Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kokosový tuk proti Alzheimerově chorobě nepomáhá, není ani zdravý, varuje expert

  • Autor: ula,msj - 
    30. 8. 2018
    05:30

    Že kokosový tuk pomáhá nemocným s Alzheimerovou chorobou? Chyba lávky, doktorka Karin Michels ve svém vyjádření na konferenci v Německu označila kokosový olej za „čistý jed“. Český odborník nevolí tak silná slova, přesto jej považuje za přechválený. Abychom tento olej mohli konzumovat ve větší míře, musel by podle něj náš životní a stravovací styl odpovídat obyvatelům ostrova Pukapuka. Blesk Zprávy přinášejí odpovědi na klíčové otázky, které se kokosového tuku týkají.

  • 1.Kokosový tuk je přechválený

    Kokosový tuk se těší velké popularitě zejména na internetu, kde ho někteří překřtili dokonce na superpotravinu. Jenže profesorka Karin Michels z Hardvardské univerzity označila populární kokosový olej za nejhorší věc, kterou můžete mít ve spíži. Její tvrzení podporuje i Americká srdeční asociace, která varovala konzumenty už před nějakou dobou. Kardiologové věří, že chuť oleje je sice vynikající, ale to nepřebije fakt, že vám poškozuje tepny.

    Lidé naopak věří, že pokud budou konzumovat kokosový tuk a upřednostní ho před jinými, vyhnout se srdečně cévním chorobám a nebudou mít vysoký cholesterol. Podle docenta Jiřího Bráta, odborného garanta iniciativy Vím, co jím a piju, to ale není pravda.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Profimedia

  • 2.Milujete kokosový tuk? Jezte jako domorodci

    Kokosový tuk si můžeme dovolit konzumovat ve větší míře, pokud by naše strava a životní styl odpovídaly způsobu života obyvatelů ostrovů Tokelau a Pukapuka. Vysoká konzumace ryb a ovoce, absence či sváteční konzumace jiných živočišných potravin a přemíra fyzické aktivity u této populace vedly k tomu, že hladina cholesterolu v krvi byla v normálu či mírně zvýšená u starší generace i přes vysoký příjem kokosového tuku. Takto se ale u nás nikdo nestravuje,“ řekl pro Blesk Zprávy Jiří Brát.

    „Naopak jsou známy případy citované na odborných lékařských konferencích, kdy konzumace kokosového tuku přidaného do naší běžné stravy vedla k výraznému zvýšení hladiny cholesterolu. To je důsledek toho, že běžný spotřebitel podlehne mýtům šířeným po internetu,“ dodal odborník.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Profimedia

  • 3.Příliš mnoho nasycených mastných kyselin

    Kokosový tuk obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny (okolo 90 %). Ty organismus nepotřebuje získávat z potravin, protože si je umí v těle vytvářet. Zbytek tvoří mastné kyseliny mononenasycené (cca 8 %). Polynenasycených mastných kyselin, tedy těch esenciálních, které naopak potřebujeme získat v rámci stravy, je v kokosovém tuku jen jedno až dvě %.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Profimedia

  • 4.Je tedy skutečně kokosový tuk škodlivý?

    Podle českého experta nelze říci, že by byl kokosový tuk přímo škodlivý. Vliv jednotlivých potravin na zdraví se vždy odvíjí od konzumovaných množství a také od toho, jak vypadá celková skladba stravy okolo, což v tomto případě znamená, kolik kokosového tuku sníme a jaké tuky a kolik jich kromě kokosového tuku ještě konzumujeme.

    „Podíváme-li se do výživových doporučení renomovaných odborných společností a národních autorit vyspělých zemí světa, která vznikají na základě důkladné analýzy soudobých vědeckých poznatků, tak se v žádném nenajdou závěry, že by měl někdo preferovat konzumaci kokosového tuku,“ vysvětluje odborník.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Profimedia

  • 5.Je dobrý na smažení?

    Kokosový tuk díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin je stabilní při smažení, nedochází k oxidaci tuku. „Z tohoto pohledu je jeho použití výhodné, výživová hodnota však dobrá není. Na krátkodobé smažení však bez problému můžeme použít i řepkový olej, který má prospěšné složení mastných kyselin z hlediska výživy,“ radí docent Brát.

    Na dlouhodobé smažení a fritování se hodí speciální fritovací olej z odrůd slunečnice s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | profimedia.cz

  • 6.Co kokosový tuk a Alzheimerova choroba?

    Kokosový tuk údajně zpomaluje proces trávení, zajišťuje rovnoměrný přísun energie při současném snížení glykemického indexu. To bývá uváděno jako pozitivní vlastnost kokosového tuku v souvislosti s diabetem 2. typu.

    Podle Bráta je snižování hodnoty glykemického indexu pokrmu po přídavku jakéhokoliv tuku obecně známou skutečností. Kokosový tuk není z tohoto pohledu jedinečný.

    Kokosový tuk údajně pomáhá nemocným s Alzheimerovou chorobou. „Na stránkách sdružení pacientů trpících Alzheimerovou chorobou se můžeme dočíst, že neexistuje žádná klinická studie, která by prokazovala prospěšné účinky kokosového tuku pro pacienty trpící touto chorobou,“ zmiňuje Jiří Brát.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Shutterstock.com

  • 7.Kokosový tuk je jako sádlo?

    Veškeré tuky, které obsahují více než jednu třetinu nasycených mastných kyselin, bychom měli ve stravě omezovat, platí to jak pro sádlo, tak i kokosový tuk, uvádí odborník. Jinak není dodržen tolerovaný příjem pro nasycené mastné kyseliny cca 20 g denně.

    „Musíme mít na paměti, že nasycené mastné kyseliny konzumujeme běžně i v mase a mléčných výrobcích, které obsahují vedle tuku i prospěšné živiny (plnohodnotné bílkoviny, vitaminy a minerální látky). Na přímou konzumaci kokosového tuku či sádla už obvykle nezbývá prostor,“ varuje konzumenty kokosového tuku Brát.

    Je kokosový tuk škodlivý? Je kokosový tuk škodlivý? | Shutterstock.com

  • 8.Je kokosový tuk horší než palmový olej?

    Podle odborníka neexistuje jediné kritérium, jak oleje a tuky vzájemně mezi sebou porovnávat z pohledu vlivu jejich konzumace na zdraví.

    „Sledujeme-li vliv na hladinu LDL-cholesterolu, tak je kokosový tuk horší než palmový. Pokud vezmeme jako kritérium poměr celkového a HDL-cholesterolu, což se rovněž v praxi používá, tak dopadne lépe kokosový tuk. V obou případech však vychází lépe běžný řepkový olej,“ uzavírá Brát.

    Video  Jaké dopady má palmový olej na naše zdraví?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi