Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hemoroidy můžete mít ze stresu a chladu. Babičky měly pravdu, tvrdí odborník

Autor: ula - 
2. listopadu 2018
06:15

Vyhrožovaly vám vaše maminky nebo babičky, že pokud budete sedět na studené zemi, dostanete hemeroidy? Podle lékaře nejde o žádnou fámu. Stejně jak ze rčení, že máte ze strachu stažený zadek, může vzejít nepříjemné onemocnění, za které se většina lidí stydí. A podle průzkumů oddaluje návštěvu lékaře i o rok a půl. Proktolog Martin Kouda ve studiu Blesk Zpráv uvedl, že z hemoroidálního onemocnění se stává civilizační choroba. Komu tedy tyto potíže hrozí?

„Hemoroidy má každý, je to přirozená součást řitního kanálu. Pokud pleteně zbytní a člověk začne mít potíže, tedy svědění, pálení, řezání, tak se hovoří o hemoroidálním onemocnění,“ vysvětluje proktolog Martin Kouda z CHIMARE clinic Praha. Postupně dochází k vyhřeznutí hemoroidu ven a ke zhoršování obtíží.

I když často používáme označení hemeroidy, jedná se o hovorový výraz a správně bychom měli říkat „hemoroidy“. Jednotné číslo hemoroid neexistuje. Pokud se rozhodneme někomu svěřit, říkáme, že „máme hemeroidy“. Ale i to je špatné označení.

Nová civilizační choroba? 

Podle Martina Koudy počet lidí, kteří trpí hemoroidálním onemocněním, stoupá a dá se považovat za civilizační chorobu. A kdo je tímto onemocněním ohrožen? „Ne nadarmo se říká, že někdo „má strachy sevřený zadek“,“ uvedl Kouda a vysvětlil: „Pokud má člověk zvýšený stres, má skutečně stažený řitní otvor a dochází ke zbytňování pletenic a tím se zvyšuje riziko hemoroidálního onemocnění.“

A co sedavé zaměstnání? Bát se nemusí rozhodně ti, kteří pracují v kanceláři. Bát by se měli spíše řidiči dálkové dopravy nebo piloti letadel, kteří se během výkonu své práce nemohou projít. Nejvíce jsou samozřejmě hemoroidy ohroženy ženy v průběhu těhotenství a po porodu.

I když lékaři doporučují jako prevenci proti onemocnění sport, tak některé sporty mohou naopak uškodit. „Jedná se například o vzpírání, zvedání těžkých činek, nebo stačí jen zvedání těžkých věcí,“ uvedl odborník. Naopak cyklisté už nemusí mít obavy. Sedla u moderních kol jsou již uzpůsobená tak, aby nezpůsobovala žádné potíže.

Dobrá rada: Neseďte na studené zemi

Říkaly vám babičky, abyste neseděli na studené zemi, jinak dostanete hemeroidy? Podle experta měly pravdu. „Pověra to rozhodně není. Často se vyskytují záchvaty hemoroidální trombózy, kdy céva praskne, k čemuž dojde, když si pacient sedne na něco studeného nebo vlhkého. V tu chvíli dojde ke stažení cév, do nich se hrne krev, až céva nevydrží a praskne,“ vysvětlil proktolog. Vyvarovat byste se tedy měli sezení na prochladlých lavičkách v zimě, problémem mohou být i lanovky na horách.

Prevenci pomůže pravidelný pobyt na WC

Prevence hemoroidální nemoci spočívá především ve zdravém stravování (dostatek vlákniny, dodržování pitného režimu, omezení dráždivých jídel, alkoholu a kávy) a s ním souvisejícím pravidelným a správným vyprazdňováním.

Vhodné je chodit na stolici vždy ve stejný denní čas, ráno může pomoci vypití sklenice vlažné vody nalačno. A samozřejmě platí, že byste neměli dlouho vysedávat na toaletě.

Máte strach, že vyšetření bolí? Nejen na tuto otázku se dozvíte odpověď v rozhovoru:

Může vzniknout nádor?

Průměrná doba, než se pacient od prvních obtíží dostaví k lékaři, je jeden a půl roku. Je to dlouho a odborníci radí, aby se lidé svěřili svému praktickému lékaři dříve a ten je případně mohl poslat k odborníkovi.

„Hemoroidální onemocnění není rizikem vzniku pro nádor, jak si spousta lidí myslí. Ale rozhodně to snižuje kvalitu života,“ upozorňuje lékař. 

Řekl vám lékař, že musíte podstoupit chirurgický zákrok? Jak bude probíhat a jak probíhá následná léčba, vysvětlí Martin Kouda:

Monikay ( 2. listopadu 2018 10:50 )

mně tedy babička říkala že budu mít zánět vaječníků, o hemorroidech nepadlo ani slovo . strachy stažený zadek naštěstí taky neznám.

mak ( 2. listopadu 2018 08:29 )

Zákrok podstoupit nemusíte. To je Vase rozhodnutí, ne doktorovo. Kdy jz to pochopí, ze maji vysvětlit s nabídnout možnosti, rizika a rozhodnuti nechat na pacientovi? Operace rozhodně neni bez zátěže nemalých rizik!!

Zobrazit celou diskusi