Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Liják na Zlínsku vytopil sklepy, hospic a školku. Problémy nadělal i na Olomoucku

Autor: peb, ČTK - 
2. září 2018
10:10

Hasiče ve Zlínském kraji v noci na neděli zaměstnala likvidace následků silného deště. Vyjížděli ke dvěma desítkám událostí. Profesionální i dobrovolní hasiči čerpali vodu, čistili kanalizaci i silniční komunikace, řekl mluvčí hasičů Roman Žemlička. V Olomouckém kraji zasahovali hasiči u 15 událostí. Odklízeli bahno z komunikací a zabezpečovali odkrytou střechu.

„Škody způsobené deštěm jsou v této chvíli pouze materiální. Zranění osob nebylo hlášeno,“ uvedl Žemlička.

Voda zaplavila několik sklepů, dostala se do objektů také kvůli rekonstrukci střechy. Ve zlínském hospici to bylo kvůli ucpanému potrubí. Hasiči museli také řešit nánosy bahna na silnici či vodu v podjezdu pod železnicí.

Po půlnoci vyjeli hasiči k šesti událostem, například v Březnici u Zlína se voda dostala do mateřské školy. V Bílovicích na Uherskohradišťsku byly nánosy bahna na silnici, v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku se ucpávalo koryto řeky pod mostem.

V Olomouckém kraji odklízeli hasiči bahno a zabezpečovali střechu

Hasiči v Olomouckém kraji řešili v noci na neděli následky silného deště, vyjížděli k 15 událostem. Z pohledu lokací se jednalo o výjezdy nejvíce na Přerovsku, Olomoucku, také částečně na Prostějovsku, sdělil v tiskové zprávě mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených domů, odklízeli bahno z komunikací nebo zabezpečovali odkrytou střechu.

V Oseku nad Bečvou hasiči zabezpečili komunikaci proti naplavování vody s bahnem. Podobnou pomoc zajistili i hasiči v Lipníku nad Bečvou, poté co voda z chodníku zatékala do prodejny, hasiči v místě vystavěli zábrany pomocí pytlů z pískem. V Rouské na Přerovsku hasiči provedli oplach komunikace od bahna. Zaplavenou komunikaci bahnem s uvězněním dvou vozidel řešili také hasiči v Bělotíně na Přerovsku.  „Jednalo se o bahno na ploše zhruba sto metrů, vozidla se podařilo vytáhnout pomocí traktoru,“ uvedl Hošák. 

Ve Šternberku hasiči u rekonstruovaného domu zabezpečili pomocí plachet odkrytou střechu. „Během večera také několikrát odčerpávali velkou vodní lagunu v prostorech právě probíhající výstavy zvířat. V Hlubočkách na Olomoucku hasiči pročišťovali ucpané kanály od naplavenin, hrozilo zde zatopení domů. Hasiči z Bohuňovic vyrazili k likvidaci spadeného stromu na komunikaci ze Šternberka na Lipinu,“ řekl Hošák.

Bahno i zatopené sklepy také na Ostravsku

Mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje Jakub Kozák řekl, že také v tomto kraji se zásahy hasičů týkaly většinou čerpání vody ze sklepů a odstraňování nánosů bahna z cest. „Zasahovali tam většinou dobrovolní hasiči. Bylo toho víc než normálně, ale nebylo to nic divokého,“ podotkl Kozák.

Video  Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky: Extrémy počasí rozhodují, jak bude v Česku  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V neděli ráno už v krajích nepršelo, podle předpovědi meteorologů by mělo být zataženo až oblačno, místy přechodně i polojasno. Déšť by se měl objevit jen občas, večer se však mohou opět objevit bouřky.

Zobrazit celou diskusi