Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Elišce (9) rozdrtilo auto nohu, rodině chybí peníze na léčbu. Maminka: Nemám ani sílu brečet

Autor: Zuzana Zelenková - 
20. července 2018
05:55

Zlomený kotník, hematom na hlavě, oboustranně rozdrcená holenní kost i levý bérec, dvě hodiny na operačním stole a pak umělý spánek. Tím vším si prošla Eliška (9) po tom, co ji srazilo auto, když se s kamarádkou vracela ze školy. Dnes už je v domácím ošetřování, všechno v bytě ale potřebuje mít přísně sterilní. Obvazy i dezinfekce jsou poměrně drahé a rodiče, kteří musejí obracet každou korunu, na ně bohužel nemají. Jen za týden, co je Eliška doma, zaplatila její maminka Ivana tři a půl tisíce korun.

Všechno se seběhlo před měsícem, když se dívenka vracela ze školy. „Malá přijela a vystoupila z autobusu, nerozhlédla se a přeběhla. V naší obci je však čtyřicítka a podle toho, co tvrdí lidi, měl muž, který ji srazil, jet 52 kilometrů v hodině,“ uvedla pro Blesk Zprávy maminka holčičky Ivana Tanciboková.

Eliška z MHD vystoupila ještě s kamarádkou. Ta ale přeběhla přes silnici první a automobil ji tak zachytil jen zrcátkem, což jí způsobilo šrám na zádech. Eliška to už nestihla, auto ji srazilo a vláčelo několik metrů. Kdo za nehodu vlastně mohl, je momentálně sporné a vše šetří policie.

„On ji srazil, lidi na něho řvali, že má holka nohy pod kolem, vůbec ji neviděl, jak couvnul, tak Elišku popotáhnul,“ svěřila Blesk Zprávám Ivana.

Dvě hodiny na sále a umělý spánek

Holčička to odnesla hned několika zraněními. Měla hematom na hlavě, zlomený kotník, oboustranně rozdrcenou holenní kost a levý bérec. Po převozu do nemocnice zůstala na ostravském operačním stole dvě hodiny. Kvůli hematomu následoval také umělý spánek. V nemocnici si nakonec poležela dlouhé tři týdny.

Neštěstí, které dívenku postihlo, neznamená ovšem pro rodinu jen velkou emoční ránu, ale také ránu sociální. Dívka musí být v naprosto sterilním prostředí, což znamená obvazy a desinfekce. Dosavadní léčba již vyšla na tři a půl tisíce korun. A to je Eliška doma z nemocnice teprve týden, další léčení potrvá ještě půl roku. 

Chybí obvazy i dezinfekce

Eliščina rodina bohužel nemá peněz nazbyt. Když se sečte to, co vydělá tatínek, a to, co maminka dostane na děti od „sociálky“, dělá to celkem asi 13 tisíc korun. Pro čtyřčlennou rodinu (Eliška má ještě pětiletého brášku) to není mnoho. Už jen vzhledem k výši nájmu a výdajům za energie i kvůli alimentům, které tatínek platí na dítě z předchozího vztahu.

„Snažím se pravidelně uklízet savem, dělám jí každý den převazy, ten materiál je drahý,“ povzdechla si maminka a dodala„Je to významný zásah do rodinného rozpočtu, já už nemám sílu ani brečet. Ještě, že mi kamarádka pomohla přes maminky, že jsou ochotné a Elišce něco pošlou.“

Eliščin příběh totiž sdílela pomocí facebookové skupiny sousedka a kamarádka maminky Karolína. Ta je samoživitelka, a tak na příběh malé holčičky upozornila v Klubu svobodných matek. Tam se našly ochotné uživatelky, které ač mají mnohdy samy hluboko do kapsy, nabídly, že pošlou alespoň něco z toho, co rodina potřebuje. Jednotlivé propriety zas tak drahé nejsou, problém je, že jich Eliška potřebuje poměrně hodně a léčba potrvá ještě dlouho.

Co třeba potřebují?

  • Prontosan na oplach otevřených ran (asi 250 Kč)
  • Septoderm sprej (asi 100 Kč)
  • Gazin 7,5 x 7,5cm (asi 100 Kč)
  • Cutaseptf (asi 250 Kč)
  • Obvazy 8 x 4cm (asi 100 Kč)
  • Mastný tyl s vazelínou 10 x 20cm (od 12 Kč do 800 Kč)
  • Flamigel (cca 900 Kč)

Rodina má také aktuálně pronajatý invalidní vozík, ten vyjde na 465 korun měsíčně.