Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé v hale v České Třebové těsně unikli smrti. Projektanti vyvázli s podmínkou

Autor: ČTK, nkov - 
13. září 2018
15:15

Dva muže, kteří se podíleli na projektu střechy sportovní haly v České Třebové, ve čtvrtek soud potrestal podmíněnými tresty. Střecha se loni zřítila při zápasu, v hale bylo asi 80 lidí. Všem se podařilo bez úhony z místa neštěstí utéct. 

Projektant Pavel Škorpil byl odsouzen na dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky, statik Jiří Khol, který měl projekt kontrolovat, dostal stejný trest. Škoda dosáhla zhruba 20 milionů korun, zaznělo u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí.

Podle soudního znalce se střecha zřítila kvůli špatnému a poddimenzovanému spoji dolní pásnice, která byla rozdělena na dva díly. Střešní konstrukce byla sestavena z dřevěných vazníků. Znalec konstatoval, že mezi statickým modelem a realizací konstrukce nebyl soulad, střecha byla nedostatečně ztužena a při stavbě chyběly pravidelné kontroly.

Oběma mužům soud udělil ještě peněžité tresty, Škorpilovi 200 000 korun a Kholovi 100 000 korun. Škorpil navíc dostal tříletý zákaz činnosti.

Škorpil zavinění odmítl. Podle něj vznikla závada při výrobě vazníků a jejich montáži. Rozsudek zatím není pravomocný, obhájci obou obžalovaných se na místě odvolali.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

urim ( 13. září 2018 16:04 )

No,já bych to tolik nezlehčovala.Byli tam rychlí,mladí chlapci, ale zrovna tak se to mohlo stát při plné hale malých dětí a pak bych to viděla dost tragicky. Šlendrián je to v každém případě.

bre-burda ( 13. září 2018 15:43 )

Proboha, který dramatik vymýšlel ten název. Na filmových záběrech je vidno jak ty vazníky dlouho předem signalizují destrukci a jak pomalu a zvolna uprostřed, v rozpojené části, dosedají na podlahu. Bylo to jistě šokující ale k překvapivému dramatu trochu daleko.

Zobrazit celou diskusi