Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chyba v cestovním pojištění vás může připravit o miliony. Ptejte se experta, na co dát pozor

Autor: ula - 
31. července 2018
14:56

Léto se přehouplo do druhé poloviny, řada lidí má ale dovolenou v zahraničí teprve před sebou. Češi už obvykle nezapomínají před cestou uzavřít pojištění, stále se ovšem dopouští řady chyb. Případně spoléhají, že jim bude stačit kartička pojištěnce. Nevíte, jaké cestovní pojištění si vybrat, jak ho uzavřít a čeho se vyvarovat? 2. srpna od 14:00 bude na chatu odpovídat expert na pojištění Zdeněk Novák. Otázky mu už můžete zasílat nyní. 

Při plánování svých dovolenkových cest byste neměli zapomenout na odpovídající pojištění. To je ideální nastavit vždy dle typu zájezdu, předpokládaných aktivit i osob, které se dovolené zúčastní. Právě zmínění účastníci zájezdu jsou kromě samotných pojistných limitů klíčoví pro výběr pojistky, respektive pojišťovny.

Ne vždy vás pojišťovny pojistí úplně na vše. Lidé často také chybují v nastavení pojistných limitů. Myslíte si, že limit 5 000 000 Kč nikdy nemůžete přečerpat? Tak to jste na omylu. V případě zranění na nějakém špatně dostupném místě a následném vyprošťování a převozu vrtulníkem miliony zmizí ani nemrknete.

Jak tedy správně nastavit cestovní pojištění a na co si dát pozor?

Ptejte se na chatu experta na pojištění Zdeňka Nováka ze srovnávacího portálu Porovnej24.cz. Ten bude na vaše dotazy odpovídat ve čtvrtek, 2. srpna od 14:00. Dotazy mu ale můžete pokládat již nyní:

 

Online chat
Co mám prosím dělat, pokud mě na dovolené rozbolely zuby?(Petra Burešová)
Dobrý den, kontaktujte nonstop asistenční službu, její číslo máte uvedené na asistenční kartičce, kterou jste dostala při sjednání pojištění, pracovník asistenční linky vám doporučí nejbližšího vhodného zubaře. Pojišťovny hradí akutní ošetření zubů, tedy první pomoc v neodkladných bolestivých případech. Limit na akutní ošetření zubů je přitom nižší než celkový limit pojištění léčebných výloh, jedná se nejčastěji o 5 000 – 30 000 Kč, podle pojišťovny a zvoleného produktu. Světlou výjimkou je pojišťovna Uniqa, kde je výše limitu pro ošetření zubů stanovena až do plné výše limitu léčebných výloh. Pokud si napříště budete chtít vybrat cestovní pojištění i podle výše limitu na ošetření zubů, u nás na porovnej24.cz můžete v porovnání nabídek jednotlivých pojišťoven rozkliknout „zobrazit více informací“, kde je vždy v přehledné tabulce uvedena výše limitu pro akutní ošetření zubů spolu s dalšími limity.
Dobrý den, má smysl sjednávat cestovní pojištění, pokud jedu na otočku na nákup do Německa?(Dominik V.)
Dobrý den, cestovní pojištění doporučuji sjednat i pro jednodenní cesty k našim zahraničním sousedům. S kartičkou zdravotního pojištění (Evropský průkaz zdravotního pojištění) byste se totiž musel spolehnout výhradně na veřejná zdravotnická zařízení a zaplatil stejnou spoluúčast jako místní. Konkrétně v Německu je to 10 € za lékařský předpis, spoluúčast 10 % z ceny léků a 10 € za den v nemocnici. K cestovnímu pojištění máte navíc další výhody jako nonstop asistenční služby v českém jazyce, kde vám vyškolení pracovníci pomohou s řešením krizové situace a dále možnost sjednat doplňková připojištění, zde doporučuji zejména doplňkové pojištění odpovědnosti za způsobené škody, např. plnění pojišťovny za rozbité zboží v obchodě není nikterak výjimečnou událostí.
Dobrý den, jsem v 18. týdnu těhotenství a s manželem uvažujem že se podíváme do Chorvatska.....můžu se pojistit i v těhotenství?(Hana)
Dobrý den, v případě komplikací souvisejících s těhotenstvím, hradí pojišťovny náklady na péči v zahraničí do 24. – 26. týdne těhotenství, období se mírně liší podle pojišťovny. Pokud by se ale jednalo o rizikové těhotenství, náklady na související lékařskou péči v zahraničí jsou vyloučeny zcela. Pojistění je nicméně určitě užitečné i v případech, kdy se jedná o těhotěnství po 26. týdnu. Protože ne všechny vaše případné pojistné události musí nutně souviset s těhotenstvím a na ty se pojištění vztahuje.
Dobrý den, vím, že chronické nemoci jsou v podstatě nepojistitelné. Jak je ale chronická nemoc definovaná, kdy o ní přesně jde? Například silná krátkozrakost zvyšuje riziko utržení sítnice, pokud by k tomu ale v zahraničí došlo, tak to není posuzováno jako chronická nemoc? (Anita)
Dobrý den, chronické onemocnění je definováno jako pomalu se rozvíjející nemoc. Pojišťovny pak platnost pojištění na událost související s chronickým onemocněním podmiňují jeho stabilizovaným stavem v době počátku pojištění. Stabilizovaný stav pak v praxi znamená, že onemocnění během poslední 6 až 12 měsíců (délka období je různá u každé pojišťovny) nevyžadovalo hospitalizaci, nedošlo k jeho zhoršení či změně léčebných postupů nebo úpravě užívání léků.

koliaska ( 20. února 2019 21:34 )

Tak to jsem vůbec netušila. Díky za informace. Já se na začátku příštího měsíce zrovna chystám vydat na hory do zahraničí a právě uvažuji jaké cestovní pojištění zvolit. Podle toho, co jsem se ale dívala na nabídky různých pojišťoven, tak zatím nejvíc mi asi vyhovuje ta od https://www.ervpojistovna.cz/ Máte s nimi někdo zkušenost?

Lubica258 ( 4. ledna 2019 18:39 )

Když jedeme do zahraničí na dovolenou, tak se také necháváme pojistit. Jistota je jistota. Na jarní prázdniny chceme jet lyžovat do Alp a nejlepší cestovní pojištění nám nabídli u https://www.top-pojisteni.cz/cestovni-pojisteni/cestovni-pojisteni-na-hory , tak se u nich necháme pojistit.

Petrey ( 28. srpna 2018 09:28 )

Dobrý článek, my se právě vždycky pojišťujem u naší pojišťovny ozp, je dobré že mají do 26 let pojištěni zdarma, online rychle, přehledně a výhodně.

Zobrazit celou diskusi