Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Elitní vojáci světových kvalit. Mrtvé kolegy pomstili specialisté z Prostějova, kdo jsou?

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
17. října 2018
17:15

Jak náčelník generálního štábu Aleš Opata slíbil, tak se stalo. Čeští vojáci zneškodnili útočníky, kteří v srpnu letošního roku při sebevražedném útoku zavraždili tři jejich kolegy – rotmistra Martina Marcina a desátníky Kamila Beneše s Patrikem Štěpánkem. Postarali se o to příslušníci elitní jednotky z Prostějova, kteří mají na starosti ty nejtěžší a nejkomplikovanější mise z celé armády. Svým postavením a kvalifikací se rovnají americkým elitním jednotkám SEALS nebo britským SAS.

Dum Spiro Spero – Dokud dýchám, doufám. Takové je motto 601. skupiny speciálních sil se sídlem v Prostějově, která je jedinou elitní jednotkou české armády. Když se o ní mluví, nešetří se chválou – její příslušníci se drží hlubokému respektu jak v české armádě, tak v zahraničí. Podobně jako u jiných elitních skupin vojáků jsou ale informace o ní útržkovité a převážně tajné, jelikož by to mohlo ohrozit bezpečnost misí.

Kořeny sahají na Slovensko

Obecná historie ale známá je. Útvar vznikl v roce 1952 původně jako výsadková brigáda ve slovenském Prešově, do Prostějova se přesunul až v roce 1960. Vzhledem k tehdejšímu politickému zřízení byly jednotky útvaru cvičeny podle sovětského vzoru pro hromadné výsadky s úkoly obsadit a do příchodu hlavních sil bránit významné vojenské objekty.

V roce 1969 došlo k reorganizaci, v rámci které vznikl v Prostějově 22. výsadkový pluk. K další došlo v roce 1976, kdy se pluk zaměřil na výcvik malých průzkumných skupin. Právě tehdy lze vypozorovat první prvopočátky toho, co později zdejší členové budou dělat.

Na skupinu speciálních sil se po dalších peripetiích jednotka přeměnila v roce 2002 – tehdy získala současný název 601. skupina speciálních sil. Od roku 2014 ji vede plukovník David Fanta.

Časté mise v Afghánistánu

V současné době patří mezi hlavní úkoly prostějovské jednotky přímé mise, strategický průzkum, nekonvenční válčení nebo boj s terorismem. Její web uvádí i formulace jako „operace útočného charakteru“ nebo „jak eliminovat cíl, získat materiál nebo osoby“. Jejími členy jsou speciálně vycvičení odstřelovači, ale i potápěči, pyrotechnici, letečtí návodčí a další, kteří museli projít velmi tvrdým výcvikem.

Z toho důvodu je protějovská skupina častým účastníkem mezinárodních misí, i těch na Blízkém východě. Její nasazení v protiteroristické operaci Trvalá Svoboda v roce 2004 lze například považovat za první skutečně bojové nasazení českých vojáků od druhé světové války.

V Afghánistánu byla jednotka několikrát. Ale i Kuvajtu, Iráku, Albánii, Saudské Arábii nebo v Jugoslávii, přičemž Afghánistán figuruje ve výčtu misí nejčastěji. Její přesné úkoly v těchto místech nejsou známy, jelikož podléhají přísnému utajení.

Jsou ale skutečně náročné. Bývalý příslušník amerických speciálních sil Tim Kennedy například popsal, jak se s prostějovskou jednotkou v Afghánistánu ocitl v několikadenní přestřelce, při které málem zemřel. „Jeden z nejtěžších dní v mém životě byl, když jsme doprovázeli jinou jednotku speciálních sil. Projížděli jsme průsmykem, když se ukázalo, že to je past. Po výbuchu nástražného zařízení a RPG rakety jsme se ocitli v přestřelce, která trvala tři dny," popisoval Kennedy.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Když začaly létat rakety, zasahovaly naše auta, vybuchovaly nad námi, tak jsem si byl celkem jistý, že to nezvládneme. Tálibán měl všechny výhody na své straně a já jsem si jen říkal, že už neuvidím svoji ženu a svoje děti. Bylo to strašné,“ dodal veterán a nastínil tak, v jakých situacích se prostějovští vojáci ocitají.

Jednotka kolegy pomstila

Kdy přesně 601. skupina speciálních sil pomstila tři mrtvé české vojáky, není známo. Lidové noviny uvedly, že se tak stalo „před delší dobou“. Na jednotku nicméně padla volba, když Češi na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců vypátrali, kde se pohybují teroristé, kteří se na srpnovém útoku podíleli. Nikdo jiný lepší odbornost neměl.

Volba se nakonec ukázala jako správná. Jeden pachatel byl usmrcen a další zajat. 

Video  Žal a slzy tří rodin českých vojáků: K rakvím svých hrdinů položily květiny  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 18. října 2018 07:59 )

Tak jsme se dnes dozvěděli, že už přišla odvetná akce. Kdo seje vítr, sklízí bouři.

dietr ( 18. října 2018 07:50 )

Pošlete ty naše vojáčky zavčasu domů. Místní zemědělci z nich dříve nebo později udělají mrzáky, a kdo je bude potom živit a starat se o ně.

deratizater ( 18. října 2018 06:13 )

Hloupé kecy že nemají možnosti se nám mstít za okupaci V Německu jsou desetitisíce Afghánců a ti se mohou krutě i na naších civilistech za to že je okupujeme .Prostě může to být klasická partyzánská válka na území nepřítele.Múžeme je pak nazývat teroristy oni nás mají za okupanty s kterými budou bojovat všemi možnými způsoby včetně teroristických útoků dokud s jejích území neodejdeme.Už se mstí za takzvanou pomstu přímo v Afghanistánu kde proběhl další útok na České okupanty.Nepomohou jim ani ty jejich papundeklové Pandury s kterými provokují místní vlastence ,příště dají silnější nálože.

sumec08 ( 18. října 2018 06:08 )

Jasně náčelníku,pomstili své kolegy a vzápětí máme dalších pět zraněných,kdy se talibánci pomstili za odvetu, chtělo by se říci,že taková je válka 4560 km od našich hranic.

rudne ( 17. října 2018 22:58 )

Tak už tady máme výsledek této krásné zprávy. Už se na naše hlídky útočí, tentokrát to přežili.......Díky chytří novináři!!!!

Zobrazit celou diskusi