Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec nekonečných letů: Z Prahy by mohla být přímá linka do Bangkoku, Tokia i Los Angeles

Autor: všm - 
24. července 2018
16:20

Nekonečným hodinám stráveným v letadle a stresujícím přestupům by mohlo odzvonit. Alespoň u některých destinací. Česko totiž vyjednává s aeroliniemi o možných přímých letech do Tokia, Los Angeles, Hongkongu či Bangkoku, jak uvedl pro Lidové noviny (LN) šéf ruzyňského letiště Václav Řehoř. U posledně jmenovaného Thajska je přitom k uzavření dohody nejblíž – první cestující by mohli novou linku využít již příští rok.

Do Thajska by Češi nově nemuseli létat přes Dubaj či Moskvu. Tuzemsko je totiž blízko dohodě s nízkonákladovou společností Air Asia ohledně přímé linky do Bangkoku. „Vedeme podrobnější rozhovory. Air Asia už dokonce napsala na svém webu, že si z evropských destinací vybrala Prahu,“ řekl LN šéf ruzyňského letiště Václav Řehoř.

O frekvenci letu zatím není rozhodnuto, podle Řehoře by ale byl ideální jeden denně. „Co se týče uskutečnění této linky, byli bychom rádi, kdyby se to povedlo na podzim příštího roku. Konečné rozhodnutí je ale na aerolinkách, zda se jim přímé lety do Prahy vyplatí,“ dodal předseda představenstva Českého Aeroholdingu a jeho dceřiné firmy Letiště Praha. 

Thajsko přitom představuje pro Čechy oblíbenou destinaci – ročně tam odletí kolem 50 tisíc lidí, ať již kvůli moři, památkám či třeba bojovým sportům. Přímá linka by pro ně kromě úspory času mohla být atraktivní i cenou. „Šlo by o lowcostové lety, ceny tak nebudou nijak vysoké. Na druhou stranu nelze očekávat nějakou byznysovou třídu. Linka může být zajímavá i proto, že z Bangkoku je možné pokračovat dalšími nízkonákladovými lety. Bylo by to velmi dobré spojení do jihovýchodní Asie,“ vysvětlil Řehoř. 

Novinku by kvitovaly i cestovní kanceláře. „Čím jednodušší bude let, tím víc lidí se pro dovolenou v Thajsku rozhodne,“ okomentoval pro LN dohodu Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Změn by ale mohlo být i více. Ve hře je také přímé spojení do Tokia, Los Angeles nebo Hongkongu.

Snažíme se přilákat třeba americké nebo kanadské společnosti.  nyní tu máme Deltu nebo American Airlines, ale jednáme i s dalšími, jako je třeba United Airlines. Zajímá nás posílení spojů do New Yorku. Rádi bychom získali i přímý let do Chicaga nebo Los Angeles,“ popsal šéf ruzyňského letiště s tím, že se aktuálně snaží zjistit, kolik lidí  mezi těmito městy a Prahou cestuje, ale musí přestupovat. 

Co se týká Asie, dlouhodobě se prý rozvíjí spolupráce například s Indií. Tamní střední vrstva je totiž poměrně movitá a na leteckém trhu se čeká boom. Zajímavé jsou ale i jiné oblasti. „Nyní pracujeme na získání přímých letů do Tokia, Bangkoku, Tchaj-peje nebo Hongkongu. U některých z nich, třeba u Tokia, si aerolinky testují atraktivitu linky charterovými lety,“ upřesnil Řehoř.

Video  Letadlo muselo na letišti v Praze nouzově přistát.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi