Některé potraviny a nápoje způsobují rakovinu, jiné ji naopak zázračně léčí. Podobných článků a názorů koluje po internetu spousta, mnohé z nich jsou ale smyšlené. Britská spotřebitelská organizace Which? se proto rozhodla uvést na pravou míru některé mýty, které o rakovinotvorném jídle a pití panují.
Zvyšuje salám riziko rakoviny? Známe pravdu o škodlivých potravinách
1.Uzeniny
Nejvíce se o riziku rakoviny hovoří ve spojitosti s uzeninami, tedy např. se salámy, slaninou nebo i šunkou.
Podle spotřebitelské organizace je toto tvrzení zcela pravdivé. Pokud tyto potraviny konzumujete, zvyšuje se vám riziko rakoviny střev a žaludku. Pochutiny totiž obsahují dusičnany a dusitany, které se do nich přidávají při výrobě a jsou prokazatelně rakovinotvorné.
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že konzumace 50 g uzenin denně zvyšuje nebezpečí rakoviny střev o 18 %. To je několik tenkých plátků slaniny.
2.Rakovinotvorný cukr?
Mezi konzumací cukru a zvýšeným rizikem rakoviny neexistuje žádná přímá spojitost. Je ale pravda, že konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a sacharidů vede k obezitě, a ta pak zvyšuje riziko rakoviny.
3.Pesticidy, umělá sladidla a potravinová aditiva
Tato skupina se běžně řadí mezi karcinogenní látky, nikdy to však věděcky nikdo na 100 % neprokázal. Ještě před použitím v potravinách je schvaluje Evropský úřad pro kontrolu potravin. Podle WHO mohou být rizikem vzniku rakoviny ohroženi lidé, kteří jsou při své práci (např. v zemědělství nebo průmyslu) dlouhodobě vystaveni působení pesticidů.
4.Alkohol a tabák
Vede konzumace alkoholu k rakovině? Jednoznačně ano. Alkohol a především tabák jsou na prvním místě mezi karcinogeny. U nich bylo jasně prokázáno, že jejich konzumace vede k riziku onemocnění. Kouření může mít na svědomí nejméně 15 druhů zhoubných nádorů a ve Spojeném království je příčinou 15 % těchto onemocnění, zatímco alkohol okolo 3 %.
5.Potraviny před rakovinou neochrání
Ačkoliv se toto tvrzení často objevuje, není to pravda. Potraviny vám nejsou schopné rakovinu ani vyléčit. Věda to alespoň nikdy neprokázala. Superpotraviny jako borůvky, granátová jablka nebo tučné ryby jsou sice zdravou součástí jídelníčku, ale riziko rakoviny neovlivní.
6.… ani doplňky stravy
Pokud se ládujete tabletami s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a antioxidantů, které jsou propagovány s tím, že by měly snížit riziko rakoviny, tak vězte, že podobný účinek u nich zatím prokázán nebyl.
Pokud chcete skutečně riziko rakoviny snížit, jezte ovoce, zeleninu, zvyšte přísun vlákniny, udržujte si optimální váhu, nepijte a nekuřte.
Video Nechutné: Slováci stahují 237 druhů brazilského masa z prodejen.Video se připravuje ...