Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Česku ujíždí vlak.“ Zaostává za špičkami Evropy v infrastruktuře, pracovnících i IT

Autor: peb, ČTK - 
17. října 2018
10:28

Česká republika skončila letos na žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), na 29. příčce z 140 hodnocených států. Od letošního roku je žebříček sestavován podle nové metodiky. V posledních několika letech bylo Česko na 31. místě. Konkurenceschopnost ČR letos opět sráží špatná infrastruktura, nedostatek kvalifikované pracovní síly, stav institucí a zaostávání v informačních technologiích. Vyplývá to ze studie Světového ekonomického fóra, která bude ve středu zveřejněna na Fóru Studie WEF v Praze.

V porovnání s prvními 15 zeměmi EU zaostává Česko s výjimkou makroekonomické stability ve všech dalších jedenácti ukazatelích. Vlak nejlepších nám ujíždí. Situace se oproti loňsku v zásadě nezměnila, uvedl Pavel Kafka, prezident České manažerské asociace, která se na sběru dat pro studii podílí. Ve střední Evropě si ČR vede nejlépe, následují ji sedmatřicáté Polsko, jedenačtyřicáté Slovensko a osmačtyřicáté Maďarsko. 

Podle zprávy WEF ztrácí ČR například v oblasti optického připojení k internetu, které je považováno za technologii budoucnosti. Slábne aktivita v oblasti informačních technologií, což naznačuje i klesající podíl vývozů high-tech výrobků, jako jsou letecké a kosmické produkty, počítačové zařízení, elektronika a telekomunikace. V porovnání s EU zaostává ČR ve výdajích veřejného sektoru na výzkum a vývoj.

ČR obdržela celkové skóre 71,2 ze 100 možných bodů. Na špici celkového žebříčku konkurenceschopnosti nenastaly meziročně změny. Nejvyšší hodnocení obdržely Spojené státy (85,6), Singapur (83,5) a Německo (82,8).

WEF porovnává země podle 12 faktorů, které zahrnují infrastrukturu, vzdělání a zdravotnictví, efektivitu pracovního trhu, technologickou připravenost, inovace, velikost trhu, makroekonomické prostředí, transparentnost a výkonnost vlády. Autoři vycházejí z dat OSN a dalších mezinárodních organizací a z vlastního průzkumu mezi zástupci firem ve sledovaných zemích. Žebříček zahrnuje 140 zemí z celého světa.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 17. října 2018 12:33 )

Na to nemusím být žádný odborník na ekonomii a rozvoj!!! Podniky rozkradené, zdevastované!!! Zemědělství: samá chemie, úrodná pole zastavěná!!!Školství- hrůza. Zdravotnictví děs!!!! Občané zadlužení!!!!! TOTO je opravdu vysněná demokracie?? Kde jsou klíčníci??? Pořád se jen nesmyslně volí!!!!... kecy, jak teď budou pracovat pro lid lépe!!! Že je to služba!!! Kdo neustále volí KUBERU!!!!!, neumí nic, než kouřit!!!! Další sedí na postech X LET!!! Poč jsou neustále voleni!!!! Ať se na 10 let udělá byrokratická vláda, ušetřené peníze za volby/nevolby - (2. kolo senátu- směšné!!!!! ) investovat SMYSLPLNÉ!!!!! a hlavně makat!!! zrušit montovny - nahradit českými firmami!!! VLASTENCI SE MUSÍ V HROBECH OTÁČET!!!!!

sores ( 17. října 2018 11:34 )

Jela jsem z Prahy do Plzně a byla jsem zhnusená kulturou cestování!! 1 vagon byl z doby KSČ cca 40 starý, všude samá rez,špína,okna rachtala a WC ukázkový hnus!!! A já zrovna do něj nastoupila, při další jízdě jsem přelezla do jiného vagonu který byl lepší. Když jsem to řekla průvodčí, tak prý jiný volný vagon nebyl. Tak holt i 30let po pádu KSČ lidi jezdí jak do.by.tek!!! Ale máme ten vysněný kapitalismus který se ukázal jako velké H.o.v.n.o

Zobrazit celou diskusi