Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češka misionářkou v Africe: Ludmila (63) popsala drsný život v nejchudší zemi světa

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
27. srpna 2018
05:40

Co si pořídíte za zhruba 2,5 tisíce korun? Nákup na týden? Ubytování v luxusním hotelu na jednu noc? Ve Středoafrické republice je to cena školného na celý rok pro šest dětí. Své o tom ví paní Ludmila Böhmová (63), která před dvanácti lety zasvětila svůj život pomoci lidem žijícím v jedné z nejchudších zemí světa. Spolu s manželem se zde podíleli na vybudování střední školy nebo denního stacionáře pro sirotky. Matka šesti dětí a babička osmnácti vnoučat si myslí, že proti nepřátelství a válkám je nejmocnější zbraní vzdělání, jak popsala pro Blesk Zprávy.

Ludmila byla ve Středoafrické republice už několikrát. Se zaujetím dokáže popisovat místní obyvatele, jejich způsob života a zároveň zahraniční misionáře, kteří už dlouhá léta v zemi pomáhají. Podle ní spousta lidí v Česku ani neví, kde Středoafrická republika leží, a že tam například nemají elektřinu.

V roce 2006 založila Ludmila s manželem a dalšími čtyřmi dobrovolníky obecně prospěšnou společnost SIRIRI, která pomáhá ve Středoafrické republice (SAR) konkrétním lidem a obcím. Od té doby tam jejich společnost vystavěla denní stacionář pro sirotky, střední školu, ubytovnu pro studenty školy, učiliště pro automechaniky, centrum pro vzdělávání žen a podporuje i studenty na vysokých školách.

Za dva tisíce korun školné pro šest dětí

Ludmila vzpomíná na chvíli, kdy do SAR v roce 2011 odjela s manželem, aby pomohli vybudovat střední školu ve městě Bozoum. Pak se pár dozvěděl, že jeden z dělníků, který pracoval na stavbě, zemřel. Jeho žena zůstala sama se šesti dětmi.

„Ptali jsme se tedy misionářů, co pro ně můžeme udělat. Řekli nám částku, za kterou můžeme všem šesti dětem zaplatit školné na celý rok - sto euro, tedy zhruba 2500 korun. Když jsem to někomu po příjezdu domů vyprávěla, sama jsem váhala, zda je to skutečně správná částka, zda mi tam nechybí nula,“ svěřila se matka šesti dětí a babička osmnácti vnoučat Blesk Zprávám.

Ludmila: Nejmocnější zbraň proti válkám? Vzdělání

Když se Ludmiliny děti osamostatnily, dlouho s manželem přemýšlela, čemu by mohli věnovat svůj volný čas. Přátelé z Itálie, kteří působí jako misionáři, je oslovili, zda by se nechtěli podílet na pomoci Středoafrické republice. Misionáři z Evropy podle Ludmily suplují v SAR nefukční stát, pomáhají spravovat místní zdravotní centra, která jsou v žalostném stavu, podporují zemědělce a také zakládají školy, protože státní školy jsou tam zcela nevyhovující a nefukční. 

Ludmila si vyhledala statistiky prosperity zemí světa a zjistila, že Středoafrická republika je na posledním místě. „Vzdělávání je tam úplně nejhorší na světě. Potvrzuje se tím takové skoro klišé, že nejmocnější zbraň, která může odstranit války a nepřátelství ve světě, je vzdělání,“ říká Ludmila.

Podívejte se, jak paní Ludmila vypráví o své činnosti ve Středoafrické republice a o projektu Škola hrou, díky kterému umělo na konci školního roku číst a psát více než 80 % místních prvňáčků:

Chcete se dozvědět více o činnosti Ludmiliny rodiny, případně také pomoci? Podívejte se na stránky společnosti SIRIRI.