Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Takhle vypadají nové stovky a dvoustovky. Mají lépe čelit padělání a poprvé podpis guvernéra

Autor: ČTK, Mii - 
5. září 2018
11:49

Česká národní banka ve středu uvedla do oběhu nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun. Jejich celkový vzhled byl zachován, mají ale posílené bezpečnostní prvky proti padělání. Umožňují také snadnější zpracování na technických zařízení. Starší bankovky nadále zůstanou v platnosti a budou postupně nahrazeny novým vzorem. Na tiskové konferenci o tom ve středu informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podle něj jde o poslední změnu bankovek na příštích pět let.

„Novými vzory stokoruny a dvousetkoruny završujeme takzvanou inovovanou emisi českých bankovek, zahájenou v roce 2007. Změny spočívají v nových prvcích proti padělání. Umožní však také oboustranné zpracování bankovek na moderních strojích, a tudíž efektivnější zajištění hladkého peněžního oběhu,“ uvedl Rusnok. Nové bankovky budou mít poprvé jeho podpis jako guvernéra centrální banky.

Ředitel sekce peněžního a platebního styku ČNB Josef Ducháček uvedl, že letos bude vyrobeno a dodáno 40 milionů stokorunových bankovek a 35 milionů dvousetkorun. „Nahrazeny v oběhu budou ovšem postupně a budeme ještě spotřebovávat i ty staré vzory,“ uvedl. Podle něj tak celá výměna za nové vzory bude trvat tři až 3,5 roku.

 

Výrobní cena bankovek je proti starším vzorům podle Ducháčka mírně dražší. „Výrobní cena za jednu bankovku je kolem dvou korun,“ uvedl. Dodal, že životnost bankovek závisí na hodnotě bankovky. V případě stokorun a dvousetkorun je 2,5 až tři roky. V případě nejvyšší bankovky za 5000 korun může být až 15 let.

V případě ochranných prvků nových bankovek byl například doplněn vodoznak o číslice a symbol. Dále je ochranný proužek širší a v závislosti na úhlu dopadu světla mění barvu. Změny jsou i v bezpečnostních prvcích, které jsou viditelné v ultrafialovém světle, doplněny byly například ornamenty.

Plastové bankovky ČNB neplánuje

K budoucnosti českých bankovek Rusnok uvedl, že jsou z hlediska výtvarné hodnoty i ochranných prvků moderní, krásné a funkční. Navíc se relativně málo padělají. „S ohledem na efektivnost peněžního oběhu, což nás docela stojí náklady, se domníváme, že s těmi stávajícími bankovkami jsme schopni ještě hodně dlouho vydržet,“ uvedl guvernér.

Stejně tak české bankovky podle Rusnoka nepotřebují díky své kvalitě a potřebám peněžního oběhu inovace, například nahradit papír polymerem. Polymerové bankovky už některé státy zavedly, třeba Austrálie a Británie. Ve srovnání s papírovými bankovkami obsahují další bezpečnostní prvky nepoužitelné na papírových. Navíc jsou odolnější proti poškození.

V současnosti je v oběhu 458 milionů bankovek za zhruba 578 miliard korun. Stokorunových bankovek je 62,2 milionu a dvousetkorunových bankovek 62,3 milionu. Jde tak o třetí, respektive čtvrtou nejfrekventovanější bankovku. Největší podíl v oběhu má tisícikoruna, těch je 138,2 milionu.

Desterz ( 5. září 2018 17:23 )

Krásných sto a dvě stě korun českých, toliko dluhem a důvěrou lidiček v bezcenné papírky krytých...

Zobrazit celou diskusi