Marie. Obyvatelé vesnic Švihov, Příseka a Dolní Kralovice se ze svých domovů stěhovali v roce 1970, jednalo se o 2500 lidí. Tři roky nato už v Praze tekla z kohoutků pitná voda s tehdy největším průtokem v Československu.

Protesty byly vládě pro smích

Chodili jsme se dívat, jak pomalu stoupá voda a zakrývá pozůstatky našich domů. Něco zůstalo na dně. Zbytky základů, silnice a cihly, které si nikdo neodvezl,“ mluví o krušných sedmdesátých letech pamětník. Podle jeho slov se nedalo protestovat. O výstavbě největší vodní nádrže v České republice rozhodla vláda usnesením z 27. srpna 1969 a začalo se s demolicí vesnic.

Došlo k tomu po zhodnocení všech návrhů Státní komise pro koordinaci vědy a techniky a Československou akademií věd. „Můžeš protestovat, jak chceš, voda pro Prahu a naše děti, tím to skončilo,“ říká a vypráví také, že si mohli odvézt cihly a materiál, museli za něj ale zaplatit. Podle jeho slov dali 5000 za cihly, které už jednou jeho rodiče kdysi platili. 

„Želivka“ v číslech

Zásoby pitné vody má díky zatopeným vesnicím 75 % Prahy a Středočeského kraje. Spolu s druhým zdrojem, Káraným, je ukojena žízeň 1 500 000 obyvatel. Do našich kohoutků je voda vedena šestým nejdelším vodním tunelem na světě.

Tunel Želivka je dlouhý necelých 52 kilometrů a do provozu byl uveden v roce 1972, pár měsíců předtím, než jím začala 1. 2. 1973 protékat voda až do našeho hlavního města. Švihov se rozléhá na rozloze 1602 hektarů a celkový objem je 309 m3. Hráz samotná je pak dlouhá 860 metrů a je vysoká 58,3 metru.

„V současnosti je díky dlouhotrvajícímu suchu tři metry podstav,“ prozradil redakci Blesku bývalý zaměstnanec vodní nádrže Jaroslav. Bývalí obyvatelé vesnic tak mohou sledovat, jak voda pomalu klesá a opět odkrývá fragmenty starých domovů. „Byli jsme se projít kolem pobřeží, je dokonce vidět stará silnice vedoucí do Ledče nad Sázavou,“ dodává zaměstnanec.

petr002 ( 7. listopadu 2018 10:57 )

===Najděte nahé--dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

fjdksla ( 7. listopadu 2018 09:22 )

Ti zlí a nenávistní komunisti svévolně a úplně zbytečně ničili i naši zlatou stověžatou Prahu- třeba ty nádherné historické pavlačové domy s jedním záchodem na patře a s jedním vodovodním kohoutkem na chodbě pro všechny partaje v Karlíně, Vysočanech a na Žižkově, které nahradili hnusnými krrrrálíkárnami první kategorie... Hanba jim, fůůůůůůůůj!!!

majojo ( 7. listopadu 2018 09:07 )

O co dědkovi jde? Dostal odškodné? Ano. Nabídli mu nový byt, na který se čekalo i dvacet let? Ano. Byl v KSČ? Ano. A najednou si vzpomene, jak byli komunisti zlí?

illyria ( 7. listopadu 2018 08:58 )

v roce 1970 bylo 40 tisíc teda dost peněz. Děda v roce 1969 kupoval chalupu (s velkým pozemkem a kusem lesa) na Kokořínsku za 25 tisíc...

petrw ( 7. listopadu 2018 07:02 )

ale na ulici dedek nezil ..urcite mu zaplatili

Zobrazit celou diskusi