Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemětřesení v Česku: Na Chebsku se v noci třásly zdi, pocítili to v řadě měst a obcí

Autor: ČTK - 
24. srpna 2018
07:54

Lidé na Chebsku a Sokolovsku dnes v noci po třech měsících opět cítili zemětřesení. Nejsilnější otřesy přišly kolem 1:30 a dosáhly magnituda 3,2. Lidé cítili nepříjemné dunění a chvění nebo i zapraskání domu. Jde zřejmě o pokračování zemětřesného roje z května letošního roku, řekla Petra Adamová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

„Podle našich měření dosáhlo zemětřesení magnituda 3,2. Škody zatím nikdo nenahlásil,“ řekla Adamová. Epicentrum zemětřesení bylo podle Geofyzikálního ústavu u Nového Kostela v hloubce 6,65 kilometru. Otřesy pocítily stovky lidí v Chebu, Lubech, Novém Kostele, Habartově, Krajkové či Sokolově. Zaznamenali je ale lidé i ve vzdálenějších lokalitách, například na Tachovsku, u Nejdku na Karlovarsku nebo u Kadaně na Chomutovsku.

Zemětřesný roj se na Chebsku naposledy objevil letos v květnu, kdy se otřesy o různé síle objevovaly opakovaně po dobu dvou týdnů. Nejsilnější zemětřesení tehdy přesáhlo magnitudo čtyři.

Jedna z nejaktivnějších oblastí střední Evropy

Území na sever od Chebu patří mezi nejaktivnější seismické oblasti ve střední Evropě. Seismometry zaznamenávají od 10. května silnější otřesy, které jsou součástí aktuálního zemětřesného roje.

Zemětřesení na Chebsku sleduje hustá síť měřicích stanic. Jsou rozmístěné v okolí Nového Kostela, pod nímž vzniká většina otřesů. Většina stanic je on-line, a tak je možné sledovat seismickou aktivitu v oblasti několik minut od samotného otřesu, řekl ČTK Jakub Klicpera, odborný pracovník seismického oddělení Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Pro vědce je každý zemětřesný roj v západních Čechách cenným zdrojem informací o procesech, které se odehrávají pod zemí. Pomáhají v tom i hlášení lidí.

Geofyzikální ústav navíc připravuje mobilní aplikaci, která by poskytovala informace o aktuálních zemětřeseních v oblasti nebo v případě silnějších otřesů na ně upozornila uživatele notifikací na telefonu. Zároveň ale bude obsahovat dotazník, kterým mohou sami lidé posílat vědcům své postřehy, zážitky a pocity při otřesech.

zlymikes ( 24. srpna 2018 08:43 )

Na fotce je označena stupněm 3,6 Dolní Lutyně, která je ve Slezsku.

Zobrazit celou diskusi