Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tanky tahaly lávku z Labe devět hodin. V Nymburce to šlo hůř než v Praze

Autor: ČTK - 
7. srpna 2018
17:55

Speciální tanky vytáhly před půl šestou z Labe v Nymburce celou konstrukci lávky, kterou firma do řeky shodila v pátek. Práce dnes trvaly asi devět hodin, tanky začaly břemeno z vody tahat poprvé kolem 8:30. Firma nyní zbytky vytažené lávky zdemoluje a sutiny odveze na skládku. Odvoz by měl být dokončen do neděle 12. srpna, kdy firma místo předá zpět městu.

Město dalo lávku zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Byla stejné konstrukce jako lávka v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. Čtyři lidi tehdy utrpěli zranění. Při demolici v Nymburce se potvrdilo, že lana lávky byla silně zkorodovaná. Dnešní akce byla složitější než vytahování zřícené lávky Troji. V Nymburce jsou strmější břehy, lávka je navíc větší.

Původní plány počítaly s tím, že vytahování nymburské lávky bude pokračovat i ve středu. První díl lávky vytáhly tanky z řeky kolem poledne, firma následně vytažený díl odstřihla od zbytku konstrukce ve vodě, zdemolovala a vyklidila místo od suti. Následně zapojila do akce opět tanky, které vytáhly z vody další kus. Předposlední vytaženou část konstrukce již firma nedemolovala, stroje pouze odstranily zábradlí a tanky zbývající kus z řeky vytáhly na ten již vytažený.

„Postupujeme podle harmonogramu, jde nám to dobře. Musím přiznat, že se pohybuje na samé hranici únosnosti, protože skutečně ta lávka je pro nás extrémně těžká, ale zvládáme to a věříme, že to vytáhneme,“ liboval si už dopoledne velitel zásahu hasičů Jiří Zima .

V pátek spadla lávka do Labe asi po hodině demoličních prací. Pracovní stroj s hydraulickými nůžkami stačil přestřihnout zhruba 25 procent lan. Původně se předpokládalo, že jich bude nutné přerušit asi polovinu. 

Pracovníci se při vytahování lávky už setkali s mnoha drobnými komplikacem, které ale vyřešili. Lávku tanky vždy povytáhli maximálně o deset metrů, následně se kontrolovalo uchycení. „Žádná jiná technika by to nezvládla,“ dodal Zima.

Město dalo lávku zbourat, protože hrozilo, že se zřítí. Byla stejné konstrukce jako lávka v Praze-Troji, která se samovolně zřítila loni v prosinci. Při demolici v Nymburce se potvrdilo, že lana lávky byla velice zkorodovaná. Dnešní akce je podle odborníků na místě složitější než vytahování zřícené lávky v Praze-Troji. V Nymburce jsou strmější břehy, lávka je navíc větší.

Zobrazit celou diskusi