Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Průzkum Blesku: Jak jsou na tom strážníci v Česku? Platy malé, výsluhy žádné

  • Autor: krajští redaktoři - 
    29. 8. 2018
    12:06

    Pozornost mezi čtenáři vzbudil včerejší článek v Blesku o strážnících ze Šumperka. Zájemci o tuto práci zde nastupují se základním platem 12,5 tisíce. A to je smutně málo. Blesk proto včera zjišťoval, jaká je situace na dalších místech republiky.

    Nikde to není růžové, jde ale o to, jak se města a obce o své muže zákona starají. Někde nabízejí náborový příspěvek až 100 tisíc, jinde vůbec nic. Na mnoha místech jsou plné stavy, na dalších i dlouhá léta lidé chybí. V některých obcích své strážníky dokonce zrušili. Jak se ukazuje, problémem je i to, že strážníci nemají nárok na výslužné.

  • 1.Ústí nad Labem-Bez výsluhy, bez strážníků

    Městská policie pomáhá i turistům Městská policie pomáhá i turistům | Archiv Blesku

    V Ústí nad Labem chybí momentálně pět strážníků. „Nábor máme otevřený pořád, bohužel se k nám nikdo nehlásí. Náborové příspěvky nenabízíme,“ řekl zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. Výši nástupního platu neuvedl, řekl pouze, že s věkem se strážníkům zvyšuje třída a stupeň. Podle něj je největší problém ten, že zároveň nabírají lidi i ostatní bezpečnostní složky, policisté, hasiči a armáda, které oproti městské policii nabízejí výsluhu. „U nás musí mít zájemce maturitu, a navíc musí každé tři roky skládat zkoušky, to jinde není,“ dodal Novotný. Strážníky shání i Městská policie Most. V současné době jich potřebují osm. Zájemcům nabízejí náborový příspěvek 20 000 Kč.

  • 2.Prostějov-Strážců si tady hledí!

    Také pomáhá při prevenci pro jízdu na kole či koloběžce Také pomáhá při prevenci pro jízdu na kole či koloběžce | Archiv Blesku

    Bez ohledu na vládní nařízení upravili zastupitelé platy strážníků v rámci vlastního rozpočtu. Nástupní plat je v tomto městě 17 500 korun a každý rok se valorizuje. „Kvalitní strážník má po pěti letech nepřetržitého pracovního poměru plat v průměru 34 700 korun,“ prozradila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. K tomu mají prostějovští strážníci bonusy v podobě stravenek či příspěvků na dovolenou. „Stavy máme naplněny, personálními problémy netrpíme,“ doplnila Gáborová.

  • 3.Louny-Lákadlem je 100 tisíc

    Těžkooděnci MP Těžkooděnci MP | Archiv Blesku

    Městské policii v Lounech chybí tři strážníci. „Jednoho se nám teď k 1. 9. podařilo získat, dva ještě hledáme, výběrové řízení je otevřené,“ řekl zástupce ředitele Martin Svoboda. Dodal, že zájemce lákají i na náborový příspěvek, který je 100 tisíc. „Vyplácíme ho natřikrát. Prvních 50 000 korun dostane strážník po třech měsících, tedy když ukončí školu a získá osvědčení, po 25 000 korunách pak dostane po dvou a po pěti letech. Jde o to udržet si je tady,“ vysvětlil. Nástupní plat je podle něj daný tabulkami, stejně tak jeho zvyšování. „Zvyšuje se s věkem a s praxí, jiný plat bude mít 18letý zájemce bez praxe a jiný 40letý, který k nám přešel z jiných bezpečnostních sborů,“ řekl.

  • 4.Brno-Plný stav není naplněn

    Strážníci při své službě mnohdy nasazují i svůj život. Tak jako David Korvas (vlevo) a Jaroslav Stoklásek, kteří loni ve Zlíně vytáhli seniorku z hořícího bytu. Strážníci při své službě mnohdy nasazují i svůj život. Tak jako David Korvas (vlevo) a Jaroslav Stoklásek, kteří loni ve Zlíně vytáhli seniorku z hořícího bytu. | Archiv Blesku

    Na otázky Blesku ohledně platů strážníků v Brně odpovídala mluvčí městské policie Tereza Kadrnožková.

    „V Brně je po zařazení do přímého výkonu služby hrubý plat strážníka stanoven podle praxe, zařazení, rizikového příplatku 6000 až 7000 korun, určeného režimu práce (příplatek za směnnost 500 korun) a pracovních výsledků. Dosahuje rozpětí od 24 000 korun do 28 900 korun. Do doby získání osvědčení k výkonu povolání pobírá čekatel nástupní hrubý plat odpovídající 5. platové třídě, tj. platovému tarifu 16 280 korun.“

    Máte naplněný stav, nebo v Brně chybějí strážníci?

    „V současnosti u Městské policie Brno pracuje 484 strážníků. Plný stav by měl být 541 lidí. Nutno ale říct, že od roku 2016, kdy došlo ke skokovému navýšení o 50 pracovních míst, se nám nepodařilo plného stavu dosáhnout.“

  • 5.Zlín-Chybí 13 uniforem

    Městská policie Praha Městská policie Praha | Archiv Blesku

    Ve Zlíně mají 100 tabulkových míst a chybí 13 strážníků. Nástupní plat kadeta je 15 680 Kč, průměrný plat pak 25 až 30 tisíc se všemi příplatky včetně přesčasů. „Jsem zásadně proti náborovým příspěvkům. Devalvují práci zkušených zaměstnanců, kteří se pak podílí na výcviku nových. Zvýšily se rizikové příplatky, příští rok to bude osobní ohodnocení. Představa je, aby po pěti letech služby měli strážníci 30 tisíc. Nyní děláme dva měsíce marketingovou kampaň. Hlásí se hodně lidí, ale diví se, že musí absolvovat státní zkoušku. V září přibudou tři kadeti,“ řekl ředitel Milan Kladníček (50).

  • 6.Boskovice-3 roky čekají na 3 kolegy

    Často je možné strážníky potkat i na služebních kolech Často je možné strážníky potkat i na služebních kolech | Archiv Blesku

    Už tři roky se pokoušejí v Boskovicích navýšit početní stav strážníků o tři nové kolegy. Marně. Nástupní plat je kolem 17 tisíc hrubého, už po třech měsících služby ale mají adepti nárok na příplatky, osobní ohodnocení, poskočí do vyšší platové třídy. „Jenže je tady platová konkurence armády, hasičů a republikové policie. Nebo zájemce nakonec odejde do soukromé firmy, kde má srovnatelný plat a nemusí sloužit noční a víkendy,“ míní ředitel boskovických strážníků David Krátký.

  • 7.Uherské Hradiště-Bez problémů díky městu!

    Strážníci při zásahu Strážníci při zásahu | Archiv Blesku

    Hradiště je jedno z mála měst, které nemá problém s počty strážníků. „Máme 31 zaměstnanců. Průměrný plat je 28 000 hrubého. Je to díky vstřícnému kroku města. Navýšilo zvláštní příplatek i osobní ohodnocení. To je závislé od výkonu. Ne však za to, kolik vyberou pokut,“ uvedl ředitel MP Vlastimil Paluřík (51).

  • 8.Dolní Kounice-16 let už nehlídají

    Číslo na městskou policii je 156 Číslo na městskou policii je 156 | Archiv Blesku

    Městečko na Brněnsku s 2400 obyvateli už dávno strážníky zrušilo. „Nejméně posledních šestnáct let u nás nejsou. Je to velký náklad, který malé městečko z rozpočtu neutáhne. Museli by být nejméně dva, k tomu připočtěme auto, služebnu a další nezbytnosti,“ řekla Blesku starostka Radka Formánková (48, nez.). Připustila, že někteří lidé by jejich zřízení uvítali. „Nejsem si ale zdaleka jistá, že by zrovna obecní strážníci měli vliv na některé sousedské záležitosti,“ pousmála se starostka.

  • 9.Co na to...: Andrej Babiš (63,ANO)

    Strážník MP na koni Strážník MP na koni | Archiv Blesku

    Zřizovateli městské policie jsou obce a města, které také mají ve své výlučné kompetenci financování platů městských policistů, včetně stanovování nástupních platů. Připomínám, že daňové příjmy obcí dlouhodobě narůstají, jen mezi lety 2015/2018 se zvýšily o 54 miliard korun, tj. o 31 %. Přebytek hospodaření obcí a měst za rok 2017 byl ve výši 21,4 miliardy korun. Je tedy potřeba se obrátit primárně na příslušnou obec či město, kde se daný problém identifikoval.

Gottwald ( 29. srpna 2018 14:06 )

Městská a obecní policie její příslušníci jsou jen v pracovním poměru k obecnímu úřadu,policie a hasiči jsou ve služebním poměru.....To měl průzkum Blesku zjistit........

Zobrazit celou diskusi