Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi „bručí“ na své zdraví. Fit se cítí jen dvě třetiny, jinde v Evropě jsou spokojenější

Autor: bud - 
4. října 2018
06:20

Každý devátý Čech zdravotně strádá, což je více, než ukazují čísla z ostatních států Evropy. Vůbec nejméně si na své zdraví stěžují lidé na Maltě, Kypru a v severských zemích. A naopak nejvíc si stěžují třeba Portugalci. Podívejte se na přehlednou mapu, ve které jednotlivé národy hodnotí, jak se cítí.

Dva ze tří Evropanů své zdraví označují za dobré nebo velmi dobré. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního srovnání, které provedl Eurostat a ve kterém lidé starší 16 let měli odpovídat, jak subjektivně vnímají své zdraví.

Nejzdravěji se cítí Irové (82,8 %), Kypřané (78,7 %) a Švýcaři (77,7 %), naopak nejméně dobře jsou na tom obyvatelé Litvy (47,2 %), Lotyšska (43,4 %) a Portugalska (47,7 %).

Češi patří mezi národy, které se cítí spíše hůře. Že jsou na tom zdravotně velmi dobře nebo dobře, odpovědělo 60,7 % lidí, naopak špatně nebo velmi špatně se cítí 11,8 %. Jen sedm národů EU vnímá své zdraví hůře. Obecně hodnotili muži své zdraví lépe než ženy.

Podle staršího průzkumu Eurostatu mají přibližně tři z 10 domácností v Česku někdy problém s hrazením výloh za léčení. Většinou jde ale o drobné nebo středně velké potíže, závažný nedostatek peněz pociťuje každá 30. domácnost.

Studie Evropské komise z roku 2017 ukazuje, že zdravotní péče v Česku se zlepšuje. Ovšem výrazné rezervy má Česko s takzvanou odvratitelností, která říká, kolika úmrtím by bylo možné za současných lékařských poznatků a péče zabránit. Existují například velké rezervy v léčbě cukrovky, na kterou Češi umírají až dvakrát častěji, než je v Evropě běžné. Také pacienti s rakovinou tlustého střeva nebo prsu mají menší šanci na uzdravení, než je tomu třeba u lidí žijících v Německu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi